شکوه به هالیوود برمیگردد؟
کمتر کسی فکر میکرد که قرار است تیغ تعرفهها بر گردن فیلمهای سینمایی نیز قرار گیرد. این اتفاق رخ داد و ترامپ به سراغ هالیوود آمد و اعلام کرد قصد دارد شکوه را به هالیوود برگرداند.


کمتر کسی فکر میکرد که قرار است تیغ تعرفهها بر گردن فیلمهای سینمایی نیز قرار گیرد. این اتفاق رخ داد و ترامپ به سراغ هالیوود آمد و اعلام کرد قصد دارد شکوه را به هالیوود برگرداند. او گفت که بر تمام فیلمهایی که خارج از آمریکا تولید میشوند و سپس وارد این کشور میشوند، تعرفه صددرصدی اعمال میکند. او گفت صنعت سینمای آمریکا در حال «مرگ بسیار سریع» است و این وضعیت به دلیل مشوقهایی است که دیگر کشورها برای جذب فیلمسازان ارائه میکنند. ترامپ در شبکه اجتماعی تروثسوشال نوشت: «این یک اقدام هماهنگ از سوی کشورهای دیگر است؛ بنابراین تهدیدی برای امنیت ملی محسوب میشود. این موضوع، علاوه بر همه چیز، جنبه تبلیغاتی و پیامرسانی دارد». او افزود که به وزارت بازرگانی و دیگر نهادهای دولتی دستور داده است تا بلافاصله روند اعمال تعرفه صددرصدی را آغاز کنند. ترامپ تأکید کرد: «میخواهیم فیلمها دوباره در آمریکا ساخته شوند».
هاوارد لاتنیک، وزیر بازرگانی، نیز در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ما پیگیر هستیم». با این حال، هیچیک از مقامها جزئیاتی درباره نحوه اجرای این تعرفه ارائه ندادهاند. هنوز روشن نیست آیا این تعرفهها شامل فیلمهای پخششده در پلتفرمهای آنلاین نیز میشود یا فقط فیلمهایی را که در سینماها اکران میشوند، در بر میگیرد. همچنین مشخص نیست مبنای محاسبه تعرفهها هزینه تولید خواهد بود یا درآمد گیشه. به گزارش رویترز، اتحادیه تهیهکنندگان فیلم آمریکا، که نماینده استودیوهای بزرگ است، تاکنون دراینباره اظهارنظری نکرده است.
ترامپ پیشتر در ژانویه اعلام کرده بود که بازیگران سرشناس هالیوود مانند جان وویت، سیلوستر استالونه و مل گیبسون را مأمور بازگرداندن شکوه گذشته هالیوود کرده است. در سالهای اخیر، بخش زیادی از تولیدات سینما و تلویزیون آمریکا به دلیل مشوقهای مالی، از هالیوود به نقاطی مانند کانادا، بریتانیا و استرالیا منتقل شدهاند. دولتهای مختلف با افزایش مشوقهای نقدی و اعتباری در پی جذب سهم بیشتری از بازار جهانی تولید محتوا هستند؛ بازاری که برآورد میشود در سال ۲۰۲۵، حدود ۲۴۸ میلیارد دلار گردش مالی داشته باشد.
بسیاری از شرکتهای بزرگ از جمله دیزنی، نتفلیکس و یونیورسال پیکچرز نیز تولیدات خود را به خارج از آمریکا منتقل کردهاند. در واکنش به تصمیم ترامپ، مقامهای استرالیا و نیوزیلند اعلام کردند که از صنعت سینمای داخلی خود حمایت خواهند کرد. برخی فیلمهای ابرقهرمانی مارول در استرالیا ساخته شدهاند و نیوزیلند نیز محل فیلمبرداری سهگانه «ارباب حلقهها» بوده است. براساس دادههای شرکت تحقیقاتی پرادپرو، در سال ۲۰۲۳ نیمی از بودجه تولید فیلمها و سریالهای پرهزینه آمریکایی (بیش از ۴۰ میلیون دلار) خارج از خاک آمریکا خرج شده است.
در دهه گذشته، تولیدات سینمایی و تلویزیونی در لسآنجلس، زادگاه هالیوود، حدود ۴۰ درصد کاهش یافته است. آتشسوزیهای گسترده در ژانویه نیز نگرانیها درباره کوچ عوامل فنی و خلاق به نقاط دیگر را افزایش داد. در نظرسنجی پرادپرو، لسآنجلس در رده ششم مقصدهای محبوب برای تولید فیلم در دو سال آینده قرار گرفت؛ پس از تورنتو، بریتانیا، ونکوور، اروپای مرکزی و استرالیا.
جورجیا هفتم، نیوجرسی هشتم و نیویورک در مکانهای بعدی بودند. این مسئله در کالیفرنیا شدیدتر است. براساس آماری دیگر، تولید در منطقه بزرگ لسآنجلس در سال گذشته ۵٫۶ درصد کمتر از سال ۲۰۲۳ بود که پس از سال ۲۰۲۰، بدترین سال تولید در دوران اوج کرونا، دومین افت بزرگ محسوب میشود. تهیهکنندگان و اتحادیههای صنفی سینما از فرماندار کالیفرنیا، گوین نیوسام، خواستهاند که مشوقهای مالی ایالت را برای رقابتپذیری افزایش دهد. به همین دلیل در اکتبر گذشته، فرماندار گوین نیوسام پیشنهاد داد که اعتبار مالیاتی تولیدات سینما و تلویزیون ایالت به ۷۵۰ میلیون دلار در سال افزایش یابد؛ رقمی که پیشتر ۳۳۰ میلیون دلار بود. البته ترامپ بخشی از تقصیر را بر گردن نیوسام انداخته و معتقد است که او سبب این اتفاقات شده است. برخی معتقدند اعلام تعرفه پیشنهادی ترامپ بر فیلمها، ادامه سیاستهای تجاری تنشزای او و افزایش نوسان در بازارها ست و برخی بهشدت نگران رکود اقتصادی شدهاند. به گزارش سیبیاس، تولیدات سینما و تلویزیون آمریکا در سالهای اخیر با چالشهایی روبهرو بودهاند: از جمله همهگیری کرونا، اعتصابهای صنفی در سال ۲۰۲۳ و آتشسوزیهای اخیر در لسآنجلس و تولید در ایالات متحده در سال گذشته در مقایسه با ۲۰۲۱ حدود ۲۶ درصد کاهش یافته است.