|

آسیب مستقیم به آثار تاریخی وارد نشد

در روزهای اخیر که رژیم صهیونیستی به ایران تجاوز کرد و منجر به جنگی ۱۲‌روزه شد، برخی از فعالان گردشگری از‌جمله هتل‌داران و مدیران بوم‌گردی در شهرهای مختلف به‌ویژه شهرهایی که کمتر دچار حملات شده بودند، اعلام آمادگی کردند که می‌توانند از افرادی که از خانه خود دور شده‌اند یا منزل‌شان به دلیل حملات تخریب شده، به صورت رایگان پذیرایی کنند تا برای مدتی اقامت داشته باشند.

آسیب مستقیم به آثار تاریخی وارد نشد

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

در روزهای اخیر که رژیم صهیونیستی به ایران تجاوز کرد و منجر به جنگی ۱۲‌روزه شد، برخی از فعالان گردشگری از‌جمله هتل‌داران و مدیران بوم‌گردی در شهرهای مختلف به‌ویژه شهرهایی که کمتر دچار حملات شده بودند، اعلام آمادگی کردند که می‌توانند از افرادی که از خانه خود دور شده‌اند یا منزل‌شان به دلیل حملات تخریب شده، به صورت رایگان پذیرایی کنند تا برای مدتی اقامت داشته باشند.

در استان اصفهان، به‌عنوان یکی از قطب‌های گردشگری کشور، ۲۰ اقامتگاه بوم‌گردی به‌ صورت داوطلبانه آمادگی خود را برای اسکان رایگان افراد نیازمند اعلام کرده‌اند. این اقدام انسان‌دوستانه به‌سرعت به دیگر استان‌ها ازجمله خراسان، بوشهر، هرمزگان، گیلان و مازندران گسترش یافته است. در روزهای اخیر، ساکنان شهرهای اطراف تهران نیز با دراختیارگذاشتن خانه‌های خود به‌ صورت رایگان، پویشی مردمی را سازمان‌دهی کرده‌اند. این اقدام در شرایطی صورت می‌گیرد که هزینه‌های اسکان در برخی مناطق با توجه به افزایش تقاضا به‌شدت افزایش یافته، اما مردم ترجیح داده‌اند با کمترین دریافتی یا به‌ صورت رایگان، به هم‌وطنان خود کمک کنند. این افراد در پلتفرم‌های مختلف نیز اعلام آمادگی کرده و شرایط‌شان را برای اسکان رایگان افراد جنگ‌زده اعلام کردند. این همبستگی موجب خشنودی خیلی از مردمی شد که در‌این‌میان مشکلی هم پیدا نکرده بودند. به‌همین‌دلیل هر آنچه از دست‌شان بر‌می‌آمد، انجام می‌دادند؛ از انتقال وسایل تا دراختیار‌گذاشتن وسایل و تأمین غذا و خوراک.

از طرفی انجمن‌های میراث فرهنگی نیز در تلاش بودند تا بتوانند صدای ایران را به سازمان‌های جهانی از‌جمله یونسکو برسانند تا واکنشی در برابر تجاوزهای رژیم صهیونیستی نشان دهند و میراث فرهنگی ایران را حمایت کنند. مهدی حجت، رئیس ایکوموس ایران، در نامه‌ای به خانم ترزا پَتریسیو، رئیس محترم ایکوموس جهانی، نوشت: با توجه به تشدید درگیری‌ها در منطقه که اسرائیل شروع‌کننده آن بوده است و اکنون ایالات متحده آمریکا نیز با زیر پا گذاشتن قوانین بین‌المللی به آن پیوسته است، نگرانی‌ها درباره میراث فرهنگی بسیار ارزشمند ایران و کل منطقه بسیار زیاد شده است.

معاون میراث فرهنگی کشور هم اعلام کرده که آسیبی به میراث فرهنگی کشور وارد نشد. علی دارابی دراین‌باره گفت: محافظت از میراث فرهنگی در زمان بحران‌های مسلحانه به چهار بخش تقسیم می‌شود. آثار تاریخی و طبیعی، یعنی همان عرصه‌های ثبت ملی شده که در فهرست میراث فرهنگی و میراث طبیعی به ثبت رسیده است، موزه‌ها و اموال فرهنگی تاریخی که در آنها نگهداری می‌شود، حریم تاریخی و بافت‌های تاریخی که بالغ بر ۱۹۰ بافت تاریخی شهری و چندین هزار روستای تاریخی را در بر می‌گیرد و در ضوابط بین‌المللی هرگونه اقدام آسیب‌رسان به عرصه آثار و پیرامون آن (که همان حریم است) ممنوع اعلام شده است.

دارابی بیان کرد: تا این لحظه گزارشی که مبنی بر آسیب مستقیم به آثار تاریخی باشد، نداشتیم؛ اما در مواردی مثل شهر تهران در حریم آثار و محدوده بافت تاریخی مواردی داشتیم که هرچند موجب آسیب مستقیم به آثار نشده است، اما در صورت تکرار می‌تواند در طی زمان موجب سست‌شدن بنیان‌های سازه‌ای و کالبدی آثار تاریخی شود.

تشکل‌های میراث فرهنگی نیز از یونسکو خواستند با صدور بیانیه رسمی و هشدار به رژیم اسرائیل از تکرار فجایع فرهنگی صورت‌گرفته در دیگر کشورها در زمان جنگ جلوگیری شود.

موزه‌ها تعطیل شدند و مدیران موزه‌ها اقدام به حفاظت از اشیای تاریخی آنها کردند. برخی از تصاویر منتشر‌شده از این نوع حفاظت‌ها نشان می‌دهد که یا خیلی خوب عمل کرده‌اند یا برخی جاها محافظت خیلی هم استاندارد نبوده است. مانند کاخ گلستان که لوسترهایش را با مشمع پوشانده‌اند، عوض باز‌کردن لوستر و پایین‌آوردن آنها.

بازگشایی موزه‌ها و ابنیه تاریخی در هر استان تابع شرایط مصوبه شورای تأمین آن استان است. حالا قرار است موزه‌ها به روال عادی برگردد، با‌وجود‌این دوست‌داران میراث فرهنگی همچنان پیگیر حمایت یونسکو هستند. از طرفی مردم به شهرهای‌شان برگشته‌اند و حتما قدردان میزبانان‌شان در صنعت گردشگری هستند.

 

آخرین اخبار روزنامه را از طریق این لینک پیگیری کنید.