|

پیش‌فروش‌های مشکوک و بازار سیاه میلیونی کنسرت‌ها؛

آیا نیشابور به حیاط خلوت کنسرت‌های استان تبدیل شده است؟

در سال‌های اخیر اجرای صحنه‌ای موسیقی در استان خراسان رضوی و به‌ ویژه در شهرستان فرهنگی و تاریخی نیشابور با رونق چشم‌گیری همراه بوده است. این رویدادهای هنری، نه تنها به گسترش نشاط اجتماعی و تقویت فرهنگ و هنر در میان شهروندان کمک می‌کنند، بلکه زمینه‌ای مناسب برای پویایی اقتصاد محلی و درآمدزایی در شهرهای میزبان نیز فراهم آورده‌اند.

آیا نیشابور به حیاط خلوت کنسرت‌های استان تبدیل شده است؟

به گزارش گروه رسانه ای شرق،به عنوان نمونه همزمان با برگزاری جشنواره موسیقی فجر در نیشابور، ظرفیت هتل‌ها، مهمان‌پذیرها و اقامتگاه‌های این شهر به طور کامل تکمیل و بازدید از اماکن گردشگری و فرهنگی منطقه با رشد قابل توجهی مواجه شد. این روند نشان می‌دهد که موسیقی علاوه بر جنبه‌های فرهنگی، توانایی قابل توجهی در ایجاد تحرک اقتصادی دارد و می‌تواند یکی از پایه‌های توسعه پایدار شهری محسوب شود.

با این حال در کنار این دستاوردهای مثبت، آسیب‌ها و چالش‌هایی نیز در مسیر اجرای این رویدادها به چشم می‌خورد که نباید از نظر متولیان فرهنگی، مسئولان اجرایی و نهادهای نظارتی دور بماند. شناسایی دقیق این مسائل و برنامه‌ریزی برای رفع آن‌ها، شرط لازم برای استمرار و بهبود کیفی چنین برنامه‌هایی است.

متأسفانه در ماه‌های اخیر برخی از کنسرت‌هایی که در نیشابور برگزار شده‌اند، با مشکلاتی نظیر نابسامانی در فرآیند فروش بلیت، ایجاد صف‌های طولانی مجازی و حضوری و حضور گسترده دلالان در بازار سیاه بلیت مواجه بوده‌اند. این مسائل موجب نارضایتی شهروندان شده و زمینه سوء‌استفاده عده‌ای سودجو از یک رویداد فرهنگی را فراهم کرده است. کنسرت‌هایی که می‌بایست فرصتی برای تعالی فرهنگی و لذت جمعی باشند، در مواردی به میدان رقابت ناسالم و سودجویی بدل شده‌اند.

در کنار استقبال گسترده از کنسرت‌ها، مشکلات جدی در روند فروش بلیت، تجربه حضور در این رویدادها را برای بسیاری از علاقه‌مندان تلخ کرده است. طبق مشاهدات ایسنا و گزارش‌های مردمی، بلیت‌ بسیاری از کنسرت‌ها در همان دقایق ابتدایی آغاز فروش آنلاین نایاب می‌شود و اندکی بعد در صفحات مجازی، کانال‌های غیررسمی و برخی نرم‌افزارها با قیمت‌هایی چند برابر نرخ اصلی عرضه می‌شود.

بررسی‌های نشان می‌دهد که تنها طی ۴۸ ساعت گذشته بیش از ۲۱۴ آگهی فروش بلیت کنسرت‌های مجید رضوی و علی یاسینی با قیمت‌های غیررسمی در یکی از اپلیکیشن‌های فروش منتشر شده که اغلب آن‌ها از سوی کاربران شهر مشهد ثبت شده است؛ این در حالی‌ست که بسیاری از شهروندان نیشابور و دیگر شهرهای خراسان رضوی حتی موفق به ورود به سامانه فروش رسمی نشده‌اند.

در این میان، تورهای ویژه‌ای از مشهد و دیگر نقاط استان با دسترسی‌های خاص بلیت‌های «وی آی پی» کنسرت را از پیش خریداری کرده و در قالب بسته‌های ویژه و لوکس به مخاطبان خاص با چند برابر قیمت عرضه می‌کنند و نیشابور عملاً به حیاط خلوت اجرای کنسرت‌ها تبدیل شده است؛ کنسرت‌هایی که مردم بومی نیشابور کمترین سهمی در آن‌ها دارند.

یکی از شهروندان نیشابور در گفت‌وگو با ایسنا با انتقاد از روند فروش بلیت‌ها اظهار کرد: به عنوان یک نیشابوری زمانی که در ثانیه اول فروش بلیت وارد سایت شدم، تمام صندلی‌ها تکمیل و رزرو شده‌ بودند، مگر ممکن است در چند ثانیه ۵۰۰ بلیت و تمام سانس‌ها خریداری شود؟ اما در یک سایت فرعی می‌بینیم با قیمت‌های نجومی بلیت‌ها برای فروش گذاشته‌ شده‌اند!

موسوی خطاب به متولیان برگزاری کنسرت و افرادی که مجوزها را صادر می‌کنند، گفت: چرا جلوی بازار سیاه و سودجویان گرفته نمی‌شود؟ ما نیشابوری‌ها در شهر خودمان نمی‌توانیم از کنسرت‌ها استفاده کنیم و در ثانیه‌های اول تمام بلیت‌ها فروخته می‌شوند و با قیمت چند برابری در فضای مجازی به فروش می‌رسند!

خانم نصرپور، یکی دیگر از شهروندان نیشابوری خاطرنشان کرد: با توجه به فروش تمام بلیت‌های یک سانس در چند ثانیه مجبور به تهیه بلیت کنسرت مورد نظر خود از بازار سیاه شدم و به ازای هر بلیت چهار میلیون تومان پرداخت کردم که متاسفانه توسط فروشنده مسدود شدم و در حال حاضر از طریق پلیس فتا پیگیر پول پرداخت شده هستم.

در همین راستا  امین تاتاری، معاون دادستان عمومی و انقلاب شهرستان نیشابور  از ورود دستگاه قضایی به موضوع خبر داد و اظهار کرد: با مدیر وبگاه و نرم‌افزار دیوار مکاتبه شده تا آگهی‌های مربوط به فروش بلیت‌های کنسرت در نیشابور پاک شود و همچنین از ثبت یا بارگذاری مجدد این آگهی‌ها جلوگیری به عمل آید.

وی با تأکید بر غیرقابل انتقال بودن بلیت‌های کنسرت، افزود: این‌گونه اقدامات می‌تواند موجب نارضایتی عمومی، ایجاد زمینه کلاهبرداری و اخلال در نظم برگزاری رویدادهای فرهنگی شود و در صورت تکرار، موضوع از سوی دادستانی تحت تعقیب کیفری قرار خواهد گرفت.

تاتاری همچنین خاطرنشان کرد: پلیس فتا شهرستان نیشابور نیز در حال پیگیری قضایی این موضوع است و بر اساس دستور صادر شده، اقدام برای حذف دقیق آگهی‌ها و ایجاد ممنوعیت فروش غیررسمی بلیت در حال انجام است.

بحرانی در روند فروش بلیت کنسرت‌ها وجود ندارد

در ادامه خبرنگار ایسنا برای پیگیری بیشتر موضوع، با  مهدی دونده، معاون استاندار و فرماندار ویژه شهرستان نیشابور  گفت‌وگو کرد. وی در واکنش به انتقادات مطرح‌شده درباره روند فروش بلیت و حضور گسترده دلالان، گفت: من وجود بحران در روند فروش بلیت کنسرت‌ها را احساس نمی‌کنم و رضایت اکثریت مردم از نحوه اجرای کنسرت‌ها روز افزون بوده و تاکید ما این است که مردم از مبادی رسمی و درست بلیت خود را تهیه کنند و دستگاه قضایی و امنیتی نیز با نظارت موثر تلاش می‌کنند پیشگیری از بروز هرگونه تخلف در این حوزه را داشته باشند .

دونده در خصوص برنامه‌های دولت و متولیان فرهنگی نیشابور برای حمایت و ساماندهی بهتر رویدادهای فرهنگی مانند برگزاری اجراهای صحنه ای موسیقی در سطح شهرستان با تاکید بر اینکه نشاط اجتماعی باعث ارتقای کیفیت زیست جمعی و امید اجتماعی می‌شود، اضافه کرد: دستگاه‌های فرهنگی وظیفه دارند زمینه برقراری نشاط را در جامعه فراهم و در مقابل از ارزش‌های نظام مقدس جمهوری اسلامی نیز دفاع کنند.

وی با اشاره به اینکه توجه به نیازهای جامعه منجر به حفظ سرمایه‌های اجتماعی به ویژه در میان جوانان می‌شود، بیان کرد: سه موضوع کلان فرهنگی در سال جاری ابلاغ شده که شامل دینداری، حقوق شهروندی و نگهداشت و ارتقاء سرمایه اجتماعی است و این سه اصل موضوعاتی است که باید در طول سال در سطح شورای فرهنگ عمومی شهرستان پیگیری شوند.

فرماندار نیشابور در خصوص زیرساخت‌های برگزاری کنسرت در نیشابور گفت: شهرستان ما و فضای اجتماعی نیشابور دارای زیرساخت و سالن بزرگی است و باید زیرساخت‌های این سالن به‌روزرسانی شود. با توجه به موارد گفته شده تقاضاهای کنسرت در این شهرستان زیاد بوده و ساماندهی کنسرت‌ها با بهره‌گیری از نظرات نخبگان جوان و هیات‌های اندیشه‌ورز از طیف‌های گوناگون امکان‌پذیر است.

دونده در پاسخ به این سوال که آیا گزارش‌هایی مبنی بر نابسامانی در روند فروش بلیت و فعالیت گسترده دلالان در بازار سیاه منتشر شده است، اظهار کرد: بازار فرهنگ همواره فراز و نشیب خود را دارد، کنسرت‌ها نیز با توجه به محدودیت برگزاری در مشهد، در شهرستان‌های اطراف با استقبال بی‌نظیری همراه بوده که قطعا محدودیت زیرساخت‌های سالنی در نیشابور از یک سو و تقاضای بیش از حد انتظار در جریان برخی کنسرت‌ها از سوی دیگر موجب مطالبه بیش از حد جوانان شده است، لذا نرخ عرضه بلیت‌ها در فضای مجازی و حقیقی بر اساس تقاضا تعیین می‌شود.

رئیس شورای تامین شهرستان نیشابور با بیان اینکه ما نقشی در عرضه و تقاضای بلیت کنسرت‌ها نداریم، ادامه داد: کنسرتی که ٧٠٠ نفر ظرفیت و ۷۰۰۰ نفر متقاضی دارد، بی‌شک با نرخ‌های نامعمول بلیت و بیش از قیمت سایت ارائه دهنده، مواجه خواهد بود. اغلب فروش بلیت در سامانه‌های فروش کنسرت‌ها به صورت کشوری و روی سایت‌های جامع  بارگذاری می‌شود و این خریداران هستند که باید بلیت خود را از سایت‌های معتبر تهیه کنند.

دونده در خصوص پیش‌خرید بخش زیادی از بلیت‌ها توسط تورها یا واسطه‌ها از شهرهای دیگر قبل از آغاز رسمی فروش بلیت و کاهش شدید سهم مردم بومی نیشابور در استفاده از این رویدادهای فرهنگی و برنامه‌های دولت برای احقاق حقوق عامه مردم نیشابور، پاسخ روشنی نداد و گفت: برخی از کنسرت‌ها با استقبال خوبی مواجه می‌شوند، اما برخی هم فروش کمی دارند و سالن آن‌ها تکمیل نمی‌شود، این به عوامل زیادی بستگی دارد از جمله اجراهای متعدد صحنه‌ای در یک دوره فشرده که موجب عدم استقبال و خالی ماندن صندلی‌ها می‌شود. برخی از کنسرت‌ها نیز فروش خوبی دارند و سالن و صندلی سریع فروش می‌رود و همانطور که گفتم این روند عرضه و تقاضای بازار کنسرت‌ها و به کیفیت اجراها مربوط می‌شود .

فرماندار نیشابور در پاسخ به این سوال که سهم مردم نیشابور از برگزاری کنسرت‌ها اندک است و آیا استانداری خراسان رضوی برای احقاق حقوق شهروندان، به موضوع ورود کرده یا خیر، بیان کرد: استانداری خراسان رضوی مدافع فروش بلیت کنسرت‌ها به صورت استانی است و تمایل دارد همه شهرستان‌ها از فضای کنسرت‌های نیشابور استفاده کنند. 

رئیس شورای تامین شهرستان نیشابور در مورد شورای بازرسی اجراهای صحنه‌ای موسیقی در نیشابور، گفت: موضوع اجراهای صحنه‌ای در کمیته بند دو ذیل شورای فرهنگ عمومی شهرستان بررسی می‌شوند و پس از تصویب برای صدور مجوز به فرمانداری ارسال می‌شوند؛ در مجموع دستگاه‌های متولی فرهنگ و هنر در شهرستان با کمک دستگاه‌های نظارتی و امنیتی همکاری خوبی برای اجرای بهتر این رویدادهای فرهنگی و نشاط آور با یک‌دیگر دارند و تصمیم داریم طی روزهای آینده موضوع فروش بلیت را در دستور کار قرار دهیم.

ایسنا همچنین پیگیری‌های لازم را از اداره کل ارشاد و فرهنگ اسلامی خراسان رضوی داشته و تلاش کرده است تا مصاحبه‌ای با معاون هنری این اداره کل ترتیب دهد؛ اما تا لحظه انتشار این گزارش، هیچ پاسخی از سوی این اداره دریافت نشده است.

منبع: ایسنا