مؤدیان مالیاتی، مردم محروم بهارستان اصفهان را صاحب مرکز سلامت کردند
مالیات در خدمت رفع نابرابری
اصفهان از نظر تولید ناخالص ملی و درآمدزایی جزء هفت استان اول ایران است. تمرکز صنایع بزرگ در این استان، از اصفهان چهرهای صنعتی و کلانشهری ساخته است اما با تمام این اوصاف زخم نابرابری در مناطقی از این استان همچنان به چشم میآید. بهعنوان نمونه بهارستان، شهر جدیدی در اصفهان است که نابرابری درخورتوجهی را تجربه میکند.


به گزارش گروه رسانهای شرق،
شرق: اصفهان از نظر تولید ناخالص ملی و درآمدزایی جزء هفت استان اول ایران است. تمرکز صنایع بزرگ در این استان، از اصفهان چهرهای صنعتی و کلانشهری ساخته است اما با تمام این اوصاف زخم نابرابری در مناطقی از این استان همچنان به چشم میآید. بهعنوان نمونه بهارستان، شهر جدیدی در اصفهان است که نابرابری درخورتوجهی را تجربه میکند. شهر جدید بهارستان نزدیک به ۳۰ سال است که ساخته شده و یکی از سایتهای مسکن مهر در اصفهان است اما زیرساخت درمانی این شهر جدید تقریبا هیچ بوده است. اما حالا ۴۷۱ مؤدی مالیاتی اعلام کردهاند که میخواهند مالیات خود را خرج بهارستان کنند و مرکز سلامت سروش بهارستان را به تکمیل رساندهاند تا اهالی این منطقه از اصفهان دسترسی بهتری به خدمات درمانی داشته باشند.
سهم ۵.۸ درصدی اصفهان در تولید ناخالص ملی
براساس اعلام اتاق بازرگانی اصفهان، اصفهان با سهم ۵.۸ درصدی از جیدیپی کشور رتبه هفتم کشور را در تولید ناخالص ملی در اختیار دارد. شرکت فولاد مبارکه اصفهان بزرگترین تولیدکننده فولاد در خاورمیانه است و ۷۰ درصد فولاد کشور را تولید میکند و شرکت پالایش نفت اصفهان از سال ۱۹۷۹ فعالیت کرده است و ۲۳ درصد از فراوردههای نفتی کشور را تولید میکند. صنعت نساجی از دیرباز در اصفهان رواج داشته و ۴۰ درصد از کارخانههای نساجی کشور در اصفهان واقع شده است. اصفهان حدود صد هزار کیلومتر مربع وسعت و نزدیک به پنج میلیون نفر جمعیت دارد.
با توجه به توانمندی کارخانههای اصفهان، آهن و محصولات وابسته، پتروشیمی، نفت، صنایع لبنی، تخممرغ، عسلهای طبیعی و فرش دستباف از مهمترین محصولات صادراتی اصفهان است. اصفهان رتبه اول حملونقل، رتبه اول تولید سنگ با تولید ۷۰ نوع سنگ ساختمانی، رتبه اول صنعت فولاد، رتبه اول صنعت نساجی، اولین معدن طلا و رتبه اول در صنعت طلا و جواهر کشور را در اختیار دارد و در زمینه جذابیتهای فرهنگی و توریستی با ۱۷ شهر دنیا قرارداد خواهرخواندگی دارد. هزارو 482 جاذبه گردشگری دارد.
وضعیت نامطلوب زیرساختهای درمانی در اصفهان
اصفهان با وجود سهم درخورتوجه در درآمد کشور از نظر زیرساختهای درمانی چندان وضعیت مطلوبی ندارد. براساس گزارش دانشگاه علوم پزشکی استان اصفهان، سطح پوشش تخت بیمارستانی در این استان با پنج میلیون نفر جمعیت، ۱.۲ تخت در ازای هر هزار نفر است، درحالیکه میانگین کشوری این شاخص، ۱.۷ تخت به ازای هر هزار نفر است. براساس توضیحات متولیان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در چشمانداز ۱۴۰۴ باید حدود ۱۲ هزار تخت بیمارستانی در استان اصفهان وجود داشته باشد اما درحالحاضر شش هزار تخت بیمارستانی وجود دارد و سرانه تخت به جمعیت استان اصفهان از متوسط کشوری هم پایینتر است. البته سرانه تخت بیمارستانی در ایران هم رقم مطلوبی نیست.
آمار رسمی وزارت بهداشت میگوید ایران حدود ۱۵۱ هزار تخت بیمارستانی فعال دارد؛ یعنی فقط ۱.۹ تخت به ازای هر هزار نفر جمعیت. این در حالی است که میانگین جهانی حدود سه تخت است و در ژاپن یا کره جنوبی حتی تا ۱۳ تخت میرسد. در بخش آیسییو، شرایط وخیمتر است. درحالحاضر کشور با کمبود ۱۲ هزار تخت ویژه مواجه است. با این حال کلانشهرهای کشور مانند اصفهان شرایط وخیمتری دارند و در برخی مناطق همین کلانشهرها مانند شهر جدید بهارستان کمبود زیرساخت درمانی و نابرابری درمانی با شدت بیشتری به چشم میآید. درواقع هنوز مناطقی در اصفهان وجود دارد که نابرابری شدید را تجربه میکنند.
فقر بیمارستان در بهارستان
شهر جدید بهارستان یکی از این مصادیق است که از نبود زیرساختهای درمانی کافی رنج میبرد. بیمارستان این منطقه بعد از ۲۰ سال دوندگی افتتاح شده است و بهارستان درمانگاه و مرکز سلامت کافی ندارد. در تیر ۱۴۰۲ بیمارستان ۳۰۰ تختخوابی در بهارستان اصفهان کلنگ خورد. در این مراسم زهرا شیخی، سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، از احداث این بیمارستان پس از ۳۰ سال خبر داد و گفت: با توجه به اینکه حدود ۳۰ سال از احداث شهر بهارستان میگذرد، اما زیرساختها و امکانات لازم و نیاز ضروری مردم ازجمله زیرساختهای بهداشتی و درمانی در این شهر فراهم نشده است. او به ایمنا توضیح داده بود «با توجه به اینکه استان اصفهان را استانی برخوردار میدانند، اما مردم اصفهان از بسیاری نابرخورداریها رنج میبرند».
او با بیان اینکه براساس اعلام آمار رسمی، جمعیت شهر جدید بهارستان ۱۲۰ هزار نفر اعلام شده است، افزود: «به طور قطع بیش از این تعداد ساکن این شهر هستند و نیاز است زیرساختهای لازم برای مردم این شهر در نظر گرفته شود». او توضیح داده بود که دریافت مجوز ساخت این بیمارستان ۲۰ سال طول کشیده است! شیخی توضیح داده بود «قرار دولت بر این بوده که به صورت ۵۰-۵۰ اعتبار بیمارستان تأمین شود، یعنی زیرساخت و سفتکاری بر عهده وزارت راه و شهرسازی و تکمیل و تجهیز بر عهده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باشد. تاکنون مجوز و اقدامات لازم از طرف وزارت بهداشت انجام شده و این بیمارستان بهصورت کامل دولتی است». یک سال پیش از آن یعنی در روز ۱۹ مهر ۱۴۰۱ هم بهارستان با همت خیران، صاحب مرکز خدمات جامع سلامت زندهیاد حاج محمدعلی شیرزاده سمسار شد. این پروژه در سال ۱۴۰۱ با همکاری دانشگاه علوم پزشکی و مشارکت خیری به نام خانم پشمی کلنگ خورد.
زیربنای این پروژه ۸۰۰ متر مربع و در دو طبقه با اعتباری بالغ بر ۱۱۷ میلیارد ریال به بهرهبرداری رسید. اما حالا با اجرای طرح نشاندار کردن مالیات از سوی سازمان امور مالیاتی، بسیاری از مؤدیان مالیاتی، به دنبال بهبود نابرابری در کشور برآمدهاند و از همین رهگذر ۴۷۱ مؤدی مالیاتی کشور اعلام کردهاند که تمایل دارند مالیات خود را برای تکمیل مرکز سلامت سروش بهارستان اصفهان هزینه کنند و با تکمیل این مرکز سلامت با مالیات مؤدیان، دسترسی مردم این منطقه به زیرساختهای درمانی را بهبود بخشیدهاند. طرح نشاندار کردن مالیاتی، یک ابتکار نوین مالیاتی است که با هدف شفافسازی نظام مالیاتی، افزایش مشارکت مؤدیان و کاهش فرارهای مالیاتی از سوی سازمان امور مالیاتی ایران طراحی و اجرا شده است.
در این طرح، مؤدیان مالیاتی میتوانند محل مصرف مالیات پرداختی خود را به پروژههای مشخصی (مانند ساخت مدرسه، بیمارستان، جاده یا توسعه زیرساختهای مناطق محروم) اختصاص دهند. این طرح نهتنها به توزیع عادلانه منابع مالیاتی کمک میکند، بلکه به رفع مشکلات مناطق محروم و کاهش معضل مهاجرت از این مناطق به شهرهای بزرگ کمک میکند. به طور معمول، پروژههای عمرانی و زیرساختی در مناطق محروم و دور از مرکز به دلیل کمبود بودجه یا اولویتهای متفاوت سازمانهای اداری کمتر مورد توجه قرار میگیرند. اما با طرح نشاندار کردن مالیاتها، مردم این امکان را دارند که پروژههای مدنظرشان را برای رفع نیازهای اساسی خود انتخاب کنند. این انتخاب مردمی به انگیزه رفع محرومیت و توسعه متوازن کمک کرده و به توزیع عادلانه منابع سرعت میبخشد.
آخرین اخبار روزنامه را از طریق این لینک پیگیری کنید.