|

میز مذاکره در مجارستان

در حالی‌که جنگ اوکراین سومین سال خود را سپری می‌کند و همچنان هیچ نشانه‌ای از توقف درگیری مشاهده نمی‌شود، دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین در آستانه دیداری تازه قرار دارند؛ نشستی که قرار است به میزبانی مجارستان و با میانجیگری ویکتور اوربان برگزار ‌شود و می‌تواند مسیر دیپلماسی در بحران اوکراین را دگرگون کند.

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

در حالی‌که جنگ اوکراین سومین سال خود را سپری می‌کند و همچنان هیچ نشانه‌ای از توقف درگیری مشاهده نمی‌شود، دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین در آستانه دیداری تازه قرار دارند؛ نشستی که قرار است به میزبانی مجارستان و با میانجیگری ویکتور اوربان برگزار ‌شود و می‌تواند مسیر دیپلماسی در بحران اوکراین را دگرگون کند.

در همین حال، روز گذشته رسانه‌های روسی گزارش داده‌اند‌ ولادیمیر پوتین پس از تماس تلفنی با رئیس‌جمهور آمریکا، نشست شورای امنیت روسیه را تشکیل داده تا اعضا را در جریان گفت‌وگوی خود با ترامپ بگذارد. دو طرف توافق کرده‌اند نشست بعدی درباره جنگ اوکراین در بوداپست برگزار شود؛ تصمیمی که هم‌زمان با نگرانی مسکو از حمایت‌های تازه واشنگتن از کی‌یف اعلام شد.

ترامپ در بیانیه‌ای گفت دیدار با پوتین حدود دو هفته دیگر در مجارستان برگزار می‌شود؛ کشوری که در اتحادیه اروپا نزدیک‌ترین متحد کرملین و در عین حال شریک دیرین ترامپ به شمار می‌رود. این دومین دیدار سال جاری میان دو رهبر است؛ دیدار قبلی در آلاسکا در تابستان بی‌نتیجه پایان یافت. براساس برنامه اعلام‌شده، روز جمعه قرار بود ولودیمیر زلنسکی هم در کاخ سفید با ترامپ دیدار کند.

نخست‌وزیر مجارستان که هم‌زمان روابط نزدیکی با هر دو رهبر آمریکا و روسیه دارد، اعلام کرد مخالفت آشکارش با ارسال سلاح و کمک مالی غرب به اوکراین، باعث شده بوداپست تنها مکان ممکن برای برگزاری چنین نشستی باشد. او گفت: «مجارستان امروز تنها کشور صلح‌طلب اروپاست؛ سه سال است آشکارا و با صدای بلند از صلح دفاع کرده‌ایم».

از آغاز حمله روسیه در فوریه ۲۰۲۲، دولت اوربان از ارسال سلاح به اوکراین خودداری کرده، مانع عبور تسلیحات از مرزهایش شده و چند بسته تحریمی اتحادیه اروپا علیه مسکو را تهدید به وتو کرده است. هم‌زمان واردات انرژی از روسیه را افزایش داده تا وابستگی اقتصادی به کرملین حفظ شود. انتخاب پایتخت مجارستان برای دیدار ترامپ و پوتین معنایی نمادین دارد. در همین شهر بود که در سال ۱۹۹۴ تفاهم‌نامه بوداپست میان آمریکا، بریتانیا و روسیه امضا شد تا در برابر واگذاری زرادخانه هسته‌ای، حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین تضمین شود؛ تعهدی که مسکو با الحاق کریمه در ۲۰۱۴ و حمله تمام‌عیار در ۲۰۲۲ آن را نقض کرد. اوربان با وجود عضویت کشورش در دادگاه کیفری بین‌المللی که سال گذشته حکم بازداشت پوتین را صادر کرده، گفته دیدار آتی «درباره مجارستان نیست» اما آن را دستاوردی سیاسی برای خود دانسته است. او در آستانه انتخابات سختی قرار دارد و می‌گوید: «خدا می‌داند آخرین‌بار چه زمانی بود که چنین رویداد دیپلماتیکی در خاک مجارستان برگزار شد».

 

آخرین مطالب منتشر شده در روزنامه شرق را از طریق این لینک پیگیری کنید.