شرق عملکرد بانک ملی در سال 1403 را بررسی می کند؛
از بنگاه سازی تا کارگشایی از مشکلات مردم
همایش ارزیابی عملکرد سال ۱۴۰۳ و تبیین اهداف و برنامه های سال ۱۴۰۴ بانک ملی ایران با حضور مدیرعامل، اعضای هیاتمدیره ، روسای ستادی و شعب مستقل در حال برگزاری است به همین بهانه عملکرد بانک ملی در سال گذشته را بررسی کرده ایم.

بررسی عملکرد بانک ملی نشان می دهد این بانک توانسته به اهداف مختلف خود برسد. در این گزارش به صورت مختصر عملکرد بانک ملی در سال 1403 را بررسی میکنیم:
سوددهی قابل توجه شعب خارج کشور بانک ملی شعب خارج کشور بانک ملی
حفظ موجودی ارزی شعب خارج کشور بانک ملی در سال 1403 باعث شد بعد از چندین سال شعب خارج کشور این بانک به سوددهی خوبی برسند، طبق گزارش سازمان حسابرسی در شهریور ماه سال 1403 میزان دارایی ارزی بانک ملی افزایش خوبی یافته است.
این بانک در ابتدای فروردین 1403 به میزان 16 هزار و 818 میلیارد تومان دارایی در شعبه آلمان داشته که از این میزان 13 هزار و 488 میلیارد تومان موجودی نقد بوده است.
شعب امارات متحده عربی با 6600 میلیارد تومان و عمان با 2 هزار و 57 میلیارد تومان در رتبه های بعدی قرار گرفتند.
علاوه بر این افزایش نرخ تسعیر ارز در فروردین ماه 1404 که توسط بانک مرکزی اعلام شد، باعث جهش سوددهی در شعب خارج کشور این بانک شده و هر دلار به قیمت 68 هزار و 100 تومان و هر یورو به قیمت 47 هزار و 400 تومان قیمت گذاری شد.
رشد ۱۰ درصدی منابع ارزی بانک ملی ایران نسبت به سال گذشته یکی دیگز از موفقیت های بانک ملی رشد 10درصدی منابع ارزی بانک ملی در سال 1403 است، افزایش منابع ارزی بانک آن هم در شرایط تحریمی فعلی علاوه بر کمک بر افزایش سودسازی بانک عامل مهم در افزایش توان برای تسهیلات بانکی است.
محسن مرادعلی رییس ادراه اعتبارات بانک ملی به این موضوع پرداخته و خبر داده، سیاستهای اعتباری بانک بر چند محور رعایت انضباط مالی، پایبندی به حدود مجاز منابع و مصارف، لزوم کاهش ریسکهای اعتباری، ریسک نقدینگی و نرخ بهره، همچنین کنترل دقیق ترازنامه و تخصیص بهینه اعتبارات رخ داده که هم زمان با افزایش منابع ارزی اجرایی شده است.
خروج از بنگاه داری؛ بنگاه سازی به جای بنگاه داری
یکی از مهمترین اهدافی که کشور در سال های اخیر دنبال کرده خروج از بنگاه داری و رفتن به سمت بنگاه سازی است، به عبارت دیگر بانک به جای این که خود متولی شرکت یا بنگاه اقتصادی باشد، به بنگاه های مستعد، کمک کرده تا با تامین مالی به شرکت های مولد اقتصادی تبدیل شوند.
در این راستا بانک با خارج شدن از بنگاه سازی و مولدسازی دارایی ها می تواند تامین مالی شرکت های خصوصی را در پروژه های مختلف انجام دهد.
بانک ملی در سال گذشته 97 مزایده استنی و سراسری را برگزار کرد تا تمامی أموال تملیکی و مازاد قابل واگذاری را عرضه کند.
بانک ملی به هدف خود رسیده ، بانک ملی ایران توانست ۹۴ رقبه از اموال مازاد خود را از طریق مزایده، اقاله و سایر روشهای قانونی تعیین تکلیف کند .
این میزان واگذاری باعث شد بانک ملی ۴۰ هزار و ۱۲۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال کسب کرده و این دارایی ها را به صورت مولد در خدمت تسهیلات به مردم و به ویژه تامین مالی پروژه های مختلف استفاده کند.
از پروژه های تامین مالی زیرساختی میتوان به حمایت از طرح تصفیه پسماند شهر بندرعباس و تأمین آب مورد نیاز صنایع استان هرمزگان، اشاره کرد.
بهره مندی بیش از 301 هزار نفر از تسهیلات بانک کارگشایی در سال 1403 یکی از مهمترین خدمات ویژه بانک ملی تسهیلات با وثیقه گذاری طلا است، این اقدام بانک ملی در سال های اخیر توانسته نیازهای اولیه بسیاری از مشتریان بانک ملی را تامین کند.
در مدل تسهیلات بانک کارگشایی ملی تسهیلات خرد در سریع ترین زمان به مشتریان پردداخت شده و از طرف دیگر محل امنی برای طلای مردم است و بسیاری از مشتریان بانک کارگشایی ملی سال های سال مشتری این تسهیلات هستند.
طبق بررسی ها در سال 1403 در مجموع تعداد 301 هزار و 99 متقاضی از تسهیلات قرض الحسنه و مرابحه رفع احتیاجات ضروری بانک کارگشایی به ارزش 53 هزار و 100 میلیارد ریال بهره مند شده اند.
بانک کارگشایی در این مدت نیز تعداد 62 هزار و 651 فقره تسهیلات قرضالحسنه به ارزش بیش از 2 هزار و 604 میلیارد ریال و تعداد 238 هزار و 448 فقره تسهیلات مرابحه به ارزش 50 هزار و 500 میلیارد ریال پرداخت کرده است که بر همین اساس این آمارها نشان می دهد در این مدت به طور متوسط 830 نفر از تسهیلات بانک کارگشایی بهره مند شدهاند. پرداخت وام در بانک کارگشایی به متقاضیان و واجدین شرایط نسبت به مدت مشابه سال 1402 سیر صعودی داشته و مردم استقبال بیشتری از این نوع تسهیلات داشتهاند.
بانک کارگشایی به عنوان یکی از واحدهای بانک ملی ایران در حال حاضر با ۱۳ شعبه و ۴۲ دایره فعال در سراسر کشور مشغول ارائه خدمات متمایز و منحصر بفرد از جمله پرداخت وام قرض الحسنه، اعطای تسهیلات جعاله احتیاجات ضروری، نگهداری و حفاظت از طلا و جواهرات مشتریان، تخصیص صندوق امانت به مشتریان، افتتاح انواع حساب های بانکی، خدمات بانکداری الکترونیک و… به مشتریان خود است.
بانک کارگشایی می کوشد در مواقع ضروری با حداقل زمان در ازای ترهین طلاآلات با پرداخت تسهیلات جعاله و وام قرض الحسنه برای کمک هزینه درمان، کمک هزینه تحصیلی، تهیه جهیزیه، ودیعه مسکن و ... در کنار مشتریان خود است.
در این مدل تسهیلات، مشتریان بانک ملی در سریع ترین زمان ممکن تسهیلات خود را دریافت می کنند، تسهیلات کارگشایی بانک ملی توانسته کارگشای بسیاری از مردم در سال های اخیر باشد، خوبی این تسهیلات این بوده که مشتریان بعد از 6 ماه تا یک سال قسط را به صورت یک جا پرداخت کرده و نیاز به پرداخت ماهیانه اقساط نیست.
پرداخت بیش از 85 هزار فقره تسهیلات خود اشتغالی در بانک ملی ایران
در شرایطی که کشور با تحریم ها و مشکلات متعدد اقتصادی روبرو است یکی از اشتغال هایی که می تواند به صورت سریع و کم هزینه اجرایی شود، اشتغال کوچک بوده و در این نوع اشتغال ، با حداقل تسهیلات افراد میتوانند کسب و کار خود را راهاندازی کنند.
در همین راستا بانک ملی ایران بانک ملی ایران براین اساس از ابتدای فروردین ماه تا پایان اسفند ماه سال گذشته، در مجموع تعداد 85 هزار و 904 فقره تسهیلات خود اشتغالی به ارزش 12هزار و 417 میلیارد تومان به افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره)، سازمان بهزیستی، بنیاد برکت، بنیاد شهید و امورایثارگران پرداخت کرده است.
40 هزار و 74 فقره تسهیلات خود اشتغالی به افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره)، بیش از 14 هزار فقره تسهیلات خوداشتغالی به افراد معرفی شده توسط بنیاد برکت و همچنین 10 هزار و 700 فقره تسهیلات خوداشتغالی به افراد معرفی شده توسط وزارت کار و گروه های هدف سازمان های حمایتی فقط بخشی از تسهیلات قرض الحسنه پرداخت شده بانک ملی ایران در این مدت بوده است.
نگاه جامع به تمام بخش های بانکی
مدیریت بانک ملی در سال 1403 توانسته نگاه جامعی به تمام بخش های مدیریت داشته باشد، این بانک هم در تسهیلات خرد با سود کم در طرح مهربانی موفق بوده( بیش از 5 میلیون نفر توانسته اند از این نوع تسهیلات استفاده کنند.) و هم توانسته در بخش های دیگر اعم از مولدسازی دارایی ها، خروج از بنگاه داری، بنگاه سازی موفق باشد و مدیریت هماهنگ و جامع یکی از مهمترین مولفه های مدیریتی است که این بانک آن را رعایت کرده است.