|

خاطرات سال ۱۳۸۱ هاشمی‌رفسنجانی| هجدهم اردیبهشت ماه

اختلافات میان مجلسی ها بالا گرفت

آقاى [قدرت] علیخانى، نماینده بویین‌زهرا آمد. اختلافات بین جبهه دوم خرداد در انتخابات هیئت‌رئیسه فراکسیون در مجلس را توضیح داد. مجمع روحانیون [مبارز] و بعضى گروه‌هاى دیگر در اعتراض به انحصارطلبى مشارکتى‌ها، انتخابات را تحریم‌ کرده و آنها به این تحریم اعتنایى نکرده‌اند و انتخابات را انجام داده‌اند. گفت، درصدد است به اظهارات آقاى خاتمى در مورد آشفته‌بودن‌ کشور و تهدید به‌ کناره‌گیرى اعتراض‌ کند و اینکه مشارکتى‌ها، آقاى [سیدمحمد] خاتمى را تحت فشار گذاشته‌اند که مواضع تندترى اعلام کند. از من خواست که به [حزب] کارگزاران [سازندگی] بگویم در مجلس جانب مجمع روحانیون را بگیرند؛ ظاهراً اختلافات‌شان جدى است.

اختلافات میان مجلسی ها بالا گرفت

آقاى صفدر حسینى، وزیر کار [و امور اجتماعی] آمد. گزارش طرح ایجاد اشتغال را داد که با استفاده از وام قرض‌الحسنه به‌ کارگاه‌هاى موجود -که حدود دو میلیون کارگاه است- از آنها بخواهند که نیروهاى بی‌کار را جذب‌ کنند؛ در مقابل جذب یک بی‌کار، سه میلیون تومان وام پنج‌ساله و تعهد پرداخت حق بیمه کارگر بدهند.

 

کارگران نمونه آمدند. کارگر اصطلاحى هستند؛ همه لیسانس و فوق لیسانس‌اند، ولى مشمول قانون‌ کارند و به خاطر ابتکار و اختراع، نمونه شده‌اند. برایشان دربارة ضرورت ایجاد فضاى سازندگى و نوآورى و پرهیز از مشاجرات باندى صحبت‌ کردم.

 

آقاى محمدى از وزارت اطلاعات آمد و با معرفى حلقه اصلى تندروان دوم خرداد که تصمیم به تلاش براى اصلاح قانون اساسى و محدودکردن ولایت‌فقیه گرفته‌اند، راهکارهاى تعدیل آنها را گفت. پیشنهاد بازترکردن فضاى اجتماعى و فرهنگى را داد. پیشنهادى دربارة استفاده از نیروهاى غیرباندى و مستقل در انتخابات آینده داد. گفت، آقای [غلامرضا] آقازاده، در پرونده [شهرام] جزایرى، بى‌تقصیر است و درخواست کمک به ایشان را داشت.

 

دکتر [عبدالله] جاسبى، [رئیس دانشگاه آزاد اسلامی]، شریف‌زاده و شاهرخى آمدند. توضیحاتى در مورد دانشگاه مجازی و طرح آى‌تى دادند. دکتر جاسبى، از احتمال عوض‌شدن نماینده شوراى عالى انقلاب فرهنگى در هیئت سه‌نفره، اظهار نگرانى‌ کرد. عصر آسیدابوالفضل موسوى‌تبریزى، [دادستان اسبق کل‌ کشور]‌ آمد. براى گرفتن ویزا از انگلستان براى معالجه استمداد کرد. از آقاى هاشمى‌شاهرودى، [رئیس قوه قضائیه] گله‌مند است.

 

[آقایان هادى آل‌داود و عباسى]، مدیران [شرکت] فروشگاه[های] شهروند آمدند. از عدم توجه دولت و شوراى شهر تهران به فروشگاه و نگرانی از خصوصى‌سازى آن و ضرورت تقویت این‌گونه فروشگاه‌ها و توزیع مُدرن گفتند.

 

به دیدن رهبرى رفتم. حال‌شان بهتر است. از تحرکات ضد قانون ‌اساسى دوم‌ خردادى‌ها نگران‌اند و از اظهارات آقاى خاتمى، [رئیس‌جمهور]، در مورد آشفتگى و تهدید به استعفا ناراضی‌اند. تذکراتى در مورد قانون سرمایه‌گذارى خارجى دادند. براى مسائل‌ کلى‌ کشور هم صحبت شد.

 

به سوى مشهد پرواز کردیم. در فرودگاه آقایان [عباس واعظ]طبسى، [تولیت آستان قدس رضوی] و آقاى [سیدحسن] رسولى، استاندار [خراسان] و مدیران استان استقبال کردند. مصاحبه کوتاهى انجام شد. به تالار ضیافت آستان‌قدس رفتیم. جمعى از شخصیت‌ها، براى شام حضور داشتند. دربارة وضع استان و افغانستان صحبت شد. عمده تجارت و ارتباط با افغانستان، توسط استان خراسان است. آقاى رسولى‌ گفت، در کابل بوده؛ شهر خیلى خراب است و بازسازى نشده، ولى امنیت کابل بد نیست. هنوز در افغانستان، بازسازى آغاز نشده و تجارت بیشتر در مورد مواد غذایى است و کالاهاى خانگى ایران، حرف اول را مى‌زند. ترانزیت هم زیاد است. قرار است براى‌ کابل، چند اتوبوس شهرى از [کارخانه] شهاب‌خودرو که متعلق به آستان‌قدس است، برود.

 

با آقاى طبسى، دربارة اوضاع سیاسى و شروع علنى درخواست تغییر قانون اساسى که جلوه آن در مجله اخیر آفتاب و اجلاس دانشجویان اصفهان -که در جریان مى‌باشد- دیده شد، صحبت‌ کردیم.

 

[فلسطینی‌ها] در عملیات استشهادی در یک کلوپ شبانه، در شهرکى در جنوب تل‌آویو، 20 اسرائیلى را کشته و 50 نفر را مجروح کردند. انعکاس عظیمى داشته است؛ به خصوص بعد از تهاجم اسرائیل به کرانه باخترى که فکر می‌شد این‌گونه عملیات را عقب انداخته‌اند. [یاسر] عرفات، [رئیس‌ تشکیلات خودگردان فلسطین] آن را محکوم‌ کرده، ولى دیگران خوشحالند. [آریل] شارون، [نخست‌وزیر اسرائیل]، سفر خود به آمریکا را ناتمام گذاشت و به اسرائیل برگشت. مجمع عمومى سازمان ملل، با اکثریت نزدیک به تمام، قطع‌نامه‌اى در حمایت از فلسطینى‌ها صادر کرد و از دبیرکل خواست‌ که گزارش جامعى از جنایات اسرائیل تهیه‌ کند؛ براى جبران لغو هیئت حقیقت‌یاب. آمریکا و اسرائیل و دو کشور دیگر، مخالف بودند.

 

انفجارى در یک اتوبوس نیروى دریایى پاکستان، باعث مرگ 15 نفر غربى-که سه نفر آن فرانسوى بودند -و زخمى‌شدن تعداد زیادى شد که وحشت آفریده است؛ شبیه انفجار کنیسه یهودى‌ها در تونس‌ که 15 نفر آلمانى را کشت. موشک‌پراکنى به مراکز آمریکایى‌ها در افغانستان ادامه دارد. آمریکا در [کوه‌های] تورابورا، مشغول نبش قبرهاست‌ که شاید جنازه [اُسامه] بن‌لادن، [رهبر القاعده] و ملاعمر، [رهبر طالبان]، در آنجا پیدا شود. از سرنوشت آنها بى‌اطلاعند. آخر شب به زیارت رفتم.