معاون ارتباطی و فناوری رگولاتوری در گفتوگو با «فنزی»:
جلوگیری از قطع اینترنت، همزمان با قطع برق در حال پیگیری است
لیست مراکز و سایتهای دارای اولویت اپراتورها دریافت و به منظور جلوگیری از قطع شبکه برق به معاونت هماهنگی توزیع و دفتر مدیریت بحران، پدافند غیرعامل و HSE توانیر ارسال شده است.

معاون امور پستی، ارتباطی و فناوری اطلاعات رگولاتوری اعلام میکند که آنها با برگزاری جلسات پیوسته با اپراتورهای تلفن همراه و مخابرات و همچنین نمایندگان توانیر در تلاش هستند تا جلوی افزایش اختلال و قطعی ارتباطات از جمله اینترنت را هنگام قطع برق بگیرند. محمد امامی در گفتوگو با «فنزی» تاکید میکند که در همین راستا لیست مراکز و سایتهای دارای اولویت اپراتورها دریافت و به منظور جلوگیری از قطع شبکه برق به معاونت هماهنگی توزیع و دفتر مدیریت بحران، پدافند غیرعامل و HSE توانیر ارسال شده است.
آنطور که امامی میگوید اپراتورهای تلفنهمراه و مخابرات تمام تلاش خود برای بهروزرسانی و تکمیل تجهیزات شبکه به کار گرفتهاند، اما بخش قابل توجهای از تجهیزات از جمله باتری به دلیل عدم امکان واردات، عدم وجود ظرفیت کافی تولیدکنندگان داخلی، سرقت مکرر تجهیزات مخابراتی از جمله باتری و... باعث شده تا اقدامات اپراتورها در این زمینه اثر بخش نباشد.
ستار هاشمی، وزیر ارتباطات وفناوری اطلاعات هم، انتهای هفته گذشته در جریان سفر به مازندارن در جلسه شورای اداری این استان با اشاره به چالش تأمین برق و تأثیر آن بر شبکههای ارتباطی گفت بود: «طبق استاندارد جهانی، باتریهای سایتها تنها ۲۰ تا ۳۰ دقیقه میتوانند شبکه را حفظ کنند و در صورت ادامه قطعی برق، تجهیزات برای جلوگیری از آسیب خاموش میشوند. این مسئله تاکنون بیش از هزار میلیارد تومان خسارت برای اپراتورهای ارتباطی در پی داشته است.» آنطور که او اعلام کرده در ماههای اخیر بیش از ۶۱۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری در این بخش صورت گرفته است و امید میرود که با اولویتبندی مناسب و همکاری همه دستگاهها، این چالش کاهش یابد.
آسیبهایی که قطع برق به شبکه ارتباطات میزند
قطع برق به صنایع مختلف خسارت گوناگونی را وارد میکند. در همین زمینه صنعت ارتباطات هم از این قاعده مستثنی نیست.
به گفته محمد امامی، معاون أمور پستی، ارتباطی و فناوری اطلاعات رگولاتوری تجهیزات بخش پاور دارای اهمیت اساسی و زیرساختی بوده و کیفیت عملکرد آن تاثیر مستقیم در پایداری خدمات و شبکه مخابراتی دارد. قطعیهای مکرر شبکه برق سراسری به عنوان گلوگاه اصلی آسیب به شبکه ارتباطی کشور محسوب میشود.
به گفته او قطعیهای مکرر برق در کشور باعث بروز مشکلات و آسیبهای فراوانی به زیرساختهای ارتباطی و تجهیزات اپراتورها میشود.
امامی این آسیبها را به پنج مورد اصلی تقسیمبندی میکند:
• آسیب جدی به تجهیزات ارتباطی و مخابراتی مراکز و سایتهای اپراتورها
• آسیب جدی به تجهیزات تغذیه مراکز و سایتهای اپراتورها
• کاهش عمر و فرسوده شدن زودهنگام باتریهای پشتیبان به علت عدم امکان شارژ کامل و تخلیه کامل (دشارژ) مستمر باتریها ناشی از قطعیهای مکرر و طولانی مدت برق سراسری
• عدم امکان ارائه خدمات بی وقفه (٧ روز*٢٤ ساعت) و عدم توانایی در ارائه سرویس مطلوب و پایدار به مشترکان از جمله صنایع، کسبوکارها و ... و به تبع آن افزایش نارضایتی عمومی جامعه
• عدم حصول درآمد اپراتورها در زمان قطعی شبکه برق که منجر به کاهش سهم دولت و به تبع آن کاهش بودجه میشود
باتریهایی که قدرت مقابله با قطعی برق را ندارند
امامی تاکید میکند که فلسفه وجودی باتریهای پشتیبان «صرفاً مدیریت انرژی در قطعیهای لحظهای و کوتاه مدت برای جلوگیری از آسیب دیدن تجهیزات و استمرار خدمات رسانی است.» اما چرا همین باتریهای پشتیبان با دو ساعت قطع برق، به درستی نمیتوانند کار کنند و شبکه ارتباطی کشور مختلف میشود؟
آنطور که مدیران وزارت ارتباطات و اپراتورهای اعلام میکنند، بخشی زیادی از باتریهای به کار گرفته شده در شبکه ارتباطی کشور فرسوده و از دور خارج شدهاند. همچنین در همین زمینه امامی به «فنزی» اعلام میکند که به دلیل تحریم امکان واردات باتری نو وجود ندارد و تولید باتری در کشور هم به سادگی امکان پذیر نیست.
امامی در این مورد توضیح میدهد: «عدم وجود ظرفیت کافی تولیدکنندگان داخلی، عدم امکان واردات باتری استاندارد خارجی، کیفیت پایین برخی از انواع باطریها و اثر منفی قطعی مکرر بر کیفیت باتریهای موجود، عدم توجیه اقتصادی اپراتورها برای تامین باطریها به صورت مداوم در پی قطعیهای مکرر و سرقتهای مکرر تجهیزات و منصوبات مخابراتی از جمله باطری و... باعث شده است تا اقدامات اپراتورها به در این زمینه اثربخش نباشد.»
از سوی دیگر امامی اعلام میکند که برای جلوگیری از خرابی تجهیزات مخابراتی فقط اپراتورها مسئول نیستند و مجموعهای از عوامل باید رخ دهد، تا درصورت قطعی برق، ارتباطات هم دچار قطعی یا اختلال نشود.
او در این زمینه گفت: «رفع این مشکل نیازمند پیگیری توسعه زیرساختهای لازم از جمله شبکه توزیع برق سراسری، مشارکت و پشتیبانی نهادهای امنیتی، قضایی و شورای تأمین برای جلوگیری از سرقتها، وزارت صمت برای مساعدت در ترخیص باتری خارجی به موازات بهرهمندی از تولید داخلی و سازمان ملی استاندارد در راستای ارتقا کیفیت محصولات داخلی است.»
چه اقداماتی تا کنون انجام شده است؟
پاییز سال گذشته با افزایش قطعی برق، قطعی ارتباطات تلفنی و اینترنتی نیز باعث کلافگی مردم شده بود. در همان زمان رگولاتوری در بیانیهای اعلام کرد که برای رفع این مشکل و ارتقای وضعیت باتریها جلسات متعددی با اپراتورهای ارتباطی برگزار کرده و پیگیر حل مشکلات پیش آمده در این خصوص هستند.
امامی در مورد اینکه از سال گذشته تا کنون چه گامهایی برای کاهش اختلال در شبکه ارتباطی کشور همزمان با قطعی برق اتفاق افتاده است، توضیح میدهد: «با توجه به اهمیت و حساسیت موضوع تابآوری باتریهای پشتیبان اپراتورها، به منظور بررسی و آسیب شناسی موضوع، اتخاذ تدابیر و تمهیدات لازم، تدوین راهکارهای عملیاتی، بسیج منابع و استفاده بهینه از ظرفیتهای موجود در راستای افزایش پایداری شبکههای ارتباطی کشور، جلسات متعدد با حضور نمایندگان توانیر، اپراتورهای تلفن همراه وشرکت مخابرات ایران برگزار شده است.»
او اعلام کرد: «در همین راستا لیست مراکز و سایتهای دارای اولویت اپراتورها دریافت و به منظور جلوگیری از قطع شبکه برق به معاونت هماهنگی توزیع و دفتر مدیریت بحران، پدافند غیرعامل و HSE توانیر ارسال شده است.» امامی تاکید میکند که برای جلوگیری از هرگونه قطعی ارتباطات از جمله غیرفعال شدن آنتنهای گوشی، از دسترس یا قطع شدن اینترنت جلسات پیوستهای با نمایندگان توانیر، اپراتورهای تلفن همراه، مخابرات و ... خواهند داشت و این موضوع در حال پیگیری است.