وابستگی به الکل و تأثیر آن بر فرزندان
معمولاً تأثیرات الکل بر جنین و ایجاد نقایص ذهنی و جسمی هنگام تولد که به آن «نشانگان ناهنجاریهای جنینی ناشی از الکل» میگویند، به نوشیدن مشروبات الکلی بهوسیله مادران نسبت داده میشود، اما پژوهشهای جدید نوشیدن الکل بهوسیله پدران را هم در این عوارض جنینی مقصر میشمارد.
به گزارش شرق ؛ پژوهشگران آمریکایی در دانشگاه تگزاس ایاند ام در مجموعهای از پژوهشها بر اثرات نوشیدن الکل بهوسیله مردان در هفتهها و ماههای پیش از لقاح متمرکز شدهاند و به این نتیجه رسیدهاند که مصرف الکل مردان پیش از بارداری همسرانشان یک عامل قابلقبول و کاملاً بررسی نشده در ایجاد ناهنجاریهای جمجمه-صورتی مرتبط با الکل و کمبودهای رشدی در نوزادان است.
تحقیقات به وضوح نشان میدهند که اسپرم حاوی مقدار زیادی اطلاعات «اپیژنتیکی» (تغییرات ارثی در نحوه بیان ژنها که ناشی از تغییرات در توالی DNA نیست) که به شدت بر رشد جنین و سلامت کودک تأثیر میگذارد. با این حال، اکثر پزشکان و سایر ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی تأثیر سلامت پدر و گزینههای سبک زندگی او را بر رشد کودک در نظر نمیگیرند.
به خصوص که با مردان با احتمال بیشتری از زنان مشروبات الکلی مینوشند و بسیار بیشتر از زنان در معرض خطر دچار شدن به اختلال مصرف الکل هستند.
همیشه مادران مقصر نیستند
امروزه دانشمندان از اصطلاح طیف اختلالات جنینی ناشی از الکل استفاده میکنند که به طیف وسیعی از نقایص بدنی، رشدی و رفتاری مرتبط با الکل اشاره دارد، که بسیاری از آنها باعث ایجاد چالشهای مادامالعمر برای افرادی میشود که در دوران جنینی تحت تأثیر الکل قرار گرفتهاند.
باور عمومی این بوده است که این نشانگان هنگامی رخ میدهد که الکل موجود در خون مادر از طریق بند ناف به نوزاد منتقل شود، بنابراین منحصراً نوشیدن الکل بهوسیله مادر در دوران بارداری را در این مورد مقصر دانستهاند.
با این وجود، این پژوهشگران میگویند موارد مستند متعددی وجود دارد که در آن کودکان مبتلا به نشانگان ناهنجاریهای جنینی ناشی از الکل از مادرانی متولد شدهاند که مصرف الکل را در دوران بارداری انکار میکنند.
از طرف دیگر میزان نوشیدن گزارششده مشروبات الکلی بهوسیله مادران مستقیماً با ابتلای کودک به نقایص مادرزادی مرتبط با الکل مرتبط نیست و همه زنانی که الکل مصرف میکنند، کودکانی با نشانگان ناهنجاریهای جنینی ناشی از الکل به دنیا نمیآورند.
اگرچه تفاوت در میزان و زمان نوشیدن زنان باردار میتواند به تغییر در نحوه ایجاد نشانگان ناهنجاریهای جنینی ناشی از الکل کمک کند، این عوامل به تنهایی نمیتوانند طیف گسترده و شدت علائم را توضیح دهند. بنابراین، عوامل ناشناخته فراتر از مصرف الکل توسط مادر باید در ایجاد این اختلال ناتوانکننده نقش داشته باشند.
قطعه گمشده پدر است
پژوهشگران دانشگاه تگزاس ایاند ام از یک مدل موشی استفاده کرد تا مشخص کنند اگر مادر، پدر یا هردوی والدین مشروب مینوشند، چه اثری بر جنین میگذارد.
نشانگان ناهنجاریهای جنینی ناشی از الکل با سه نقص اصلی هنگام تولد همراه است: ناهنجاریهای صورت، ازجمله چشمهای کوچک و ناهنجاری در وسط صورت. کاهش رشد سر و مغز؛ و محدودیت رشد جنین. این پژوهشگران بر اساس یک بررسی قبلی روی انسان، از یک نرمافزار تشخیص چهره برای بررسی اثرات مصرف الکل بر روی صورت موشهایی که از مادر، پدر یا هر دو والدینی که قبل از لقاح مصرف کرده بودند، استفاده کردند.
این پژوهشگران تصویرهای دیجیتالی از صورت موشها گرفتند.. سپس به طور دیجیتالی نشانههای چهره، ازجمله بخشهای خاصی از چشم، گوش، بینی و دهان را که در این نشانگان دیده میشود، به آن اختصاص دادیم. سپس برنامه کامپیوتری تعیین میکرد که آیا نوشیدن الکل مادر، پدر یا والدین دوگانه، روابط متناسب بین هر یک از این نشانهها را تغییر میدهد یا خیر.
این بررسی با استفاده از این مدل موش نشان داد که قرار گرفتن مزمن مردان در معرض الکل مزمن بر شکلگیری مغز، جمجمه و صورت فرزندان تأثیر میگذارد. یافتههای این پژوهشگران نشان داد که میکروسفالی، رشد نکردن سر و مغز و همچنین وزن کمتر هنگام تولد هرچه والد مرد بیشتر مشروب مینوشید، بدتر میشد.
بنابراین بر اساس یافتههای این بررسی با مدل موشی قرار گرفتن مزمن مردان در معرض الکل مزمن مردان میتواند منجر به هر سه نقص رایج هنگام تولد در نشانگاه ناهنجاریهای جنینی ناشی از الکل شود.
این پژوهشگران یا استفاده از همین مدل موشی دریافتند که این تغییرات جمجمهٔ صورت تا آخر عمر باقی میمانند
بررسیهای دیگر هم تغییرات رفتاری را در فرزندان موشهای نر که به طور منظم الکل مصرف میکنند، شناسایی کردهاند. علاوه بر این، بررسیهای بالینی نشان میدهد که نوشیدن الکل بهوسیله پدر خطر ابتلا به نقص قلبی را در افراد افزایش میدهد.