|

«شرق» ماجرای اعلام خالی‌شدن یک شهرک در اصفهان را بررسی کرد

تخلیه شهرک «نیروهوایی» اصفهان به بهانه فرونشست

‌ساکنان خانه‌های شهرک، نیروهای نظامی بودند که خانه‌ها را تخلیه کردند و به سایر خانه‌های سازمانی منتقل شدند. عده‌ای هم خودشان خانه گرفتند یا به شهرهای دیگر منتقل شدند‌.

تصورم از مکانی که قرار بود ببینم، مخروبه‌ای متروک بود، اما آنچه دیدم با این تصویر تفاوت داشت. درباره شهرک «نیرو‌‌هوایی» در شهر اصفهان صحبت می‌کنم؛ شهرکی که نامش از حدود چهار سال قبل بر سر زبان‌ها افتاد و گفته شد به دلیل فرونشست تخلیه شده است.

تخلیه شهرک «نیروهوایی» اصفهان به بهانه فرونشست

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

فرزانه احمدی:  تصورم از مکانی که قرار بود ببینم، مخروبه‌ای متروک بود، اما آنچه دیدم با این تصویر تفاوت داشت. درباره شهرک «نیرو‌‌هوایی» در شهر اصفهان صحبت می‌کنم؛ شهرکی که نامش از حدود چهار سال قبل بر سر زبان‌ها افتاد و گفته شد به دلیل فرونشست تخلیه شده است. در آن زمان ویدئوهایی از خانه‌های خالی از سکنه این شهرک در شبکه‌های مجازی همه‌گیر شد و تصاویر شکاف‌هایی روی زمین منطقه، شاهدی بر تخلیه شهرک به دلیل فرونشست بود. در دو هفته گذشته، فروریزش‌هایی در سطح زمین شهر اصفهان رخ داد که بعضی کارشناسان آن را به فرونشست نسبت دادند. انتشار چنین اخباری بار دیگر خبر تخلیه شهرک نیروی هوایی بر اثر فرونشست را به صدر خبرها آورد و در نقل قولی از سوی علی بیت‌الهی، رئیس بخش زلزله‌شناسی مهندسی و خطرپذیری راه، مسکن و شهرسازی گفته شد: «یک شهرک مسکونی و ۴٠ مدرسه در اصفهان به دلیل فرونشست به‌طور کامل تخلیه شدند». ابتدا تصور این بود که به‌ دنبال فرونشست‌های روزهای گذشته، یک شهرک جدید در اصفهان تخلیه شده است، اما بررسی‌های بیشتر نشان داد‌ شهرکی که از آن صحبت می‌شود، همان «نیروهوایی» در منطقه «خانه اصفهان» است.

تخلیه شهرک؛ شایعه یا واقعیت؟

شهرک «نیروهوایی» در سال 1354 توسط شرکتی به نام «خانه» ساخته شد. بعد از انقلاب این شهرک به محل زندگی کارکنان نیروی هوایی اختصاص یافت و دهه‌ها این افراد ساکنان شهرک بودند. شهرک نیروی هوایی حدود ۳۲۰ هزار مترمربع مساحت دارد و حدود ۲۳۰ هزار مترمربع آن پلاک مسکونی است که مساحت هر پلاک بین ۴۰۰ تا بیشتر از هزار متر‌مربع است. گفته می‌شود حدود 400 پلاک مسکونی در آن وجود داشته که نزدیک به ۳۰ پلاک آن شخصی است و هنوز این افراد در خانه‌های خود ساکن هستند. سایر پلاک‌ها به کارکنان نیروی هوایی داده شده بود تا در آن سکونت کنند که حالا تخلیه شده است. حوالی عصر به شهرک می‌رسم؛ محله‌ای که خیابان‌ها و کوچه‌های وسیع و دلبازی دارد. بقایای خانه‌ها نشان می‌دهد خوش‌ساخت بوده‌اند، اما حالا بیشترشان تخریب شده یا اگر باقی مانده‌اند، نیمه‌آوارند. با این حال قسمت جالب ماجرا، موضوع دیگری است. در محل بقایای ساختمان‌های قبلی، بناهای جدید سر بر آورده‌اند یا کارگران در اسکلت ساختمان‌های جدید در حال کارند. حضور مردم در پارک این شهرک که با نام پارک نیروهوایی شناخته می‌شود، نشان از وجود زندگی در منطقه دارد. علاوه بر آن کودکان و نوجوانانی را دیدم که در زمین بازی مشغول به ورزش و تفریح بودند. حتی دفاتر مشاوران املاک در این منطقه در حال کارند. علاوه بر آن تابلوهای اعلان ساخت‌وساز در جلوی بعضی ساختمان‌ها از مجوزهای شهرداری برای ساخت بنا خبر می‌دهد.

شهرک نیروهوایی روی خط فرونشست؟

در این میان، «علی بیت‌الهی»، رئیس بخش زلزله‌شناسی مهندسی و خطرپذیری راه، مسکن و شهرسازی، در گفت‌وگو با «شرق» درباره فرونشست در این شهرک، بر وجود ترک‌ها و شکاف‌های فرونشستی در این منطقه تأکید می‌کند و می‌گوید: «علاوه بر شهرک نیروهوایی، شهرک کاوه هم در منطقه شمال اصفهان با خطر جدی فرونشست دست به گریبان است». به گفته او، در شهرک کاوه، خانه‌هایی را دیده که حتی یک دست در ترک‌های فرونشستی بر دیوارشان جا می‌شد: «مناطق شمالی اصفهان بیشترین نرخ فرونشست را دارند. سایر محله‌های «خانه اصفهان» هم در معرض خطر فرونشست و تخلیه قرار دارند. من فقط نام شهرک نیروهوایی را نیاوردم، بلکه درباره محله‌های دیگری در خانه اصفهان هم صحبت کردم که در خطر فرونشست قرار دارند».

اهالی چه می‌گویند؟

«منصوریان»، یکی از ساکنان منطقه خانه اصفهان درباره وجود فرونشست در این منطقه می‌گوید که از کودکی در این منطقه بزرگ شده و در تمام این سال‌ها ندیده که کسی به دلیل فرونشست خانه خود را تخلیه کند: «سؤال جدی این است که اگر شهرک نیروهوایی بر اثر فرونشست تخلیه شده است، چرا بقیه ساکنان خانه اصفهان که کاملا در جوار شهرک زندگی می‌کنند، بدون کوچک‌ترین مشکلی به زندگی مشغول‌اند؟». در بخشی از شهرک که پلاک‌های شخصی در آن قرار دارند، دو زن از اهالی این منطقه می‌گویند که اثری از فرونشست در خانه‌هایشان ندیده‌اند و قصد تخلیه ندارند. خرید واحد در ساختمان‌های جدید را بهانه می‌کنم و می‌پرسم: «اگر بخواهم خانه بخرم مشکلی از نظر فرونشست برایم ایجاد نمی‌شود؟». یکی از آنها که جوان‌تر است، می‌گوید: «اینجا هم در حد سایر مناطق اصفهان فرونشست دارد، ما مشکل بیشتری در خانه‌هایمان ندیده‌ایم. اگر پیمانکارتان خوب کار کند، ساختمان دچار آسیب زیادی نمی‌شود، لااقل نه بیشتر از بقیه اصفهان». یکی از ساکنان سابق شهرک نیروهوایی که چند سال قبل هنگام تخلیه شهرک، مجبور شد خانه خود را ترک کند، می‌گوید: «تخلیه شهرک یک دستور رسمی بود و اهالی در این زمینه اختیاری نداشتند». این عضو بازنشسته نیروی هوایی که نخواست نامش در گزارش آورده شود، درباره اینکه آیا قرار بوده خانه‌ها به ساکنان واگذار شود، می‌گوید: «خانه‌های سازمانی هیچ‌گاه به پرسنل واگذار نمی‌شود و اکنون هم اگر کسی این خانه‌ها را خریده، به صورت آزاد بوده است». پرسنل دیگری از نیرو‌ی هوایی که تا چهار سال قبل در این شهرک مستقر بوده، می‌گوید فرونشست تأثیری در تخلیه شهرک نداشته است: «زمانی که بحث تخلیه شهرک مطرح شد، اعلام شد که پلاک‌ها قابل فروش است. در آن سال‌ها قیمت‌ها متفاوت بود و از یک میلیارد تومان شروع می‌شد اما بعد از آن رشد کرد و به‌تازگی شنیده‌ایم که تا 10 میلیارد تومان هم رسیده است». او ادامه می‌دهد: «بعضی از ساکنان به سایر پایگاه‌ها رفتند اما عده دیگر به ‌دلیل دوربودن پایگاه از مرکز شهر، درون شهر اصفهان خانه اجاره کردند». به گفته او، پایگاه دیگری که به نیروی هوایی اختصاص دارد از مرکز شهر اصفهان دور است و خانواده‌ها برای انتقال به آنجا مشکلاتی داشتند، چراکه در آنجا امکانات لازم برای زندگی به اندازه اصفهان وجود ندارد. همچنین فرزندان بسیاری از پرسنل در این منطقه درس می‌خواندند و بعد از انتقال به منطقه دورتر دچار مشکل شدند. او ادامه می‌دهد: «تا پیش از این هنگامی که ساکنان قبلی، خانه را تخلیه می‌کردند تا به نفرات بعدی بسپارند، هزینه‌های بالای بازسازی خانه به مستأجران قبلی پرداخت می‌شد، اما با تخلیه شهرک، مستأجر جدید وجود نداشت تا هزینه‌های قبلی را بپردازد و درواقع این مبالغ از جیب مردم به نفع دولت خرج شده است».

تخلیه شهرک‌ ارتباطی به فرونشست ندارد

نماینده سابق وزارت دفاع در فروش خانه‌های شهرک «نیروهوایی» که از دو سال پیش این سمت را ترک کرده است، تأیید می‌کند که تخلیه شهرک به دلیل فرونشست اتفاق نیفتاده است. قاسم مکتوبیان به «شرق» توضیح می‌دهد: «این شهرک در مالکیت دولت بود. وزارت دفاع هم این شهرک را با طی مراحل قانونی به مزایده گذاشت و سپس آن را فروخت. فروش این شهرک به‌هیچ‌وجه ارتباطی به فرونشست نداشت. ساکنان خانه‌های شهرک، نیروهای نظامی بودند که خانه‌ها را تخلیه کردند و به سایر خانه‌های سازمانی منتقل شدند. عده‌ای هم خودشان خانه گرفتند یا به شهرهای دیگر منتقل شدند». او فروش این شهرک را مربوط به سال 97 می‌داند و درباره اینکه موضوع تخلیه بر اثر فرونشست از کجا شروع شد، می‌گوید: «یک نفر در زمان فروش این خانه‌ها شیطنتی کرد تا بتواند بر قیمت اثر بگذارد یا در مزایده اختلال ایجاد کند و این موضوع ارتباطی با فرونشست نداشت. در آن زمان این موضوع را تکذیب کردیم و مدیریت بحران استانداری اصفهان هم دراین‌باره صحبت و آن را رد کرد».

 

آخرین مطالب منتشر شده در روزنامه شرق را از طریق این لینک پیگیری کنید.