اسحاق جهانگیری: مرغ تخم طلای کشور را کشتیم
معاون اول دولت های یازدهم و دوازدهم درباره بروز ناترازیها در بخش انرژی و ارتباط آن با اجرای قانون هدفمندی یارانه ها در سال ۸۹ و تصویب طرح تثبیت قیمت ها در مجلس هفتم گفت: شرکت های برق و انرژی را به عنوان مرغ تخم طلای کشور، به پای این دو طرح کشتیم.

به گزارش گروه رسانهای شرق ؛ اسحاق جهانگیری که چندی پیش مهمان خبرگزاری جمهوری اسلامی بود، در حاشیه بازدید از اتاق خبر در گفت و گو با خبرنگار گروه اقتصادی ایرنا درباره اینکه گفته شده ناترازی های اخیر به دلیل به کم کاری گذشتگان در زمینه سرمایه گذاری در بخش انرژی روی داده است، اظهار داشت: کم کاری را قبول ندارم؛ البته بخاطر تحریم مقداری سرمایه گذاری در این بخش کم شد.
وی با تاکید بر اینکه بخش گاز، پالایشگاه و نیروگاه منابع بسیاری برای سرمایه گذاری نیاز دارد، افزود: به یاد دارم که بعد از جنگ در نخستین لایحه بودجهای که دولت وقت به مجلس در سال ۶۸ ارایه کرد، با هرگونه سرمایه گذاری و ورود هر منابع خارجی مخالفت می کرد، غیر از اینکه پذیرفته بود برای سرمایه گذاری در نیروگاه ها مجلس اجازه دهد یک میلیارد دلار منابع خارجی جذب شود.
این نماینده ادوار مجلس ادامه داد: در آن دوره مجلس، نمایندگان از این فرصت استفاده کردند و برای نخستین بار اجازه جذب منابع خارجی را دادند که در برنامه اول توسعه، ۲۰ میلیارد دلار از منابع خارجی استفاده شد.
ماجرای دلخوری چیت چیان چه بود؟
جهانگیری با بیان اینکه بخش نیرو در جذب سرمایه طی سال های گذشته عقب مانده است، تصریح کرد: ظلم بزرگ به این بخش در مرحله نخست که همان تصویب طرح تثبیت قیمت ها بود، شد و سپس در مرحله پرداخت یارانه ها در سال ۸۹ نیز ظلم دوم صورت گرفت.
معاون اول دولت های یازدهم و دوازدهم ادامه داد: از آن زمان همه منابع شرکت های انرژی به اسم یارانه برداشت می شد تا بین مردم توزیع شود.
جهانگیری یادآور شد: در سال ۹۲ و تحویل دولت به ما، سه هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان از شرکت های برق پول برداشت می کردند تا یارانه بین مردم توزیع کنند.
معاون اول دولت های یازدهم و دوازدهم تصریح کرد: آقای چیت چیان وزیر نیرو دولت یازدهم تقریبا همه جلسات دولت را با بداخلاقی ترک می کرد و می گفت «من پول ندارم نیروگاه هایم را بچرخانم، ولی از حساب من برای یارانه ها پول برداشت می شود.» البته دولت یازدهم سه هزار همت را برگرداند، یعنی ما وقتی بنزین را گران کردیم، مبلغ یارانه ها را از آن محل تامین کردیم.
اتفاقی بدتر از توانیر برای شرکت پالایش و پخش
جهانگیری با اشاره به اینکه بدتر از موضوع توانیر در شرکت پالایش و پخش این اتفاق رخ داد و تقریبا همه منابع گاز و منابع پالایش و پخش به توزیع یارانه ها اختصاص یافت، گفت: این تعبیر که ما «مرغ های تخم طلاهایمان را کشتیم» تعبیر واقعی راجع به همین شرکت های برق و انرژی بود؛ همین شرکت های انرژی، مرغ تخم طلای ایران هستند و برای اینکه فکر می کنیم باید خیلی از این شرکت ها استفاده کنیم، داریم مرغ هایمان را می کشیم.
چند راهکار برای کاهش ناترازی انرژی
معاون اول دولت های یازدهم و دوازدهم اظهار داشت: اینکه سرمایه گذاری در این بخش نشده، حرفی درست است؛ اما در عین حال برای آن دهها راهکار وجود دارد؛ بطور مثال از سال ۹۸ قیمت بنزین تغییری نکرده یا قرار بوده بهینه سازی مصرف انرژی انجام شود، زیرا بسیاری از بخاری و دستگاه هایی که مردم در خانه هایشان استفاده می کنند، دو تا سه برابر بیشتر از استاندارد گاز مصرف می کند یا اینکه خودرویی که باید پنج لیتر بنزین مصرف کند ۱۰ لیتر مصرف دارد.
وی خاطر نشان کرد: مردم چوب وسایلی را می خورند که ما خودمان تولید و به آنها فروختیم که انرژی زیادی مصرف می کند، بعد به خود مردم می گوییم شما زیاد انرژی مصرف می کنید.
معاون اول دولت های یازدهم و دوازدهم تصریح کرد: باید در مرحله اول بهینه سازی و روش های غیرقیمتی تمرکز داشت و بعد در روش های قیمتی؛ در مرحله سوم نیز در به منابع خارجی متمرکز بود. حداقل ۳۰۰ میلیارد دلار طرح آماده در گاز، نفت و نیرو وجود دارد، یعنی طرح هایی بودند که وقتی در شورای انرژی بودم، تصویب شده و حالا که چهار سال از آن می گذرد که این طرح ها آماده بوده و باید منابع خارجی در این آنها سرمایه گذاری کنند.
تلفات برق در انتقال شبکه و نیروگاه ها بسیار زیاد است
جهانگیری با اشاره به ناترازی های امروز در حوزه برق و انرژی خاطر نشان کرد: متاسفانه تلفات برق در انتقال شبکه و نیروگاه ها بسیار زیاد است و اگر به این موضوع پرداخته شود، بسیار بیشتر از اینکه به دنبال سرمایه گذاری در تولید انرژی هستیم، می توانیم با بهینه سازی شبکه از اتلاف بسیار زیاد برق در نیروگاه ها جلوگیری کرده و مشکل ناترازی و نیاز کشور را تاحدودی برطرف کنیم.
اقتصاد مقاومتی تاب آوری کشور در مقابل تحریم ها را افزایش داد
وی درباره عملکرد دولت یازدهم و دوازدهم و ایجاد قرارگاه اقتصاد مقاومتی در این دولتها اظهار داشت: در اواخر سال ۹۲ موضوع اقتصاد مقاومتی از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ و برای آن برنامه ریزی وسیعی انجام شد و ایشان نیز روی این موضوع حساس بودند، جلسهای نیز تشکیل دادند که در آن سران سه قوه حضور نداشتند، بلکه تعداد زیادی از مدیران دعوت شدند و سخنان مفصلی درباره اهداف اقتصادی مقاومتی داشتند.
جهانگیری خاطر نشان کرد: به دلیل آنکه روی اقتصاد مقاومتی، اجماع ایجاد شده بود، همه اقتصاددان ها با گرایش های مختلف با ۲۴ بند آن موافق بودند و من آن را فرصتی برای کشور می دانستم و لذا برای آن وقت گذاشتم تا هر چه می توانم از این فرصت استفاده کنم.
وی با بیان اینکه شخصاً به صورت هفتگی یا دو هفته یکبار در جلسات ثابت قرارگاه اقتصاد مقاومتی شرکت می کردم، ادامه داد: متاسفانه نه در دولت شهید رئیسی این جلسات تشکیل شد نه در دولت آقای پزشکیان، ولی ما متهم به این بودیم که در این زمینه وقت نمی گذاشتیم.
معاون اول دولت های یازدهم و دوازدهم با بیان اینکه چند موضوع در دستور کار ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی قرار گرفته بود، اظهار داشت: یکی این بود که اتکا به نفت کم شود، البته این حرفی کلی است و همه می زنند، ولی اینکه چگونه این اتفاق رخ دهد مشخص نبود، به همین دلیل کارگروهی ایجاد شد که رئیس آن رئیس سازمان برنامه و بودجه و مجموعه ای از دستگاه ها بود تا پیشنهادات مشخص در این زمینه را از دستگاه ها جمع آوری کند.
وی تصریح کرد: یا اینکه در زمینه خصوصی سازی و واگذاری ها، معیار مردمی سازی بود به همین دلیل ستادی درباره این موضوع ایجاد شد و آقای طیب نیا وزیر اقتصاد، رئیس آن ستاد شد تا راهکارهای انجام این کار کاملا مشخص شود.
جهانگیری با بیان اینکه بعد از مقطعی به این نتیجه رسیدیم که یک سری طرح ها هست که بر اساس تحریم ها، اگر در مرحله اول روی آنها تمرکز نداشته باشیم و آنها را به حرکت در نیاوریم ممکن است، استقامت اقتصاد در تحریم شکست بخورد، ادامه داد: در آن زمان ۵۰ طرح مهم به عنوان طرح های اقتصاد مقاومتی تصویب شد که اولویت اول کشور بود.
وی با بیان اینکه یکی از طرحهایی که با اقتصاد مقاومتی به ثمر نشست، راه اندازی پتروشیمی ستاره خلیج فارس بود و اظهار داشت: ما گفتیم که هرکسی می خواهد از بانک تسهیلات دریافت کند، باید اولویت بانک برای ارایه تسهیلات به طرح هایی باشد که بتواند مسایلی که ستاد اقتصاد مقاومتی آن را احصا کرده بود را در اولویت قرار دهد از جمله این موارد که خودم هر هفته در جریان آن قرار می گرفتم، پروژه ستاره خلیج بود بود زیرا با راه اندازی آن تقریبا ظرفیت تولید بنزین کشور دو برابر شد و کشور را در سال ۹۹ به یکی از صادرکننده های مهم بنزین در دنیا تبدیل کرد.