|

خاطرات سال ۱۳۸۱ هاشمی‌رفسنجانی| بیست و یکم اردیبهشت ماه

نگرانی از فراوانی مهاجر در استان گلستان

اول وقت، تیمسار [امیر] نورى، فرمانده لشکر 30 گرگان و [سرهنگ محمد زین‌العابدینى و شعبانعلى صالحى]، رؤساى حفاظت [اطلاعات] و عقیدتى سیاسى آمدند. وضع لشکر را مطلوب خواندند و از کمبود منازل سازمانى گفتند و استمداد کردند. سرتیپ نورى، با شمردن کارهاى زیربنایى دولت سازندگی و نیز اداره و ختم خوبجنگ گفت هم‌اکنون مردم ایران، متوجه ارزش این‌ کارها شده‌اند و در استان گلستان، امروز همه مى‌دانند که نقش سد گلستان-که دولت شما ساخت- در نجات شهرهاى استان از سیلاخیر چقدر مهم است و نقش سد الاگل در جمع‌آورى آب‌هاى هرز رونده و بخشى از آب [رودخانه] اترک، حیاتی است. اهل‌ کرمانشاه است. گفت، مردم کرمانشاه و نیروهاى مسلحمى‌گویند، اگر شخصاً در زمان عملیات مرصاد، در کرمانشاه حضور نداشتید و عملیات را مدیریت نمى‌کردید، ممکن بود منافقین در کرمانشاه فاجعه بیافرینند و مى‌دانند کهفرماندهان نظامى، از شما خواسته بودند که شهر را ترک کنید؛ چون منافقین در گردنه چارزبر بودند و به شهر نزدیک شده بودند و شما نپذیرفتید.

نگرانی از فراوانی مهاجر در استان گلستان

[سردار میرى، فرمانده ناحیه انتظامى گلستان،سردار کرمى، فرمانده بسیج، سردار ییلاقى فرمانده تیپ نینوا و سردار عظیمى، فرمانده تیپ مهندسى 45 جوادالائمه]، فرماندهان سپاه و بسیج آمدند. گزارش انجام مقدمات‌ کاربرگزارى‌ کنگره بزرگداشت شهداى استان را دادند؛ با حدود چهار هزار شهید. خواستند در مراسم شرکت‌ کنم و کمک خواستند.

 

آقایان [سیدکاظم] نورمفیدى، [نماینده ولی‌فقیهو امام‌جمعه گرگان] و [محمدهاشم] مهیمنى، سرپرست استاندارى [گلستان] آمدند. با قدردانى از ایده طرح کانال سراسرى آستارا تا گنبد و انتقال آب به گلستان و آزادراهشمال-تهران، خواستند که براى مطالعه و اجرای آنها دخالت کنم. گفتم، خودشان هم فعال شوند. گفتند، مردم گلستان تحقق استان‌ شدن گلستان را که آرزوى‌ دیرینه بود، از شمامى‌دانند. از فراوانى مهاجران در استان -حدود 20 درصد جمعیت- و نیز در تأثیرات منفى سفر زنان خودفروش از ترکمنستان به ترکمن‌صحرا، اظهار نگرانى‌کردند؛ چون لغوروادید شده، به آسانى سفر مى‌کنند. گفتم، در گذشته آقاى [صفرمراد] نیازُف هم از اعمال خلاف اخلاقى جنسى مسافران مرد ایرانى در ترکمنستان، شکایت داشت.

 

جمعى از نمایندگان [که براى حضور در مراسمسالگرد درگذشت همکاران خود در مجلس، به استان گلستان سفر کرده بودند،] آمدند.

 

درباره نیازهاى استان و مراسم امروز صحبت شد. [آقای رضا یوسفیان]، نماینده شیراز-که عضو تحکیم وحدت است- گفت، در شانزده سالگى، در جنگ اسیر شده و سال‌ها در عراق زندانى بوده است. همراه اخوى‌زاده -على- [نماینده رفسنجان و رئیس فراکسیون سازندگی]آمده بود.

 

براى سخنرانى به مصلاى گرگان در محل مراسم ۲۸ صفر و بزرگداشت کشته‌شدگان حادثه سقوط هواپیماى یاک۴۰ در سال گذشته رفتیم. آقایان[سیدکاظم] نورمفیدى، [امام‌جمعه گرگان] و [سیدنجیب] حسینى، نماینده مینودشت، خیر مقدم گفتند و من سخنرانى مفصلى ایراد کردم. ضمناً از تأخیر در اجراى طرح‌هاىآزادراه شمال-تهران و کانال سراسرى [آستارا-گنبد] و بندر آزاد ترکمن و درگز گله‌ کردم.

 

خانواده‌هاى کشته‌شدگان سقوط یاک آمدند.درخواست داشتند که کشته‌شدگان «شهید» شناخته شوند؛ چون در راه خدمت بوده است.

 

گفتم، باید قانون اصلاح شود. در تعریف فعلى، عنوان شهید شامل آنها نمى‌شود.درخواست پیگیرى جدى‌تر تقصیرات حادثه را داشتند.

 

بعد از ناهار با ائمه‌ جمعه و جماعات استان جلسه داشتیم. سؤالات زیادى دربارة اوضاع سیاسى و اقتصادى‌ کشور، تهدید آمریکا،مسئله فلسطین و مذاکره آمریکا داشتند که پاسخ دادم. سرانجام اصرار زیاد نمودند که براى دوره آینده ریاست‌جمهورى نامزد شوم. گفتند، فرد مناسب دیگرى را سراغ ندارند.عجیب اینکه آقاى نورمفیدى که نزدیک به دوم‌ خردادى‌هاى جدى است، او هم صریحاً گفت، امروز روشن شده که غیر از شما کسى براى اداره کشور در این شرایط نیست. گفتم، اینرا قبول ندارم؛ تلاش‌ کنید فرد مناسب دیگرى را پیدا کنید و من مصمم هستم که نامزد نشوم.

 

سر سفره ناهار گفتند که سیل اخیر، هزار هکتاراز جنگل‌هاى گلستان را منهدم‌ کرده است؛ ناراحت شدم. با تصمیم من، عصر به جنگل گلستان رفتیم و توضیحات مدیران مربوطه را دربارة جزئیات سیل شنیدیم. خرابى زیاداست، ولى تخریب هزار هکتار اغراق است. دکتر [غلامعلی] بسکى هم آنجا پیدا شد و انتقادات همیشگى خود از تخریب جنگل‌ها را مطرح کرد.

 

به طرف سارى حرکت‌ کردیم و ساعت هشت‌ونیم شب به استراحتگاه ارتش رسیدیم. عفت و خانم‌ها مهین و فرخ و حسین مرعشى، [برادر همسرم] هم رسیده بودند. پس از شام و خواندن گزارش‌ها و نوشتن خاطرات خوابیدم. یک بالگرد درراه سکوى ابوذر سقوط کرده و جمعى کشته داده است.

 

اجلاس سران مصر، سوریه و عربستان، در مصر اعلام کرد، براى صلح با اسرائیل تلاش مى‌کنند. حُسنى مبارک، [رئیس‌جمهور مصر]، از اوپک خواسته که از نفت به عنوان سلاح سیاسى استفاده نکنند.

 

در مزارشریف افغانستان، با توافق گروه‌ها، نیروهاى مسلح تدریجاً جاى خود را به پلیس می‌دهند. گروه‌هاى مجاهد یمن اعلام کرده‌اند، اگرزندانیانشان آزاد نشوند، دست به اقدامات انتحارى مى‌زنند.