شورای شهر به دو جناح حامی و مغضوب شهردار تقسیم شده است؟
جدال بر سر دوگانهسازی شورا
بغض و گریه مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران، دیگر به فریاد رسیده. او روز گذشته خطاب به اعضای شورای شهر تهران گفت به خود بیایند و فریادهای این پیرمرد را بشنوند؛ در غیراینصورت، جز بدنامی چیزی حاصل آنها نخواهد شد. این نخستینبار نیست که اختلافهای درونی شورای شهر تهران در صحن علنی شورا نمود پیدا میکند. برخی از اعضا بر لزوم خویشتنداری و حل مسائل در جلسات خصوصی تأکید دارند، درحالیکه گروهی دیگر معتقدند این اختلافها به قدری آشکار است که دیگر نیازی به پنهانکاری ندارد.


نورا حسینی: بغض و گریه مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران، دیگر به فریاد رسیده. او روز گذشته خطاب به اعضای شورای شهر تهران گفت به خود بیایند و فریادهای این پیرمرد را بشنوند؛ در غیراینصورت، جز بدنامی چیزی حاصل آنها نخواهد شد. این نخستینبار نیست که اختلافهای درونی شورای شهر تهران در صحن علنی شورا نمود پیدا میکند. برخی از اعضا بر لزوم خویشتنداری و حل مسائل در جلسات خصوصی تأکید دارند، درحالیکه گروهی دیگر معتقدند این اختلافها به قدری آشکار است که دیگر نیازی به پنهانکاری ندارد.
روز گذشته نیز بار دیگر در صحن شورا، موضوع تفاوت در برخورد شهرداری با حامیان و منتقدان شهردار مطرح شد. جعفر شربیانی در نطق پیش از دستور خود، با انتقاد از رویکرد حاکم بر مدیریت شهرداری تهران، گفت: «مدیریت شهرداری همواره نگاهی دوگانه به اعضای شورا داشته و همچنان نیز دارد. از دید آنان، اعضای شورا به دو دسته تقسیم میشوند؛ نخست، کسانی که باید همواره در مقام تعریف و تمجید از مدیریت شهری ظاهر شوند و در هر نطق و سخنرانی، تنها از عملکرد مشعشع شهرداری سخن بگویند؛ اعضایی که نهتنها از هرگونه نقد خودداری میکنند، بلکه همه آرایشان نیز کاملا همراستا با خواست و اراده شهرداری است». او ادامه داد: «در نگاه این جریان، شورای شهر جایی است که تعدادی افراد صغیرالعقل و فاقد بصیرت حضور دارند که باید هدایت شوند. به بیان دیگر، شورا یا باید با شهرداری باشد یا بر آن؛ و با این معیار، اعضا یا در گروه اول قرار میگیرند یا در زمره مغضوبین».
شربیانی تأکید کرد: «تفاوت این دو دسته تنها در کلام و نگاه نیست، بلکه تبعات و آثار گستردهای دارد. برای گروه اول، امپراتوری رسانهای شهرداری روزانه به تبلیغ دستاوردها میپردازد و همه بخشهای شهرداری، اعم از مناطق، سازمانها و شرکتها، در خدمت آنان هستند. درخواستها و نامههایشان در کوتاهترین زمان ممکن پیگیری و اجرا میشود و از منابع عمومی برای ساخت سازهها و ساختارهای اجتماعی در خدمت آنان استفاده میشود». او افزود: «اما برای دسته دوم، اوضاع کاملا متفاوت است. نه خبری از بازتاب رسانهای هست، نه حمایتی اجرائی، و نه حتی پیگیریهای حداقلی. من بهعنوان نماینده مردم شریف تهران، ری و تجریش، به واسطه باورهای شخصی، آموزههای انقلابی و مسئولیت نظارتیام، نه میتوانم و نه اجازه میدهم که در مسیر خواست آنان گام بردارم؛ همانگونه که بسیاری دیگر از همکاران محترم من نیز چنین رویهای دارند».
شربیانی با انتقاد از سانسور فعالیتهای میدانی خود افزود: «برای صدوششمین بار در مناطق مختلف تهران جلسات چندساعته برگزار کردهام، اما در رسانههای عریض و طویل شهرداری حتی ۱۰۶ کلمه نیز از پیگیری کار مردم بازتاب نیافته است».
این نخستین بار نیست که این عضو شورا به برخوردهای متفاوت شهرداری با اعضا انتقاد میکند. سال گذشته در میانه اردیبهشتماه بود که جعفر شربیانی وقتی شهردار منطقه ۱۷ او را در بازدیدهای مردمی همراهی نکرد و در اتاق نگهبانی با مردم گفتوگو کرد، در نطق پیش از دستور خود گفت: این خط فکری که میگوید با اعضای مخالف برخورد شود، از کجا نشئت میگیرد؟ به نظر من، چنین خطی از تفکری انحصارطلبانه نشئت میگیرد؛ تفکری حذفی، باندی و فاقد دستاورد مشخص. این جریان به جای ارائه کارنامه قابل دفاع، در پی خاموشکردن صدای منتقدان است». شربیانی همچنین مدعی شد که این نوع برخوردها با اعضای منتقد، گاهی با هدف ایجاد رعب و ترس انجام میشود: «اما واقعیت این است که ما در مسیر خود تحت تأثیر این فضاسازیها قرار نمیگیریم. گویا از ابتدا موفق شدهاند خط تمایزی در شورا ایجاد کنند».
اما علیرضا نادعلی در واکنش به نطق شربیانی گفت که اگر درباره شخص بنده چیزی میگفتید، حرفی نمیزدم اما اینکه میگویید این ۱۰ نفر افراد سینهچاک شهردار هستند، حرف خوبی نیست. در برخی موارد ما از اقداماتی مثل توسعه حملونقل عمومی و خدمترسانی به شهروندان حمایت میکنیم و نباید در سخنان خود ستمگری کنیم، همانقدر که شما درباره برخی موارد تذکر دادید، ما هم تذکر دادیم. حتی در مواردی پشت تریبون هم تذکر ندادیم اما مطالبههای تند در جلسات از مدیران شهرداری داشتهایم. اینگونه سخنگفتن درست نیست.
احمد صادقی، یکی دیگر از اعضای شورای شهر، هم در واکنش به دستهبندی اعضای شورای شهر تهران گفت: متأسفانه برخی از حرکات و سخنان ما نقض غرض است. متأسفانه برخی اصرار دارند که بین اعضای شورا و بین اعضا و مردم شکاف ایجاد کنند. اصرار دارند که اعضای شورا را دستهبندی کنند و اعضای شورا را درجه یک و دو بنامند. آیا این غیر از این است که آب به آسیاب دشمن میریزیم. آیا آب به آسیاب دشمن ریختن نقض غرض در خدمترسانی به مردم نیست؟ رسانهایکردن اختلافات و پشت تریبون رفتن و ناامیدکردن مردم و اختلاف اعضا را فریاد زدن، مخالف خدمت به مردم نیست؟
این عضو شورا گفت: برخی مدام دم از امپراتوری رسانه میزنند، اما یک نمونه بیاورند که این امپراتوری رسانهای یک مطلب علیه مخالفترین اعضای شورا با شهردار منتشر کرده باشند. حتی یک نمونه، اما بارها و بارها علیه اعضایی نظیر من و امثالهم مطلب منتشر میشود؟ حال اینکه بیاییم بگوییم چه کسی را مورد هجمه قرار میدهند، آیا دردی از مسائل مردم حل میکند؟ اینها نقض غرض است. این ناامیدکردن مردم، مخالف نظر مقام معظم رهبری است.
محمد آخوندی، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر تهران، هم گفت: عدهای تصور میکنند با دودستهکردن شورا، تخریب یک گروه و هجمه به شهردار منتخب، میتوانند دستاورد انتخاباتی داشته باشند، تصوری نادرست است. مردم چنین چیزی را نمیپذیرند و به این رفتارها پاسخ منفی خواهند داد. خواهش من از آقای چمران بهعنوان رئیس شورا این است که اجازه ندهند از وقت اضافهای که به شورا داده شده، برای اهداف انتخاباتی استفاده شود.
مهدی چمران نیز با بیان اینکه تجربه نشان داده که افرادی که در شورای شهر تبلیغاتی کار کردند، هیچگاه رأی نیاوردند و هنر نیست که برای دسته و گروه کار کنیم؛ بلکه باید کار برای خدا باشد، گفت: ما همه رفتنی هستیم و معلوم نیست مردم در انتخابات دیگر چه تصمیمی بگیرند، اما با قاطعیت میگویم که هیچیک از مردم از این درگیریها راضی نیستند. به خودمان بیاییم و فریادهای این پیرمرد را بشنوید. من هم منتقد تعویض زود به زود و سرعت جابهجایی هستم اما راهش را درست پیدا کنیم. من منتقد هستم اما تا جایی که کار شهر بهدرستی پیش برود، ما مسئول هستیم و این سمت بازیچه نیست، چراکه بابت هر دقیقهای که اینجا هستیم، باید در این دنیا و آن دنیا پاسخگو باشیم. رئیس شورای شهر تهران در واکنش به اظهارات برخی اعضا نیز گفت: اینکه تأکید کنیم دو گروه در شورا وجود دارد، درست نیست. اینکه با آقای زاکانی نیستید، هنر نیست. اگر اختلافی دارید، روشهای پارلمانی در کشور را هم یاد بگیرید.
اما جعفر شربیانی، عضو شورای شهر تهران، در حاشیه جلسه شورا درباره واکنش برخی همکارانش نسبت به نطق اخیرش، گفت: من از واکنش برخی همکارانم متعجب شدم؛ نطق من کاملا روشن بود. من صرفا گزارشی مستند، مبتنی بر آمار و تحلیلهای علمی از یک اقدام چهارساله که هر هفته تکرار شده، ارائه دادم؛ اقدامی که تنها به یک عضو شورا برنمیگردد، بلکه میتواند در کارنامه مدیریت شهری دوره ششم ثبت شود. او افزود: در بخشی از این گزارش به موانع موجود برای بازتاب و انعکاس این اقدام مردمی اشاره کردم.
واقعیت این است که شهرداری در این باره در خدمت مردم نبوده و این نکته بر کسی پوشیده نیست. امروز در شورای شهر تهران شکاف وجود دارد، حتی اگر برخی دوستان بخواهند آن را انکار کنند. به نظر میرسد برخی همکاران چون مدافع شهردار و تفکر حاکم بر مدیریت شهری هستند، از سر دفاع از عملکرد شهرداری به این نطق واکنش نشان دادند. اما این نوع فضاسازیها پاسخگو نیست. اختلافنظر در شورا، اگر فنی و بر سر منافع عمومی باشد، نهتنها بد نیست، بلکه میتواند جلوی انحرافات را بگیرد. ما با کسی خصومت شخصی نداریم، بلکه درباره نحوه اداره شهر و منافع عمومی صحبت میکنیم.
این عضو شورای شهر همچنین تأکید کرد: اگر امروز قرار باشد دوباره برای تهران شهردار انتخاب شود، انتخاب مجدد آقای زاکانی بهراحتی گذشته نخواهد بود. ما چهار سال تجربه داریم و بر اساس همین تجربه صحبت میکنیم. در برخی شاخصها، متأسفانه عملکرد شهرداری نمره قبولی نگرفته است.
مهدی اقراریان، عضو شورای اسلامی شهر تهران، هم در این باره گفت: تلاش برای تغییر شهردار، همواره در دستور کار برخی از اعضای شورا بوده و هست، اما اگر اقتضائات سیاسی کشور و برخی حمایتهای خاص از آقای زاکانی وجود نداشت، شاید امروز ایشان در جایگاه شهردار تهران قرار نداشتند. این مسئله، موضوع کوچکی نیست و باید به آن توجه شود. علیرضا نادعلی، سخنگوی شورای شهر تهران، اما معتقد است: اگر قرار باشد همه وقت شورا صرف پرداختن به مسائل حاشیهای و بعضا رسانهای شود، طبیعتا برای مسائل اساسی شهر زمانی باقی نمیماند. نباید شورا را به میدان کشمکشهای جناحی و دعواهای شخصی تقلیل داد. سخنگوی شورا همچنین گفت: برخلاف برخی ادعاها، ما هیچ «امپراتوری رسانهای عظیم» در اختیار نداریم. اگر چنین توان رسانهایای در اختیار شهرداری بود، شاید شرایط اطلاعرسانی بهتر از امروز بود. تلاش ما تمرکز بر حل مسائل واقعی مردم است، نه پاسخدادن به هر هجمهای.
نظافت همچنان چالش بزرگ پایتخت
در جلسه روز گذشته شورای شهر تهران، اعضای شورا همچنین نسبت به چالشهای جدی در مدیریت نظافت شهری و خدمات عمومی پایتخت واکنش نشان دادند. ناصر امانی، عضو شورای شهر، در نطقی تأکید کرد یکی از مهمترین وظایف شهرداری، رعایت نظافت و بهبود شرایط محیطی شهر است. او بر این باور است که شهرداری باید به این وظیفه که از سال ۱۳۳۴ در قوانین شهرداری ثبت شده، توجه ویژهای داشته باشد. این مسئله بهویژه در زمانهای اخیر و با توجه به تغییرات در مدیریت خدمات شهری، به یکی از نقاط پرچالش تبدیل شده است.
امانی همچنین به این نکته اشاره کرد که شهروندان تهران از طریق سه مؤلفه اصلی نظافت، فضای سبز و حملونقل شهرداری را میسنجند. او تصریح کرد وضعیت کنونی نظافت شهری در برخی مناطق، حتی در مناطق مرفه شهر، همچنان با مشکلاتی مواجه است. این مشکلات در حالی وجود دارند که شهرداری در بودجه امسال مبلغ قابل توجهی را به اصلاح این وضعیت اختصاص داده است.
او ادامه داد: بارها هم اعضای مختلف شورا و رئیس شورا نسبت به این موضوع تذکر دادهاند. قطعا شیوه گذشته که متأسفانه حدود دو سال اجرائی شد، یعنی تمرکز پیمانکاران و کاهش تعداد آنان و واگذاری چند منطقه بزرگ شهرداری به یک پیمانکار و کاهش اختیارات شهرداران مناطق و نواحی در این مأموریت مهم، ضربه مهمی به انجام وظیفه مأموریت شهرداری وارد کرد. امانی گفت: از سال گذشته که قرار شد در این شیوه تجدیدنظر شود و وعده اصلاح و بهبود داده شد، متأسفانه مشاهدات میدانی و نظارتهای انجامشده حاکی از عدم اصلاح این مسیر دارد. این در حالی است که در بودجه امسال به خاطر این مأموریت، شورای اسلامی شهر مبلغ قابل توجهی هم به سقف بودجه شهرداری و هم به سقف بودجه حوزه خدمات شهری اضافه کرده است.
این عضو شورای شهر تهران تأکید کرد امروز به عنوان نمونه، چند تصویر و فیلم کوتاه که در روزهای جمعه و شنبه، یعنی جمعه گذشته و دیروز از مناطق بالای شهر گرفته شده است ارائه میدهم تا ملاحظه بفرمایید و خودتان را جای شهروندانی قرار دهید که در این نقاط زندگی میکنند یا اشتغال دارند یا حتی عبور میکنند. به نظر شما آیا باور میکنند که تهران شهری دوستداشتنی است؟ من فعلا از ذکر نام منطقه و آدرس این تصاویر از تریبون خودداری میکنم، اما اگر این وضع اصلاح نشود، به عنوان نماینده مردم در جلسات بعدی، اطلاعات دقیق نام منطقه و ناحیه را اعلام میکنم. هرچند معتقدم تا سیستم و روش اصلاح نشود، شهرداری مناطق و نواحی هم نقشی نمیتوانند در اصلاح این وضعیت ایفا کنند.
او گفت: شما ملاحظه کردید که در مشیریه، که جنوبیترین نقطه شهر تهران بود و حاشیه شهر تهران است، این وضعیت بود. این هم در بالاترین و به اصطلاح مرفهترین نقاط شهر تهران است. این وضعیت جمعآوری و نظافت شهر است. میخواهم بگویم تفاوت بین جنوب و شمال شهر تهران نیست. این عکسها متعلق به روز شنبه و جمعه از یکی از مناطق بالای شهر تهران است. بالاخره شهرداری میپذیرد این سیستم معیوب است و باید اصلاح و بازنگری شود یا نمیپذیرد؟ این دوره تمام شد. بارها آزمون و خطا انجام گرفت. این وظیفه، بهترین وظیفه ماست. مردم هم با دیدن این صحنهها در مورد ما قضاوت میکنند و بعد به شعارها و حرفهایی که میزنیم و ادعای ما نمره میدهند و قضاوت میکنند.
امانی خطاب به چمران گفت: بالاخره آقای چمران، قرار بود دوستان تشریف بیاورند شورا و صحن شورا، بگویند برنامهشان واقعا برای این وضعیت چیست. ناچارم اسم بعضی از شهرها را ببرم. ناچارم یزد را مثال بزنم، ناچارم اصفهان را مثال بزنم و مشهد را هم مثال بزنم. بروند دوستان و ببینند که ما چنین صحنههایی در آن شهرهای بزرگ میلیونی نمیبینیم. اصلا علت چیست که آنجا اینطور نیست و ما در تهران هر روز وسط روز شاهد این صحنههای ناهنجار هستیم؟ بالاخره تحلیل وجود دارد، مرکز مطالعات در شهرداری هست. معاونت خدمات شهری هم هست. ما ابزار زیادی برای بررسی علت و عوامل این مسئله داریم. واقعا نمیتوانیم کشف کنیم؟ حداقل یک سال از این دوره باقی مانده و امیدواریم دیگر شاهد این صحنهها نباشیم و وضعیت ادامه پیدا نکند.
در کنار این انتقادات، مهدی اقراریان، دیگر عضو شورای شهر، نیز در انتقاد از جابهجاییهای متعدد در مدیریت شهرداری تهران، این رویه را عاملی برای بیثباتی و کماثربودن خدمات شهرداری دانست. او معتقد است که شهری با این همه چالش و نیاز به راهبردهای بلندمدت نمیتواند فقط از طریق آزمون و خطا اداره شود. اقراریان همچنین به بینتیجهبودن برخی از تلاشهای رسانهای و تبلیغاتی در راستای نشاندادن موفقیتها پرداخت و گفت مردم تهران به طور روزانه براساس وضعیت شهری قضاوت میکنند، نه وعدهها و شعارها.
مهدی اقراریان، به وعدههای بزرگ و رنگارنگ زاکانی اشاره کرد و گفت: وعدههای آقای دکتر زاکانی، چهار سال اعتبار دارد. اما پس از گذشت این مدت، وضعیت شهر تهران نهتنها بهبود نیافته، بلکه با جابهجاییهای مکرر در معاونتها و سازمانهای وابسته به شهرداری، بیثباتی بیشتری ایجاد شده است. اقراریان خطاب به زاکانی گفت: شهر تهران محل آزمون و خطا نیست. جابهجایی پنج مدیر مترو در کمتر از چهار سال نشان میدهد که شما حتی در انتخاب مدیران خود نیز نتوانستهاید مشی منطقی را دنبال کنید. او در ادامه به انتقاد از رسانههای حامی شهردار تهران پرداخت و گفت: فکر میکنید با بسیج امپراتوری رسانهای خود میتوانید نمایشی از موفقیت بسازید؟ این کار بینتیجه است. مردم تهران روزانه عملکرد شما را قضاوت میکنند.