|

پیشنهادات وزیر خارجه ایران در نشست شانگهای مطرح شد

سخنان مهم عراقچی در چین/ سران شانگهای درباره حمله اسرائیل به ایران و پاسخ به تجاوز نظامی چه گفتند؟ + تصاویر

«عباس عراقچی» امروز نشست شورای وزرای خارجه سازمان همکاری شانگهای در چین در راستای ارتقای عملکرد و جایگاه این سازمان پیشنهاداتی مطرح کرد.

سخنان مهم عراقچی در چین/ سران شانگهای درباره حمله اسرائیل به ایران و پاسخ به تجاوز نظامی چه گفتند؟ + تصاویر

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

«عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز در بیست و پنجمین نشست شورای وزرای خارجه سازمان همکاری شانگهای در تیانجین چین در راستای ارتقای عملکرد و جایگاه این سازمان چهار پیشنهاد مطرح کرد.

سازوکار دائمی برای پایش، مستندسازی و هماهنگی پاسخ‌ها به تجاوز نظامی، ایجاد مرکز مطالعات و مقابله با تحریم‌های یکجانبه، تشکیل مجمع امنیت منطقه‌ای و تعمیق همگرایی رسانه‌ای و فرهنگی بین کشورهای عضو چهار پیشنهادی بود که وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران سیدعباس عراقچی امروز (سه‌شنبه) ۲۴ تیرماه در بیست و پنجمین نشست شورای وزیران امور خارجه سازمان همکاری شانگهای SCO مطرح کرد.

پیشنهاد عراقچی برای سازوکار دائمی برای پایش، مستندسازی و هماهنگی پاسخ‌ها به تجاوز نظامی

وی در یکی از پیشنهادات بر تشکیل یک سازوکار دائمی برای پایش، مستندسازی و هماهنگی پاسخ‌ها به تجاوز نظامی، اقدامات خرابکارانه، تروریسم دولتی و نقض حاکمیت ملی کشورهای عضو تأکید کرد.عراقچی همچنین در سخنان خود با اشاره به تصمیم شورای سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای (شماره ۲) مورخ ۷ ژوئن ۲۰۱۲، (بخش ۵، بند ۵.۲)، رسماً از شورای سران سهش (سازمان همکاری شانگهای) درخواست کرد که وضعیت تجاوز رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه ایران را در سریع‌ترین زمان ممکن مورد بررسی قرار داده و تصمیمی در جهت ارائه حمایت سیاسی لازم و سایر مساعدت‌های مرتبط به جمهوری اسلامی ایران اتخاذ کند.وی با بیان اینکه تجاوز رژیم اسرائیل علیه ایران نقض آشکار ماده ۲ بند ۴ منشور ملل متحد بود و مصداق یک اقدام مسلحانه تجاوزکارانه است، خاطرنشان کرد: بدتر آن‌که، این اقدام تجاوزکارانه ضربه‌ای مرگبار به دیپلماسی، حاکمیت قانون و رژیم منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای وارد کرده است. در پی تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی سازمان همکاری شانگهای با صدور بیانیه‌ای در تاریخ ۱۷ ژوئن ۲۰۲۵ (۲۷ خردادماه) این تجاوزات را محکوم کرد که امروز این موضع مورد قدردانی عراقچی قرار گرفت.

پیشنهاد عراقچی ردباره مرکز مطالعات و مقابله با تحریم‌های یکجانبه

ایجاد «مرکز مطالعات و مقابله با تحریم‌های یکجانبه» با مأموریت تدوین راهبردهای عملیاتی برای مقابله با تحریم‌های اقتصادی غیرقانونی و حفاظت از زنجیره‌های تأمین، سامانه‌های بانکی و مبادلات تجاری کشورهای عضو دیگر پیشنهادی بود که از سوی این مقام عالی‌رتبه ایرانی در نشست تیانجین مطرح شد.

رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در پیشنهاد دیگری خواستار تشکیل «مجمع امنیت منطقه‌ای شانگهای» با مشارکت نهادهای دفاعی و اطلاعاتی کشورهای عضو به‌منظور بررسی تهدیدات مشترک همچون تروریسم، افراط‌گرایی، جرایم سازمان‌یافته و تهدیدات سایبری شد.آخرین پیشنهاد عراقچی به این نشست تعمیق همگرایی رسانه‌ای و فرهنگی بین کشورهای عضو به‌عنوان ابزاری برای مقابله با جنگ ادراکی و روایت‌های یک‌سویه‌ای که توسط بازوهای رسانه‌ای قدرت‌های سلطه‌گر ترویج می‌شوند، بود.

بیست و پنجمین نشست شورای وزیران سازمان همکاری شانگهایShanghai Cooperation Organization امروز (سه‌شنبه) ۲۴ تیرماه در تیانجین چین برگزار شد. وزرای خارجه شرکت کننده در این نشست پیش از آغاز آن به صورت دسته‌جمعی با «شی‌ جین‌پینگ» رئیس‌جمهور چین دیدار کردند.

عباس عراقچی

وزرای خارجه ۱۰ کشور عضو این سازمان همچنین پیش از آغاز این نشست عکس یادگاری گرفتند. چین، هند، ایران، قزاقستان، قرقیزستان، پاکستان، روسیه، تاجیکستان، ازبکستان و بلاروس اعضای اصلی این سازمان را تشکیل می‌دهند.عراقچی امروز و در حاشیه این نشست ضمن دیدار با رئیس‌جمهور چین، با وزرای خارجه روسیه، قرقیزستان، ازبکستان، پاکستان و هند دیدار و درباره مناسبات دوجانبه و تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی به گفت‌وگو پرداخت. وی که به دعوت همتای چینی به این کشور سفر کرده همچنین قرار است با وانگ‌یی وزیر خارجه چین هم دیدار و گفت‌وگو کند.سرگئی لاوروف، وانگ‌یی، بختیار سعیداف، سوبرامانیام جایشانکار، سراج الدین مهرالدین، محمد اسحاق‌دار و جن بیک کولوبایف وزرای خارجه روسیه، چین، ازبکستان، هند، تاجیکستان، پاکستان و قرقیزستان از جمله حاضران در این نشست هستند.

عباس عراقچی

آنگونه که اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت امور خارجه پیش از این و همزمان با اعلام سفر عراقچی به چین برای شرکت در این نشست اعلام کرده بود، هماهنگی و فراهم کردن مقدمات نشست سران سازمان همکاری شانگهای، دستورکار اصلی نشست وزرای خارجه است. سخنگوی وزارت خارجه روز دوشنبه ۲۳ تیرماه نیز در نشست هفتگی با خبرنگاران درباره نشست شانگهای گفته بود: «دستورکار این اجلاس علاوه بر چند موضوع فنی و کارشناسی، زمینه سازی مقدمات نشست سران شانگهای است که قرار است چند هفته بعد در چین برگزار شود.»عراقچی در سفری که سوم اردیبهشت‌ماه سا‌ل‌جاری و در میانه مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا به چین داشت تا ضمن گفت‌وگو با مقامات چین آنها را در جریان روند این مذاکرات قرار دهد، از سفر مسعود پزشکیان به چین در آینده نزدیک خبر داده بود.وزیر امور خارجه همچنین اسناد پایانی بیست و پنجمین اجلاس وزرای خارجه سازمان همکاری شانگهای در چین را امضا کرد.

جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۰۵ و چهار سال بعد از تشکیل رسمی این سازمان به همراه هند و پاکستان عضو ناظر سازمان همکاری شانگهای شد و یک سال بعد ( ۲۰۰۶ میلادی) درخواست عضویت دائم در این سازمان را مطرح کرد. عضویت دائم ایران بالاخره بعد از ۱۶ سال و در بیست و یکمین اجلاس سران سازمان در ۲۶ شهریور ۱۴۰۰ با حضور شهید سید ابراهیم رئیسی در دوشنبه پایتخت تاجیکستان مورد پذیرش قرار گرفت و  سران هشت کشور اصلی موافقت خود را با تبدیل عضویت ایران از عضو ناظر به اصلی اعلام کردند. یک سال بعد یادداشت تعهدات عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای در ۲۳ شهریور ۱۴۰۱ توسط شهید حسین امیرعبداللهیان در نشست سران شانگهای در سمرقند امضا شد.  ۱۳ تیر ۱۴۰۲ و در بیست و سومین نشست سران سازمان که به صورت مجازی و به ریاست هند برگزار شد، رسما عضویت ایران در شانگهای به عنوان نهمین عضو اصلی اعلام شد.

عباس عراقچی

منبع: فارس

آخرین اخبار سیاست را از طریق این لینک پیگیری کنید.