هاروارد زیر فشار دولت ترامپ
دولت ترامپ در اقدامی بیسابقه، دانشگاه هاروارد را از پذیرش دانشجویان خارجی محروم کرد. این تصمیم پس از ناکامی هاروارد در پاسخ به درخواست گسترده دولت برای ارائه اطلاعات درباره فعالیتهای این دانشجویان، با تهدیدی جدی به اجرا درآمد.

به گزارش گروه رسانه ای شرق، دولت دونالد ترامپ، دانشگاه هاروارد را از ثبتنام دانشجویان خارجی منع کرده است؛ تصمیمی که به دنبال عملیکردن تهدیدی قدیمی گرفته شد. این تهدید زمانی مطرح شده بود که هاروارد نتوانست به درخواست جامع دولت برای ارائه مدارک مرتبط با فعالیتهای دانشجویان خارجی خود پاسخ دهد. اغلب این دانشجویان با ویزای F-1 یا J-1 که مختص برنامههای تبادل خاص است، اجازه تحصیل در ایالات متحده را دارند.
اگر این تصمیم پابرجا بماند، میتواند نقطه عطفی در کشمکش میان دولت ترامپ و هاروارد باشد؛ نزاعی که حالا وارد فاز جدیدی شده است. براساس آمار رسمی دانشگاه، هاروارد میزبان ششهزارو ۷۹۳ دانشجوی بینالمللی از ۱۴۰ کشور است که نزدیک به یکسوم جمعیت کل دانشجویان این دانشگاه -حدود ۲۷ درصد- را تشکیل میدهند. این حجم بزرگ از دانشجویان خارجی نشاندهنده اهمیت این تصمیم و تأثیر عمیق آن بر آینده آکادمیک هاروارد است.
ماه گذشته، کریستی نوئم، وزیر امنیت داخلی، در نامهای به هاروارد خواستار ارائه اطلاعات دقیق درباره هرگونه فعالیت غیرقانونی، خطرناک یا خشونتآمیز شد که دانشجویان خارجی دارنده ویزا، به ادعای دانشگاه، در آنها دست داشتهاند. این درخواست با عنوان نظارت بر انطباق هاروارد با برنامه تبادل دانشجو و بازدیدکننده (SEVP) مطرح شد. دولت همچنین از هاروارد خواست تا هرگونه تهدید علیه دیگر دانشجویان، نقض حقوق همکلاسیها یا اخلال در محیط آموزشی را که به دانشجویان خارجی نسبت داده میشود، گزارش کند. نوئم حتی پا را فراتر گذاشت و اطلاعاتی درباره پایبندی این دانشجویان به حداقل واحدهای درسی لازم برای حفظ وضعیت اقامت قانونیشان طلب کرد.
مذاکرات بینتیجه و اقدام دولت
به گزارش نیویورکتایمز، مذاکرات میان هاروارد و دولت بر سر آنچه دانشگاه حاضر به ارائه بود، به بنبست رسید. نوئم پیشتر هشدار داده بود سرپیچی هاروارد از این درخواستها، به منزله «انصراف داوطلبانه» از برنامه SEVP تلقی خواهد شد. هرچند این اقدام ممکن است از نظر قانونی موجه باشد، اما نمیتوان آن را انتخابی آزادانه از سوی هاروارد دانست، بلکه نوعی اجبار دولتی است. در نهایت، نوئم تصمیم نهایی را گرفت و گواهی SEVP هاروارد را با «اثر فوری» لغو کرد. او این خبر را با انتشار نامهای در پلتفرم ایکس به اطلاع عموم رساند.
وزیر امنیت داخلی اعلام کرد اگر هاروارد ظرف ۷۲ ساعت به خواستههای دولت تن دهد، ممکن است درباره این لغو گواهی بازنگری شود. این خواستهها حالا شامل ارائه تمام فایلهای صوتی و تصویری در اختیار دانشگاه از فعالیتهای اعتراضی دانشجویان غیرمهاجر در محوطه هاروارد بهخصوص در حمایت از گروههای فلسطینی، در پنج سال گذشته نیز میشود. گستردگی این درخواستها نشاندهنده عزم جدی دولت برای تسلط بر اطلاعات دانشجویان خارجی است.
در همین حال، پس از حمله تروریستی اخیر که به قتل دو کارمند جوان سفارت اسرائیل در واشنگتن انجامید، گمانهزنیهایی مطرح شد که دولت ترامپ احتمالا عزم خود را برای اخراج اتباع خارجی -حتی آنهایی که بهصورت قانونی در آمریکا هستند- جزمتر خواهد کرد؛ بهویژه کسانی که در تحرکات طرفداران حماس در دانشگاههای آمریکا یا دیگر نقاط شرکت داشتهاند. هرچند اختلاف میان هاروارد و دولت هفتههاست ادامه دارد و تحولات امروز شاید از پیش برنامهریزی شده بود، اما نزدیکی زمانی این رویدادها به قتلهای اخیر، تصادفیبودن آن را زیر سؤال میبرد.