|

از قراردادهای میلیارد دلاری تا معمای "اعلامیه بسیار مهم"

آیا ترامپ دولت فلسطین را به رسمیت می‌شناسد؟

عربستان سعودی در اواسط ماه می میزبان نشستی مهم میان سران کشورهای خلیج فارس و آمریکاست. این نخستین سفر دونالد ترامپ به عربستان در دوره دوم ریاست جمهوری‌اش خواهد بود و پیش‌بینی‌ها از اعلامیه‌ای سرنوشت‌ساز و قراردادهای کلان حکایت دارد.

آیا ترامپ دولت فلسطین را به رسمیت می‌شناسد؟

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق ؛ در روزهای آینده عربستان سعودی میزبان نشستی کلیدی میان رهبران کشورهای حوزه خلیج فارس و ایالات متحده آمریکا خواهد بود. این رویداد، بخشی از اولین سفر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، به عربستان سعودی در دومین دوره ریاست جمهوری او محسوب می‌شود و یادآور اجلاس مشابهی است که در ۲۱ می۲۰۱۷، در دوره نخست ریاست جمهوری ترامپ، برگزار گردید.

این اجلاس که در ریاض، پایتخت عربستان سعودی، برگزار خواهد شد، از هم‌اکنون با موجی از پیش‌بینی‌ها و گمانه‌زنی‌ها همراه شده است، به‌ویژه در مورد "اعلامیه بسیار مهمی" که دونالد ترامپ در دیدار روز سه‌شنبه، ۶ می، با نخست‌وزیر کانادا، در کاخ سفید به آن اشاره کرد. علاوه بر ماهیت این اعلامیه، دستور کار اجلاس و قراردادها و توافقات احتمالی، از جمله در حوزه‌های امنیتی، نظامی، فناوری و هوش مصنوعی، به موضوع داغ محافل تبدیل شده است.

انتظار می‌رود تمامی رهبران کشورهای حوزه خلیج فارس در این نشست شرکت کنند، به استثنای ملک سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان سعودی، که به دلیل شرایط جسمانی مدت‌هاست در رویدادها و جلسات عمومی حضور نیافته است.

معمای شناسایی دولت فلسطین

به گزارش "اورشلیم پست"، یک منبع دیپلماتیک از کشورهای حوزه خلیج فارس که نخواست نام و مقامش فاش شود، به "مدیا لاین" گفت: " دونالد ترامپ بیانیه‌ای در مورد کشور فلسطین و به رسمیت شناختن آن از سوی آمریکا صادر خواهد کرد و یک کشور فلسطینی بدون حضور حماس تشکیل خواهد شد."

این منبع همچنین افزود: "اگر اعلام شناسایی کشور فلسطین از سوی آمریکا صورت گیرد، این مهم‌ترین اعلامیه‌ای خواهد بود که توازن قوا در خاورمیانه را تغییر خواهد داد و کشورهای بیشتری به پیمان ابراهیم خواهند پیوست." او تأیید کرد که توافقات اقتصادی قطعاً در دستور کار خواهند بود، اما بسیاری از آنها پیش از این اعلام شده‌اند و شاید شاهد معافیت کشورهای حوزه خلیج فارس از تعرفه‌ها باشیم.

در مقابل، احمد الابراهیم، دیپلمات سابق یکی از کشورهای حوزه خلیج فارس، به "مدیا لاین" گفت: "انتظار ندارم موضوع بر سر فلسطین باشد. تا این لحظه، عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور مصر و ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، دعوت نشده‌اند. آنها دو کشوری هستند که بیشترین نزدیکی را به فلسطین دارند و حضورشان در چنین رویدادی اهمیت زیادی دارد."

الابراهیم همچنین اظهار داشت: "قراردادهای بزرگی در راه است، شاید مشابه آنچه در اجلاس ۲۰۱۷ خلیج فارس و آمریکا رخ داد، که طی آن عربستان قراردادهایی به ارزش بیش از ۴۰۰ میلیارد دلار امضا کرد. فراموش نکنیم که امارات متحده عربی سرمایه‌گذاری‌هایی به ارزش بیش از ۱ تریلیون دلار در آمریکا اعلام کرده و عربستان سعودی نیز سرمایه‌گذاری‌هایی به ارزش بیش از ۶۰۰ میلیارد دلار را علنی ساخته است."

او ادامه داد: "این موضوع از آن جهت واضح است که رئیس‌جمهور دونالد ترامپ قصد دارد پس از پایان سفرش به عربستان، از امارات و قطر نیز بازدید کند. این دو، اقتصادهای مهمی با منابع مالی قابل توجه و سرمایه‌گذاری‌های بزرگ در ایالات متحده هستند."

چشم‌انداز همکاری‌های هسته‌ای و سرمایه‌گذاری‌های جدید

احمد بوشوقی، تحلیلگر سیاسی سعودی، در گفتگو با "مدیا لاین" اظهار داشت: "موضوع بر سر قراردادهای اقتصادی بزرگی است که در پادشاهی عربستان سعودی منعقد خواهد شد. شاید رئیس‌جمهور دونالد ترامپ زمانی که به مردم آمریکا گفت 'همین حالا سهام بخرید، پیش از اعلامیه بزرگ من در دو روز آینده'، به این مسئله اشاره داشته است."

بوشوقی در مورد اخبار مربوط به همکاری صلح‌آمیز هسته‌ای آمریکا و عربستان برای تولید برق در این کشور گفت: "عربستان سعودی از سال ۲۰۱۰ برنامه‌ای اعلام شده در این زمینه داشته و پیش از این چندین بار مورد بحث قرار گرفته است. شرکت‌های بین‌المللی در حال حاضر برای اجرای این پروژه‌ها در عربستان سعودی فعالیت می‌کنند."

همچنین برنامه‌هایی برای ساخت اولین راکتور هسته‌ای پادشاهی عربستان در حال انجام است و چندین شرکت بین‌المللی برای طراحی و ساخت این راکتور با یکدیگر در رقابت هستند. این در حالی است که کشور همسایه، امارات متحده عربی، پیش از این با همکاری یک شرکت کره‌ای، مالک راکتور "براکه" بوده و تنها کشور عربی است که دارای یک نیروگاه هسته‌ای با چهار راکتور می‌باشد.