از دریای سرخ تا صنعا؛ تقابلی که پایانی ندارد
فرودگاه صنعا در آتش
حملات اسرائیل به فرودگاههای صنعا و حدیده در یمن، در پاسخ به اقدامات حوثیها، فصل جدیدی از بحران در خاورمیانه را رقم زده است. این رویارویی مستقیم، چشمانداز گسترش جنگ غزه و بیثباتی بیشتر در منطقه را تقویت میکند و پیامدهای انسانی و ژئوپلیتیکی قابل توجهی در پی دارد. ارتش اسرائیل پیش از حملات روز گذشته، با انتشار بیانیهای و نقشهای از مناطق اطراف فرودگاه بینالمللی صنعا، به ساکنان هشدار داده بود این مناطق را ترک کنند


شرق: حملات اسرائیل به فرودگاههای صنعا و حدیده در یمن، در پاسخ به اقدامات حوثیها، فصل جدیدی از بحران در خاورمیانه را رقم زده است. این رویارویی مستقیم، چشمانداز گسترش جنگ غزه و بیثباتی بیشتر در منطقه را تقویت میکند و پیامدهای انسانی و ژئوپلیتیکی قابل توجهی در پی دارد. ارتش اسرائیل پیش از حملات روز گذشته، با انتشار بیانیهای و نقشهای از مناطق اطراف فرودگاه بینالمللی صنعا، به ساکنان هشدار داده بود این مناطق را ترک کنند. در این بیانیه تأکید شده بود: «عدم تخلیه، شما را در معرض خطر قرار میدهد». این هشدار یک روز پس از آن صادر شد که نیروی هوایی اسرائیل، در واکنش به اصابت یک موشک حوثیها در نزدیکی فرودگاه بنگوریون در روز یکشنبه، بندر حدیده یمن را بمباران کرده بود.
به گفته سه منبع آگاه در فرودگاه صنعا، حملات روز گذشته علاوه بر هدف قراردادن سه هواپیمای غیرنظامی، سالن خروجی مسافران و باند فرودگاه، یک پایگاه هوایی نظامی تحت کنترل حوثیها را نیز در هم کوبیده است. ریشه این تنشهای فزاینده را باید در جنگ غزه جستوجو کرد. حوثیهای یمن در واکنش به گسترش عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه، حملات خود را به اهدافی در اسرائیل و همچنین کشتیهای مرتبط با این رژیم در دریای سرخ شدت بخشیدهاند. آنها روز یکشنبه با صدور بیانیهای اعلام کردند با هدف قراردادن مکرر فرودگاههای اسرائیل، محاصره هوایی «جامع» علیه این کشور اعمال خواهند کرد. وزارت بهداشت یمن که تحت کنترل حوثیها قرار دارد، اعلام کرد حملات روز دوشنبه اسرائیل به اطراف بندر حدیده، دستکم چهار کشته و ۳۹ زخمی برجای گذاشته است.
با این حال، هنوز آمار دقیقی از تلفات احتمالی حملات روز سهشنبه به صنعا منتشر نشده است. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، پس از اصابت موشک حوثیها در نزدیکی فرودگاه بنگوریون که منجر به لغو پروازهای شماری از خطوط هوایی اروپایی و آمریکایی شد، تهدید به انتقامجویی کرده بود. حوثیها از آغاز جنگ میان اسرائیل و حماس در غزه، همواره بر همبستگی خود با فلسطینیان تأکید کرده و مسئولیت حملات متعددی را به سوی اسرائیل و همچنین کشتیها در دریای سرخ برعهده گرفتهاند.
از «ضربه بزرگ» به اسرائیل تا «وندالیسم محض»
مرون راپوپورت، روزنامهنگار و تحلیلگر و سردبیر نشریه «لوکال کال»، معتقد است بمباران یمن توسط اسرائیل پس از حمله چند روز پیش حوثیها به فرودگاه بنگوریون تلآویو، امری قابل پیشبینی بود. راپوپورت در گفتوگو با شبکه الجزیره گفت اصابت موشک حوثیها در نزدیکی فرودگاه بینالمللی بنگوریون، «ضربه بزرگی» به اسرائیل وارد کرده است، بهویژه در شرایطی که اسرائیل تلاش دارد جنگ خود را در نوار غزه ادامه دهد. او افزود: «این فقط یک شکست برای سامانههای پدافند هوایی اسرائیل نبود، بلکه فراتر از آن، یک ضربه واقعی در ابعاد داخلی و خارجی محسوب میشود. این در حالی است که اسرائیل میکوشد به جامعه خود و همچنین به جهانیان نشان دهد که میتواند جنگ در غزه، لبنان و سوریه را مطابق میل خود ادامه دهد و اوضاع در داخل اسرائیل کاملا عادی است».
راپوپورت همچنین به لزوم هماهنگی اسرائیل با ایالات متحده در حملات به یمن اشاره کرد و گفت: «واشنگتن رهبری یک کارزار بمباران شدید را در آنجا برعهده دارد و اسرائیل نمیتواند بهتنهایی و هرکجا که میخواهد دست به اقدام نظامی بزند. این بسیار واضح است که اسرائیل باید خود را با برنامههای آمریکا تطبیق دهد». او با بیان اینکه اسرائیل بر این باور است که حملاتش به یمن به عنوان یک عامل بازدارنده در برابر حملات آتی حوثیها عمل خواهد کرد، در مورد کارایی این استراتژی گفت: «آیا این استراتژی کارساز است؟ گاهی اوقات بله و گاهی اوقات خیر». از سوی دیگر، سلطان برکت، استاد سیاست عمومی در دانشگاه حمد بنخلیفه در قطر، دیدگاه متفاوتی را مطرح میکند. او معتقد است فرودگاه بینالمللی صنعا «یک هدف استراتژیک بزرگ محسوب نمیشود» و ادعاهای اسرائیل مبنی بر استفاده از این فرودگاه برای دریافت تجهیزات و تسلیحات «صحت ندارد».
برکت در مصاحبه با الجزیره تأکید کرد: «صادقانه بگویم، فکر میکنم این اقدام صرفا خرابکارانه (وندالیسم محض) است. فرودگاه صنعا یک فرودگاه عادی نیست. این فرودگاه تحت محدودیتهای شدید سازمان ملل، عربستان سعودی و ائتلاف [تحت رهبری ریاض] قرار دارد و مشمول تحریم است». او افزود: «تنها شرکت هواپیمایی یمن، یعنی «الیمنیه»، آن هم فقط به مقصد امان (پایتخت اردن) پرواز دارد و از آنجا مسافران میتوانند به سایر نقاط جهان سفر کنند. اغلب مسافران این فرودگاه افرادی هستند که به دنبال دریافت مراقبتهای بهداشتی و کمکهای بشردوستانه هستند و انواع کمکها از طریق همین فرودگاه به دست مردم یمن میرسد». این استاد دانشگاه هشدار داد حمله به فرودگاه صنعا فقط مانع عملیات سازمان ملل متحد و آژانسهای بشردوستانه در یکی از فقیرترین کشورهای جهان خواهد شد. او با بیفایده خواندن این حمله گفت: «این اقدام ارزشش را ندارد، مگر آنکه بخواهیم آن را در چارچوب منطق «چشم در برابر چشم» تفسیر کنیم؛ به این معنا که شما فرودگاه ما را زدید، ما هم فرودگاه شما را میزنیم».
اعلام پایان حملات آمریکا به یمن
ساعتی پس از اعلام پایان حملات اسرائیل به یمن، ترامپ که با نخستوزیر کانادا دیدار داشت خبر عجیبی را اعلام کرد. او با گفتن اینکه آمریکا حملات خود را به یمن متوقف کرده مدعی شد که حوثیها تسلیم شدهاند و گفتهاند که دیگر نمیخواهند بجنگند. با این حساب ترامپ پایان عملیات ایالات متحده در یمن را اعلام کرده است.