|

عراقچی در کمیسیون امنیت ملی توضیح داد

چرا از برجام خارج نمی‌شویم؟

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار کرد: طبق توضیحات وزیر خارجه، در بازرسی‌های اخیر هیچ‌گونه دسترسی به مراکزی که در جنگ اخیر مورد حمله دشمن قرار گرفتند، داده نشده و این موارد نیز با تأیید سازمان انرژی اتمی و اجازه شورای عالی امنیت ملی صورت گرفته؛ هیچ مجوز دیگری برای دسترسی به مراکز هسته‌ای صادر نشده است.

چرا از برجام خارج نمی‌شویم؟

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

 سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار کرد: طبق توضیحات وزیر خارجه، در بازرسی‌های اخیر هیچ‌گونه دسترسی به مراکزی که در جنگ اخیر مورد حمله دشمن قرار گرفتند، داده نشده و این موارد نیز با تأیید سازمان انرژی اتمی و اجازه شورای عالی امنیت ملی صورت گرفته؛ هیچ مجوز دیگری برای دسترسی به مراکز هسته‌ای صادر نشده است. ابراهیم رضایی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با حضور وزرای خارجه و اطلاعات برای پاسخ به سؤالات تعدادی از نمایندگان مجلس 

تشکیل شد.

دیپلماسی اقتصادی در دستور کار وزارت خارجه

او توضیح داد: در نشست با آقای عراقچی، سؤالات ۹ نفر از نمایندگان مطرح شد که بخش عمده آنها مربوط به حوزه دیپلماسی اقتصادی، اجرای ماده ۱۰۱ قانون برنامه هفتم توسعه و اولویت‌بخشی به ارتباط با کشورهای همسایه بود. وزیر امور خارجه در پاسخ به سؤالات تأکید کرد که دیپلماسی اقتصادی در دستورکار وزارتخانه قرار دارد و این مجموعه نقش خود در حوزه اقتصادی، راهگشایی، تسهیل‌گری و رفع موانع را تعریف کرده است. رضایی افزود: همچنین بیان شد که سیاست خارجی کشور با رویکرد اقتصادمحور تقویت شده و در همین راستا فعال‌کردن دیپلماسی استانی با هدف استفاده از ظرفیت‌های اقتصادی استان‌ها در تعامل با همسایگان بوده است؛ بر‌ این اساس تاکنون دو همایش در شیراز و مشهد برگزار شده و دو همایش دیگر نیز تا پایان سال در شمال‌ غرب و جنوب‌ شرق کشور برگزار خواهد شد.

تدوین سند ملی دیپلماسی آب

او ادامه داد: وزیر امور خارجه همچنین از پیگیری دیپلماسی آب در این وزارتخانه و تدوین سند ملی دیپلماسی آب خبر داد و اعلام کرد در حال حاضر در ۱۶ کشور وابستگان بازرگانی فعالیت دارند که توسط سازمان توسعه تجارت و وزارت صمت تعیین می‌شوند. نماینده دشتستان اضافه کرد: عراقچی تأکید کرد که خنثی‌سازی و دور‌زدن تحریم‌ها نیز در دستور کار وزارتخانه بوده و مأموریت نخست وزارت امور خارجه، رفع تحریم‌ها تحت نظارت شورای عالی امنیت ملی بوده و مأموریت دوم، بی‌اثر‌کردن آنها‌ست. رضایی با اشاره به سؤالات دیگر نمایندگان درباره دیپلماسی اقتصادی، ارتباط با همسایگان و استفاده از ظرفیت آنها، بیان کرد: در ادامه نشست، بهروز محبی‌نجم‌آبادی نماینده سبزوار، علیرضا عباسی نماینده کرج، احمد مرادی نماینده بندرعباس و جهانگیری نماینده ارومیه سؤالاتشان را مطرح کردند که محبی‌نجم‌آبادی از پاسخ وزیر قانع شد، جهانگیری و عباسی مهلت بررسی بیشتری خواستند و مرادی از پاسخ وزیر قانع نشد.

درباره حضور بازرسان در ایران، طبق قانون مجلس رفتار می‌شود

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اضافه کرد: نقدعلی، نماینده خمینی‌شهر نیز درباره اجرای قانون مقابله با اقدامات خصمانه رژیم صهیونیستی علیه صلح و امنیت سؤالی را مطرح کرد که وزیر امور خارجه پاسخ داد و نقدعلی قانع شد. منوچهر متکی، نماینده تهران درباره علت سفر بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران سؤال کرد که وزیر خارجه در پاسخ اعلام کرد درباره حضور بازرسان در ایران، طبق قانون مجلس رفتار می‌شود و بر اساس تفسیر قانون، هرگونه درخواست دسترسی به مراکز هسته‌ای باید به شورای عالی امنیت ملی ارجاع داده شود؛ در این زمینه ممکن است اجازه داده شود و شاید هم اجازه داده نشود؛ همچنین این شورا نیز موضوع را به کمیته هسته‌ای تفویض کرده است.

رضایی اظهار کرد: وزیر امور خارجه همچنین در‌باره علت موافقت با بازرسی‌های اخیر نیز بیان کرد که در این بازرسی‌ها هیچ‌گونه دسترسی به مراکزی که در جنگ اخیر مورد حمله دشمن قرار گرفتند، داده نشده است. فقط دو مورد دسترسی به نیروگاه بوشهر برای تعویض سوخت و رآکتور تحقیقاتی تهران که با سوخت ۲۰ درصد کار می‌کند و برای تولید رادیودارو برای بیش از یک میلیون ایرانی انجام شده که این موارد نیز با تأیید سازمان انرژی اتمی و اجازه شورای عالی امنیت ملی صورت گرفته است. او افزود: طبق توضیحات وزیر خارجه، هیچ مجوز دیگری برای دسترسی به مراکز هسته‌ای صادر نشده است؛ در این راستا آقای متکی نیز با توجه به نمایندگی جمعی از نمایندگان مهلت خواست تا پس از مشورت، نظر نهایی خود درباره پاسخ وزیر را اعلام کند. رضایی ادامه داد: در ادامه این نشست، مالک شریعتی، نماینده تهران در مورد نقش فردی به نام فرانچسکو در برجام و نقش دیپلمات‌های ایرانی در تهیه متن نهایی برجام سؤالی مطرح کرد؛ وزیر امور خارجه در پاسخ گفت اسنپ‌بک ارتباطی با فرانچسکو نداشته و مذاکرات اصلی توسط گروه سیاسی انجام شد و ضمائم را دیگران مذاکره کردند. او توضیح داد که ما نیز تأکید داشتیم که تحریم‌ها نباید تعلیق شود، بلکه باید برداشته شود. آقای فرانچسکو فرد مذاکره‌کننده از طرف اتحادیه اروپا در موضوع تحریم‌ بود و البته تأثیر فوق‌العاده‌ای در برجام، تحریم‌ها و محتوا نداشته است. شریعتی از پاسخ وزیر قانع نشد و سؤال به صحن علنی ارجاع شد.

قطع‌نامه ۲۲۳۱ خاتمه پیدا کرده اما برجام خاتمه نیافته است

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: احمد راستینه، نماینده شهرکرد درباره علت عدم اعلام پایان توافق برجام سؤال کرد که وزیر امور خارجه در پاسخ گفت‌ جمع‌بندی آن است که قطع‌نامه ۲۲۳۱ خاتمه پیدا کرده اما برجام خاتمه نیافته و شورای عالی امنیت ملی باید در این زمینه تصمیم بگیرد. از آنجا که برجام غنی‌سازی ایران را به رسمیت شناخته و از نظر شورای امنیت نیز معتبر است، جمع‌بندی شد که اعلام خروج نکنیم. او افزود: آقای عراقچی همچنین گفت سه کشور اروپایی، چین و روسیه از برجام خارج نشده‌اند و از سال ۱۳۹۹ ایران اجرای تمام تعهدات خود را متوقف کرده است، در این میان باید گفت از آنجا که برخی بندهای برجام به نفع ایران است، تصمیم گرفته شد عضو آن باقی بمانیم.

همکاری‌های ایران با چین و روسیه در چارچوب توافق‌های بلندمدت ۲۰ و ۲۵‌ساله است

او بیان کرد: وزیر امور خارجه در بخش دیگری از اظهارات خود تأکید کرد که همکاری‌های ایران با چین و روسیه در چارچوب توافق‌های بلندمدت ۲۰ و ۲۵‌ساله است و همکاری‌ها در سطح خوبی ادامه دارد؛ در نهایت نماینده شهرکرد از پاسخ وزیر قانع شد. نماینده دشتستان با اشاره به سؤالات دیگر نمایندگان، بیان کرد: حسین‌پور نماینده پیرانشهر نیز درباره پیگیری اقدامات وزارت امور خارجه درباره جنایات رژیم بعث صدام در سردشت و پیگیری حقوقی آن در محاکم بین‌المللی سؤال کرد که از پاسخ و توضیحات وزیر قانع نشد. رضایی خاطرنشان کرد: از مجموع سؤالات مطرح‌شده، آقایان نجم‌آبادی، نقدعلی و راستینه هفشجانی از پاسخ‌های وزیر قانع شدند، آقایان مرادی، حسین‌پور و شریعتی‌نیاسر قانع نشدند و آقایان عباسی و متکی و خانم جهانگیری خواستار مهلت برای بررسی بیشتر شدند.

سؤالات تعدادی از نمایندگان از وزیر اطلاعات

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس همچنین با اشاره به طرح سؤال از وزیر اطلاعات گفت: حمید رسایی و حسین صمصامی، نمایندگان تهران سؤالات خود را مطرح کردند و از پاسخ‌های وزیر اطلاعات قانع نشدند. علیرضا عباسی، نماینده کرج، نیز به وزیر مهلت داد تا در بازه زمانی مشخصی بررسی بیشتری انجام شود. او ادامه داد: احمد بیگدلی، نماینده خدابنده نیز از دیگر نمایندگانی بود که سؤال خود را مطرح کرد و از پاسخ‌های وزیر اطلاعات قانع شد.

 

آخرین مطالب منتشر شده در روزنامه شرق را از طریق این لینک پیگیری کنید.