|

گزارش رگولاتوری نشان می‌دهد:‌

ایرانسل از توسعه 5G دست کشیده است

از ۱۱ میلیون کاربر اینترنت ثابت فقط ۱ میلیون به سرعت ۲۰ تا۳۰ کیلوبیتی دسترسی دارند

درحالی که یکی دیگر از برنامه‌های وزارت ارتباطات تشویق اپراتورها به گسترش سایت‌های نسل پنجم موبایل است، ایرانسل در سال ۱۴۰۳ هیچ توسعه‌ای در این بخش نداشته و همراه اول پیشتاز در این بازار است.

ایرانسل از توسعه 5G دست کشیده است

فصلنامه آماری رگولاتوری مربوط به زمستان ۱۴۰۳ نشان می‌دهد که توسعه شبکه ارتباطی کشور با آهنگ کندی پیش می‌رود و آمار و ارقام در زمینه تعداد کاربران تلفن همراه، ثابت، ضریب نفود اینترنت ثابت و سیار، چندان رشد چشمگیری نداشته و ارقام در این زمینه فقط یک یا دو عدد بالا و پایین شده‌اند.  درحالی که یکی از برنامه‌های وزارت ارتباطات تشویق اپراتورها به گسترش سایت‌های نسل پنجم موبایل است، ایرانسل در سال ۱۴۰۳ هیچ توسعه‌ای در این بخش نداشته و همراه اول پیشتاز در این بازار است.

از سوی دیگر در شرایطی که وزارت ارتباطات همچون دوره‌های گذشته از توسعه اینترنت در بخش ثابت خبر می‌دهد، باز هم برنامه اصلی برای جبران عقب‌ماندگی در این بخش یعنی توسعه فیبرنوری، بدون تغییر یا رشدی در سال ۱۴۰۳ به پایان رسیده است. همچنین در حالی که در دنیا دسترسی به  سرعت‌های بیش از ۸۰ تا ۱۰۰ کیلوبیت‌برثانیه‌ای در اینترنت ثابت می‌شود،  از حدود یازده میلیون کاربر اینترنت ثابت ایرانی فقط ۴ میلیون نفر به سرعت بین ۱۰ تا ۲۰ کیلوبیت برثانیه دسترسی دارند و زیر یک میلیون نفر سرعت اینترنت ثابتشان بین ۲۰ تا ۳۰ کیلوبیت بر ثانیه است. از سوی دیگر بیش از ۳ میلیون نفر هم به سرعت ۲ تا ۱۰ کیلوبیتی دسترسی دارند و نزدیک به ۵۰۰ هزار نفر هنوز سرعتشان به ۲۵۶ تا ۲ کیلوبیت برثانیه می‌رسد.

به گزارش «فن‌زی»، طبق گزارش فصلی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در بازه زمستان سال ۱۴۰۳، مشترکان تلفن همراه در زمستان این سال به ۱۶۲ میلیون و ۹۸۵ هزار و ۵۲۱ نفر رسیده و نسبت به زمستان ۱۴۰۲ ۶.۷۰ درصد رشد داشته است. ضریب نفود در این بخش هم در زمستان سال گذشته نسبت به سال قبل‌تر خود ۵.۹۱ درصد رشد داشته است،  یعنی ضریب نفوذ تلفن همراه در زمستان ۱۴۰۲ از ۱۷۹.۰۲ درصد به ۱۸۹.۶۰ درصد رسیده است.

همچنین مشترکان اینترنت همراه نیز در زمستان سال گذشته نسبت به زمستان سال ۱۴۰۲، ۶.۶۱ درصد رشد نشان داده است. به این ترتیب مشترکان اینترنت همراه که در زمستان ۱۴۰۲ بیش از ۱۱۲ میلیون مشترک بوده‌اند، زمستان سال گذشته به ۱۲۰ میلیون و ۹۵ هزارو ۵۳۱ مشترک رسیده‌اند. همچنین ضریب نفوذ در بخش اینترنت سیار هم از ۱۳۲.۰۱ با ۵.۸۳ درصد رشد به ۱۳۹.۷۱ درصد رسیده است

همچون گزارش‌های پیشین، باز هم در بخش اینترنت ثابت کشور با رشد قابل توجه‌ای روبه‌رو نبوده است. تعداد مشترکان اینترنت ثابت در زمستان سال گذشته برابر با ۱۱ میلیون و ۱۶۳ هزار و ۶۸۰ مشترک بوده که نسبت به زمستان قبل‌تر خود تنها ۱.۰۴ درصد رشد کرده است. به همین ترتیب ضریب نفود اینترنت ثابت هم چندان چشمگیر نبوده و از ۱۲.۹۵ درصد در زمستان ۱۴۰۲ با ۰.۲۹ درصد رشد به ۱۲.۹۹ درصد رسیده است.

مانند گزارش فصل سوم سال ۱۴۰۳، بازهم آمارهای گزارش فصلی رگولاتوری مشخص کرده که تعداد خانوارهای تحت پوشش فیبر نوری در فصل زمستان نسبت به فصل بهار، تابستان و پاییز هیچ تفاوتی نداشته است؛ یعنی تعداد خانوارهای تحت پوشش فیبر نوری از ابتدای ۱۴۰۳ تا انتهای آن روی عدد ۸ میلیون و ۶۹ هزار و ۵۶۵ خانوار مانده است. در بخش تکنولوژی مورد استفاده در حوزه اینترنت ثابت هم همچنان ۶۹ درصد کاربران با تکنولوژی ADSL از اینترنت استفاده می‌کنند و با وجود برنامه‌های دولت گذشته و فعلی برای گسترش تکنولوژی فیبر نوری سهم این تکنولوژی در بین کاربران  به ۵  درصد می‌رسد. همچنین تعداد اشتراک‌های اینترنت ثابت به تفکیک سرعت نیز نشان از وضعیت وخیم میزان سرعت اینترنت ثابت در کشور دارد. از حدود یازده میلیون کاربر اینترنت ثابت فقط ۴ میلیون نفر به سرعت بین ۱۰ تا ۲۰ کیلوبیت برثانیه دسترسی دارند و زیر یک میلیون نفر سرعت اینترنت ثابتشان بین ۲۰ تا ۳۰ کیلوبیت بر ثانیه است. از سوی دیگر بیش از ۳ میلیون نفر هم به سرعت ۲ تا ۱۰ کیلوبیتی دسترسی دارند و نزدیک به ۵۰۰ هزار نفر هنوز سرعتشان به ۲۵۶ تا ۲ کیلوبیت برثانیه می‌رسد.

 کاربران در بازار تکنولوژی اینترنت سیار هم ۹۵ درصد بازار در اختیار تکنولوژی 4G  است و ۵ درصد باقی‌ مانده از اینترنت 3G استفاده می‌کنند. در این گزارش هم مانند گزارش‌های پیشین آماری در مورد استفاده کاربران موبایل از اینترنت 5G آورده نشده است. بیشتر بازار مشترکان اینترنت همراه هم با ۵۴ درصد در اختیار همراه اول است و ایرانسل بدون تغییر ۴۲ درصد این بازار را در اختیار دارد. همچنین رایتل که به عنوان اپراتوری در حوزه دیتا شناخته می‌شود فقط ۴ درصد این بازار را در اختیار دارد.

بررسی آمارهای گزارش فصل زمستان سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در بخش «تعداد سایت‌های 5G فعال در ایران» نشان می‌دهد که همراه اول در مسیر توسعه قرار دارد و اکنون پرچمدار توسعه 5G در کشور است. در این بین ایرانسل دست از توسعه در این بخش کشیده و رایتل هم هیچ سایت فعالی برای 5G را نینداخته است.

براین اساس تعداد سایت‌های فعال 5G همراه اول از ۱۱۷۵ در پاییز به ۱۲۱۵ در پایان زمستان ۱۴۰۳ رسیده است. از طرف دیگر طبق این داده‌ها تعداد سایت‌های فعال 5G ایرانسل در پاییز و زمستان ۱۴۰۳ هیچگونه تغییری نداشته و روی عدد ۱۱۵۳ مانده است. به نظر می‌رسد عدم تمایل و توقف توسعه در شبکه همراه، وزارت ارتباطات دولت چهاردهم را که شعار توسعه ارتباطی می‌دهد را از هدف تبدیل شدن ایران به حلقه اتصال اقتصاد دیجیتال منطقه دور نگه می‌دارد.