|

انقضای معاهده استارت؟

رئیس‌جمهور آمریکا با رد پیشنهاد ولادیمیر پوتین برای تمدید معاهده استارت نو، پایان محدودیت‌های تسلیحاتی بر هزارو 550 کلاهک هسته‌ای را رقم زد. واشنگتن اکنون با خروج از این میراث دوران اوباما، به دنبال تدوین چارچوبی مدرن و شامل‌کردن چین برای تضمین ثبات راهبردی در جهان است.

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

رئیس‌جمهور آمریکا با رد پیشنهاد ولادیمیر پوتین برای تمدید معاهده استارت نو، پایان محدودیت‌های تسلیحاتی بر هزارو 550 کلاهک هسته‌ای را رقم زد. واشنگتن اکنون با خروج از این میراث دوران اوباما، به دنبال تدوین چارچوبی مدرن و شامل‌کردن چین برای تضمین ثبات راهبردی در جهان است.

دونالد ترامپ در پیامی صریح پیشنهاد ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، برای تمدید داوطلبانه معاهده کاهش تسلیحات استراتژیک موسوم به استارت نو را رد کرد. او با «بد» توصیف‌کردن توافق دوران باراک اوباما، رئیس‌جمهوری سابق آمریکا، تأکید کرد که این پیمان علاوه بر مذاکره ضعیف، بارها از طرف مسکو نقض شده است. اکنون با انقضای این قرارداد در هفته جاری، آخرین محدودیت‌های قانونی بر زرادخانه‌های هسته‌ای دو ابرقدرت برداشته شد تا رقابت‌های راهبردی در میانه جنگ اوکراین ابعاد جدیدی به خود بگیرد.

این تصمیم، واشنگتن و مسکو را برای اولین‌بار از سال ۲۰۱۰ در وضعیتی بدون سقف‌های تعیین‌شده برای استقرار کلاهک‌ها و پرتابگرها قرار می‌دهد. بر‌اساس گزارش الجزیره، تلاش‌های دیپلماتیک در ابوظبی برای تمدید شش‌ماهه و غیررسمی نیز به نتیجه‌ای نرسید. ترامپ اکنون بر اعزام کارشناسان هسته‌ای برای نگارش توافقی جدید، بهبود‌یافته و مدرن اصرار دارد که بتواند در درازمدت دوام بیاورد. خروج از این چارچوب فرسوده، فرصتی برای بازتعریف امنیت ملی آمریکا بر پایه واقعیت‌های قرن 21 فراهم می‌کند. معاهده استارت نو که در سال ۲۰۱۰ از طرف باراک اوباما و دمیتری مدودف امضا و در سال ۲۰۲۱ از طرف پوتین و جو بایدن تمدید شده بود، هر طرف را به هزارو 550 کلاهک هسته‌ای مستقر و ۷۰۰ موشک و بمب‌افکن محدود می‌کرد. انقضای این پیمان به معنای از بین رفتن رژیم‌های بازرسی و سقف‌های عددی است که به مدت ۱۵ سال ساختار ثبات راهبردی میان آمریکا و روسیه را حفظ کرده بود. دونالد ترامپ در شبکه اجتماعی تروث‌سوشال نوشت که به جای تمدید یک معاهده ضعیف که از طرف ایالات متحده بد مذاکره شده بود، باید روی توافقی کار کرد که مدرن‌سازی شده باشد.

تاریخچه کنترل تسلیحات نشان می‌دهد که اولین معاهده استارت در سال ۱۹۹۱ میان ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی امضا شد. استارت نو در سال ۲۰۱۰ به‌عنوان آخرین رکن کنترل تسلیحات دوجانبه، پس از فروپاشی توافق‌های قبلی ظاهر شد. اکنون با پایان این دوران، هر دو طرف آزاد هستند تا بدون وجود چارچوب جایگزین، زرادخانه‌های خود را فراتر از سقف‌های هزارو 550 و ۷۰۰ فروند گسترش دهند. این وضعیت واشنگتن را ناگزیر می‌کند تا توان دفاعی خود را با تهدیدات نوظهور هماهنگ کند.

کرملین درباره این انقضا ابراز تأسف کرده است و دمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست‌جمهوری روسیه، می‌گوید مسکو همچنان رویکردی مسئولانه به ثبات خواهد داشت. دمیتری مدودف، نایب‌رئیس شورای امنیت روسیه، نیز با لحنی تند هشدار داده است که اگر سرنوشت روسیه در خطر باشد، در استفاده از سلاح‌های هسته‌ای تردیدی وجود نخواهد داشت. در مقابل، ترامپ سیگنال داده است که هرگونه توافق جایگزین حتما باید شامل چین نیز بشود، هرچند پکن تاکنون علاقه چندانی به این موضوع نشان نداده است.

ایالات متحده مدت‌هاست استدلال می‌کند که استارت نو مانع از توانایی این کشور برای استقرار نیرو در برابر هم‌زمان روسیه و چین می‌شود. مقامات اروپایی نیز هشدار می‌دهند که فروپاشی این معاهده خطر تسریع نظامی‌گری را به دنبال دارد.

در‌‌حال‌حاضر یک خلأ راهبردی ایجاد شده است که در آن بازرسی‌ها به حالت تعلیق درآمده و سقف‌ها برداشته شده‌اند. در‌حالی‌که پوتین پیش‌از‌این پیشنهاد کرده بود در صورت اقدام متقابل واشنگتن، یک سال دیگر به معاهده پایبند بماند، ترامپ معتقد است مذاکرات باید از صفر آغاز شود.

 

آخرین مطالب منتشر شده در روزنامه شرق را از طریق این لینک پیگیری کنید.