|

شانس به جولانی رو کرده است؟

گام بلند احمد الشرع به سمت پذیرفته شدن

احمد الشرع رئیس دولت موقت سوریه که در هفته‌های اخیر با مکرون دیدار کرد و آنجا وعده‌های خوبی در مورد رفع گام به گام تحریم‌ها گرفت، روز چهارشنبه در ریاض دیداری جنجالی با ترامپ داشت. این دیدار مثل آن است که رئیس‌جمهور سوریه که تا پیش از این آمریکایی‌ها برای سرش جایزه تعیین کرده بودند، ناگهان یک جایزه شگفت‌انگیز را برنده شده باشد و پله‌های ترقی را ده تا یکی کند. جولانی سابق و الشرع این روزها، دیگر نه تنها یک تروریست خطرناک بین المللی شناخته نمی‌شود، بلکه مردی است که در کنار محمد بن سلمان و ترامپ عکس یادگاری می‌گیرد و اردوغان هم خودش را به صورت آنلاین به جلسه دو نفره او با رئیس‌جمهور آمریکا می‌رساند.

گام بلند احمد الشرع به سمت پذیرفته شدن
مهسا مژدهی روزنامه‌نگار

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق، احمد الشرع کمتر از شش ماه قبل، با فرار بشار اسد و همراهی یاران مسلحش دمشق را تصرف کرد و قدرت را به دست گرفت. هر چقدر که بشار اسد در جلب حمایت غرب و کشورهای عربی در سال‌های پس از جنگ داخلی ناموفق بود، جولانی آن را جبران کرد. کشورهایی چون آمریکا و فرانسه و آلمان از همان ابتدا دیپلمات‌های خود را به دمشق فرستادند و پایتخت‌های عربی هم میزبان الشرع شدند. اما تیر آخر را ترامپ شلیک کرد. او بدون اینکه نگاهی به عملکرد دولت جولانی در حمایت از اقلیت‌ها و وضعیت انسانی در سوریه بیندازد، اعلام کرد که تحریم‌ها علیه سوریه را لغو می‌کند. این خبر برای مردم سوریه که بیش از یک دهه گذشته با دشوارترین تحریم‌ها و شرایط اقتصادی دست و پنجه نرم کرده‌اند، آنقدر خوش بود که شبانه به خیابان‌ها آمدند و وعده ترامپ را جشن گرفتند. فردای اعلام این خبر، کاخ سفید شایعه‌ای را که در مورد دیدار ترامپ و الشرع وجود داشت را تائید کرد و خیلی زود تصاویری از چنین دیداری بر روی رسانه‌ها قرار گرفت.

ترامپ حتی در اندازه مکرون هم نگرانی بابت اینکه در سوریه چه می‌گذرد ندارد. گزارش‌ها نشان می دهد که اقلیت دروزی در بخش‌هایی از این کشور تحت فشار دولت جولانی هستند که به کشته‌ شدن تعدادی از آنها انجامیده است. مساله دیگر این است که دولت الشرع تا اینجای کار میل زیادی به شریک کردن اقلیت‌ها در قدرت از خود نشان نداده است. اینها مواردی بوده‌اند که مکرون در دیدار با الشرع مطرح کرد و از او خواست تا به ازای برداشتن گام به گام تحریم‌ها، مواردی از این دست را هم مورد توجه قرار داده و بهانه دست اروپایی‌ها ندهد.

با همه اینها می‌توان گفت سوریه در آستانه دوره تازه‌ای ایستاده است. در این دوران تازه، جولانی از قدرت‌های بزرگ جهانی استقبال کرده و برخلاف آنچه در سال ۲۰۱۵ ادعا کرده بود؛ مطلقا مشکلی با آمریکایی‌ها ندارد. او غرب ستیزی خود را دستکم فعلا کنار گذاشته؛ با رهبران عربی و منطقه‌ای جور شده است و از هر گونه سرمایه‌گذاری استقبال می‌کند. مردم سوریه هر چند به نظر می‌رسد که بابت آینده و آزادی‌های مدنی و سیاسی نگرانی‌هایی دارند، اما برداشته شدن تحریم‌ها و سرمایه‌گذاری برای بازسازی زیرساخت‌های نابود شده را خبری خوش به حساب می‌آورند.