|

تجمع ۵ ساعته صوفی‌ها در فرانسه

تجمع چند ساعته یک طریقت صوفی سنگالی در وسط میدان جمهوری در فرانسه، دو روز پیش، جنجالی را در میان فرانسوی‌ها برانگیخت؛ برخی آن را تعدی به نماد سکولاریسم فرانسوی دانستند و برخی دیگر آن را یک تجمع دینی عادی تلقی کردند که مادامی که مسالمت‌آمیز باشد و با قانون مخالفتی نداشته باشد، ضرری ندارد.

تجمع ۵ ساعته صوفی‌ها در  فرانسه

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

تجمع چند ساعته یک طریقت صوفی سنگالی در وسط میدان جمهوری در فرانسه، دو روز پیش، جنجالی را در میان فرانسوی‌ها برانگیخت؛ برخی آن را تعدی به نماد سکولاریسم فرانسوی دانستند و برخی دیگر آن را یک تجمع دینی عادی تلقی کردند که مادامی که مسالمت‌آمیز باشد و با قانون مخالفتی نداشته باشد، ضرری ندارد.

روزنامه فرانسوی لوفیگارو امروز ذکر کرد که تعداد تجمع‌کنندگان به صد نفر می‌رسید و آن‌ها از پیروان یک طریقت صوفی سنگالی منتسب به شیخ احمدو بمبا (1853-1927) بودند و پلیس پاریس با برگزاری تجمع دینی در وسط میدان از ساعت سه بعد از ظهر تا هشت شب به وقت محلی موافقت کرده بود.

به گفته این روزنامه، این تجمع به مناسبت سالگرد بازگشت شیخ بمبا از تبعید برگزار شد؛ جایی که مقامات استعمار فرانسه او را بین سال‌های 1895 و 1902 به گابن تبعید کرده بودند.

این روزنامه در ادامه افزود که این طریقت "به اسلام میانه‌رو دعوت می‌کند و مبتنی بر سلسله مراتب است و اهمیت زیادی برای کار، سنت‌های فرهنگی و ارزش‌های همبستگی قائل است".

این روزنامه نوشت شیخ احمدو بمبا از پایان قرن نوزدهم به دلیل مقاومت مسالمت‌آمیز خود در برابر استعمار فرانسه مشهور شد.

این روزنامه به نقل از وب‌سایت خبری "سینگو" گزارش داد که شرکت‌کنندگان دایره‌ای را به نام کوریل سازماندهی کردند و به تلاوت اشعار صوفیانه سروده شده توسط شیخ بمبا پرداختند.

پلیس پاریس نیز به لوفیگارو گفت که هدف از صدور مجوز برای برگزاری این تجمع، ترویج آموزه‌های مسالمت‌آمیز شیخ بمبا بوده است و این روز یک روز فرهنگی و معنوی بود که توسط جامعه سنگالی مخالف نظام کشورشان اعلام شده بود، و افزود که هیچ حادثه‌ای ثبت نشده است و هیچ نمازی در خیابان برگزار نشده است و تمام کاری که انجام دادند تلاوت اشعار و سرودهای صوفیانه بود.

این روزنامه در ادامه افزود که مدیر اروپایی شورای جهانی ائمه، شیخ محمد مهدی زاده، این تجمع را محکوم کرد و توضیح داد که "میدان جمهوری، که نمادی از ارزش‌های ملی مشترک است، مکان عبادت تصادفی نیست. تبدیل آن به مسجد در فضای باز یک اقدام دینی مشروع نیست، به خصوص با وجود مساجد نزدیک یا جایگزین‌هایی که به چارچوب جمهوری احترام می‌گذارند."

مدیر اروپایی شورای جهانی ائمه، شیخ محمد مهدی زاده: باید شجاعت داشته باشیم و آن را به وضوح بگوییم: این رفتارها بیشتر از آنکه به اسلام خدمت کند، به آن آسیب می‌رساند.

وی در ادامه گفت که چنین اقدامی مفاهیم را درهم می‌آمیزد، ابهام را افزایش می‌دهد و به دشمنان مسلمانان ابزارهای ایده‌آلی برای مخدوش کردن چهره آنها در این کشور می‌دهد.

وی در صفحه خود در ایکس گفت: "ما شاهد رفتارهایی هستیم که به عنوان ابراز ایمان ارائه می‌شوند، اما بیشتر از آنکه صلح را منتشر کنند، تنش ایجاد می‌کنند، با این حال اسلامی که من آموزش می‌دهم و زندگی می‌کنم، اسلام نمایش علنی یا تحریک در اماکن عمومی نیست، بلکه اسلام سکوت درونی، درستکاری و احترام به چارچوبی است که در آن زندگی می‌کنیم."

وی ادامه داد: "باید شجاعت داشته باشیم و آن را به وضوح بگوییم: این رفتارها بیشتر از آنکه به اسلام خدمت کند، به آن آسیب می‌رساند. این رفتارها ترس‌ها را تغذیه می‌کنند، اختلاط بین اسلام و افراط‌گرایی را تقویت می‌کنند و به کسانی که ادعا می‌کنند مسلمانان به قوانین، فضاهای مشترک و ارزش‌های جمهوری احترام نمی‌گذارند، اعتبار می‌بخشند."

گیوم بیگو، نماینده راست افراطی از حزب "تجمع ملی" نیز آنچه را که "سکولاریسم ماکرونی جایگزین" خواند، مورد حمله قرار داد و در پستی در پلتفرم "ایکس" از اجازه دادن به اقامه "نماز در میدان جمهوری" انتقاد کرد.

شایان ذکر است که شیخ احمدو بمبا امباکی، با نام کامل: احمد بن محمد بن حبیب الله، معروف به لقب خادم الرسول، در سال 1853 در امباکی-باول در سنگال به دنیا آمد و در 19 ژوئیه 1927 درگذشت.

او یک مسلمان سنی و فقیه مالکی بر اساس طریقت اشعری بود و به سرعت طریقت صوفیانه خود را تأسیس کرد و یکی از برجسته‌ترین نمادهای تصوف در سنگال به شمار می‌رود.

استعمار فرانسه او را در سال 1895 به گابن تبعید کرد، پس از آنکه کلمان توما، فرماندار کل فرانسه، متوجه افزایش مریدان و پیروان او و بیعت آنها با او شد، مریدان را مورد آزار و اذیت قرار داد، آنها را پراکنده کرد و اموال آنها را مصادره کرد.

شیخ احمدو بمبا در 11 نوامبر 1902 به کشورش بازگشت و از سوی شاگردان و انبوه مردم مورد استقبال قهرمانانه قرار گرفت.

مریدان این طریقت تأکید می‌کنند که تعداد آثار شیخ احمدو بمبا بسیار زیاد است و فرناند دومون (1927-1997)، جامعه‌شناس فرانسوی، در کتاب خود با عنوان "اندیشه دینی احمدو بمبا" 41 اثر از شیخ را که در سنگال رایج است، شمارش کرده است، اما آثار بسیار دیگری نیز وجود دارد که رایج نیستند.

 

منبع: الجزیره

آخرین اخبار جهان را از طریق این لینک پیگیری کنید.