|

بقایی:

هیچ سفارتخانه‌ای در ایران تعطیل نشده است

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران با بیان اینکه «هیچ سفارتخانه‌ای در ایران تعطیل نشده و به‌صورت عادی ادامه فعالیت دارند»، گفت: آمریکا مسئول تشدید تنش با ایران است. این ایران نیست که از خلیج فارس به سمت مرزهای آمریکا لشکرکشی کرده باشد یا در امور داخلی آمریکا دخالت کند.

هیچ سفارتخانه‌ای در ایران  تعطیل نشده است

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران با بیان اینکه «هیچ سفارتخانه‌ای در ایران تعطیل نشده و به‌صورت عادی ادامه فعالیت دارند»، گفت: آمریکا مسئول تشدید تنش با ایران است. این ایران نیست که از خلیج فارس به سمت مرزهای آمریکا لشکرکشی کرده باشد یا در امور داخلی آمریکا دخالت کند. نشست خبری «اسماعیل بقایی»، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیروز برگزار شد. در ابتدای این نشست، بقایی به صورت گذرا به تشریح برخی از تحولات اخیر حوزه سیاسی خارجی ایران پرداخت و در ادامه به سؤالات خبرنگاران پاسخ گفت.

بقایی درباره اقدامات وزارت خارجه ایران برای پاسخ‌گوکردن «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا در قبال جنایات او علیه ایران گفت: بر اساس اصل حقوق بین‌الملل، هرگونه اقدام در ارتکاب اعمال خلاف بین‌المللی باید با پاسخ‌گویی مواجه شود؛ این اقدامات مسئولیت بین‌المللی دولت را برعهده دارد و ما در روابط بین‌الملل با دولت‌ها مواجه هستیم. هرگونه اقدام خلاف بین‌المللی در این زمینه متوجه دولت است و باید پاسخ‌گو باشد. او در ادامه افزود: بابت اقدامات آمریکا در این چند دهه اخیر، وزارت خارجه با همکاری نهادهای صلاحیت‌دار، این اقدامات را مستندسازی کرده و در نهادهای بین‌المللی اقامه دعوی کرده است. دیوان داوری ایران و آمریکا هم وظیفه بررسی این موضوعات را دارد. در مواردی، اقدامات آمریکا باعث شهادت شهروندان ایرانی شده است، از جمله ساقط‌شدن هواپیمای مسافربری توسط آمریکا. در طول این ۲۰ سال هم اعمال مجرمانه‌ای را شاهد بودیم.

گمانه‌زنی‌ها از دیدار عراقچی و ویتکاف

سخنگوی وزارت خارجه ایران درباره ادعای روزنامه وال‌استریت ژورنال مبنی بر اینکه «عراقچی دعوت ویتکاف برای دیدار در اجلاس داووس را رد کرده است»، گفت: رسانه‌ها بر اساس دیدگاه‌های سیاسی و فکری خود‌ تفسیرهایی دارند. این هم گمانه‌زنی رسانه‌هاست. سخنگوی وزارت خارجه ایران درباره شرط‌گذاری ویتکاف برای ایران گفت: این گزاره که دیپلماسی، موضوع خوبی است، قابل نقد نیست اما باید به رفتارها نگاه کرد. ما به دیپلماسی پایبند بودیم و در میانه مذاکرات مورد حمله قرار گرفتیم. این ادعا که دیپلماسی را ترجیح می‌دهیم، باید در عمل نشان داده شود. ما در عمل نشان دادیم‌ حد و حدود مذاکرات چیست، مذاکراتی معنادار است که دو طرف به نتایج آن پایبند باشند و بپذیرند طرف‌ها دارای حقوق و تکالیفی هستند.

مذاکره‌ یک‌طرفه به نتیجه نمی‌رسد. درباره بحث هسته‌ای، ما یک چارچوب داریم و نمی‌توانیم آن را از ابتدا خلق کنیم. ماده چهار معاهده منع اشاعه که حق بهره‌مندی از انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز را به‌رسمیت شناخته نمی‌توان نادیده گرفت. اصرار ایران بر بهره‌مندی از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای، حقی است که در معاهده منع اشاعه درج شده است. درباره موضوعات دفاعی‌ فکر نمی‌کنیم هیچ کشور مسئولی که برای امنیت مردمان خود ارزش قائل است، حاضر باشد درباره توانمندی‌های دفاع از خود انعطافی نشان دهد. اصطلاح نیابتی هم کاملا انحرافی است. ایران چیزی به‌ عنوان نیابتی ندارد. کسانی که در منطقه برای رسیدن به حقوق خود تلاش می‌کنند، شخصیت مستقل دارند و برای آن‌ چیزی که به‌صورت ناحق از آنها گرفته شده، تلاش می‌کنند. باید به ریشه مسئله پرداخت؛ اشغالگری رژیم صهیونیستی، ریشه اصلی در منطقه است. او درباره احتمال گفت‌وگو بین عراقچی و ویتکاف گفت: ما یک کانال رسمی بین ایران و آمریکا داریم و آن دفتر حافظ منافع آمریکا در ایران است که سفارت سوئیس است و برای ما سفارت پاکستان در آمریکاست. علاوه بر این، طرف‌های دیگر هم تلاش کردند بین دو طرف به‌ عنوان کانال عمل کنند و طبیعی است در شرایط کنونی، مساعی جمیله خود را به کار بگیرند و پیام‌هایی را ردوبدل کنند. کانال ویتکاف-عراقچی هم در جای خودش باقی است و هر زمان که لازم باشد از آن استفاده می‌شود.

آمریکا مسئول تشدید تنش با ایران است

او در پاسخ به سؤالی درباره تشدید تنش‌ها میان ایران و آمریکا گفت: آمریکا مسئول تشدید تنش با ایران است. این ایران نیست که از خلیج فارس به سمت خلیح مکزیک یا مرزهای آمریکا لشکرکشی کرده باشد‌ یا اینکه در امور داخلی آمریکا دخالت کند. این آمریکاست که در امور ایران و منطقه دخالت می‌کند. منظور آمریکا هم از دیپلماسی، دیکته‌کردن است. آمریکا طرفی است که به‌ دنبال تنش‌زایی است. اینکه ما چه کاری باید انجام دهیم که هر متجاوزی را از فکر تعرض به حریم امن ایران منصرف کنیم، این است که نشان دهیم چنان قدرتمند و با اراده هستیم که سرپنجه هر متجاوزی را خواهیم شکست و اجاره ندهیم کوچک‌ترین تعرضی به ایران صورت بگیرد.

آمارها درباره جان‌باختگان را مراجع صلاحیت‌دار باید اعلام کنند

او در پاسخ به سؤالی درباره تعداد جان‌باختگان گفت: آمارها درباره جان‌باختگان را مراجع صلاحیت‌دار باید اعلام کنند. بقایی درباره نقش خارجی در حوادث ایران گفت: برای ما روشن است که آمریکا و رژیم صهیونیستی نقش مستقیم در این حوادث داشتند و مواضع آنها آشکار بوده است. مراجع امنیتی بهتر می‌توانند درباره نقش کشورهای دیگر گزارش دهند.

بعضی از نمایندگی‌های دیپلماتیک، برخی از افراد را به‌صورت موقت خارج کردند

بقایی درباره خبرها مبنی بر تعطیلی برخی سفارتخانه‌های خارجی در ایران گفت: ما تعطیلی نداشتیم. قطعی اینترنت برای سفارت‌ها مشکل ایجاد کرده و هم به دلیل التهاب، نگرانی‌هایی ایجاد شد. بعضی از نمایندگی‌های دیپلماتیک، برخی از افراد را به‌صورت موقت خارج کردند. این اعدادی که اعلام می‌شود، اغراق‌آمیز است. هیچ سفارتخانه‌ای تعطیل نشده و به‌صورت عادی ادامه فعالیت دارند. بدیهی است که در صورت خروج برخی افراد، در کار آنها اخلال ایجاد می‌شود. امیدواریم روند عادی سفارتخانه‌ها ادامه پیدا کند.

لغو دعوت‌نامه آلمان برای حضور عراقچی در کنفرانس مونیخ

بقایی درباره خبرها مبنی بر لغو دعوت‌نامه آلمان برای حضور عراقچی در کنفرانس مونیخ گفت: این اقدام که ظاهرا تحت فشار وزارت خارجه آلمان انجام شده، بسیار گویای این واقعیت است که طرف‌هایی که مدام از گفت‌وگو، آزادی بیان و تعامل صحبت می‌کنند، طاقت شنیدن صحبت‌های وزیر خارجه یک کشور را ندارند. آنها بیشتر از آنکه ما را محروم کنند، هم اعتبار این سکو و این جایگاه را زیر سؤال بردند و هم نشان دادند چقدر تحمل آنها برای شنیدن دیدگاه‌های مخالف، پایین است.

 

آخرین مطالب منتشر شده در روزنامه شرق را از طریق این لینک پیگیری کنید.