ملک سلمان غایب بود، ولیعهد حاضر!
غیبت ملک سلمان در طول لحظات مهم دیدار ترامپ از عربستان مورد توجه قرار گرفته است.

به گزارش گروه رسانهای شرق؛ حضور ترامپ بر فرش بنفشی که محمدبن سلمان برای اوپهن کرده بود، پر سروصدا بود. اما این حضور یک غایب داشت؛ ملک سلمان.
رسانههای جهان به این غیبت و مقایسه دیدار دیروز ترامپ با دیدار سال ۲۰۱۷ پرداختهاند.
بلومبرگ در این باره گزارشی نوشته که به بخشهایی از آن در ادامه میپردازیم.
وقتی دونالد ترامپ، رئیسجمهور وقت ایالات متحده، وارد ریاض شد، از سوی رهبری سعودی مورد استقبال قرار گرفت که در همه جنبهها یک پادشاه بود—جز از نظر عنوان رسمی.
هر جزئی از ورود و دیدارهای روز سهشنبه از سوی مقامات سعودی با دقت طراحی شده بود تا پیامی روشن ارسال شود: محمد بن سلمان، ولیعهد ۳۹ ساله، از پشتیبانی کامل خانوادهاش و مهمترین متحد خارجیاش برخوردار است تا بهجای پدر بیمار خود، ملک سلمان، نمایندگی کند و در نهایت بر تخت پادشاهی بنشیند.
ترامپ در سخنرانی شامگاهی روز سهشنبه درباره ولیعهد گفت:
«ما شرکای فوقالعادهای در جهان داریم، اما هیچکدام به قدرت و تأثیرگذاری این مرد محترم که روبهروی من ایستاده نمیرسند. من او را خیلی دوست دارم، بیش از حد دوست دارم. به همین دلیل است که اینقدر کمک میکنیم.»
ترامپ در همین سخنرانی اعلام کرد که تحریمها علیه سوریه را برمیدارد؛ اقدامی که به گفته او، به درخواست محمد بن سلمان صورت میگیرد—کسی که بهطور گسترده بهعنوان پادشاه آینده شناخته میشود.
او افزود: «من برای ولیعهد چه کارهایی که نمیکنم.» در همین لحظه، بن سلمان با گذاشتن دست بر سینهاش از رئیسجمهور آمریکا تشکر کرد و جمعیت با شور و هیجان تشویق کرد.
در همان شب، بن سلمان، این بار بدون عبای رسمی مشکی و طلادوز خود، شخصاً ترامپ را با یک گلفکار به گردش در منطقه تاریخی «الدرعیه» برد؛ زادگاه خاندان آلسعود که اکنون یکی از میراثهای جهانی یونسکو و محل ساخت هتلها و ویلاهای لوکس است.
فضای مجازی عربستان پر بود از ویدئوهایی از لحظات مهم این دیدار.
حتی پیش از فرود آمدن هواپیمای ریاستجمهوری آمریکا (ایرفورس وان)، بسیاری از تحلیلگران سعودی این سفر را مهمترین دیدار بین دو متحد از زمان ملاقات عبدالعزیز، بنیانگذار عربستان مدرن و پدربزرگ بن سلمان، با فرانکلین روزولت در ناو آمریکایی کوئینسی در سال ۱۹۴۵ میدانستند.
آن دیدار، مبنای رابطهای طولانی را شکل داد: تضمین امنیت آمریکا در ازای تأمین نفت ارزان. با این حال، این رابطه در سالهای اخیر تا حدی سست شده بود.
مفهوم پشت این توافق آن است که محمد بن سلمان، شخصیتی است که قرار است این اتحاد اقتصادی، امنیتی و دفاعی را برای قرن ۲۱ تضمین کند.
حتی محمد بن سلمان وعده داد سرمایهگذاری عربستان در آمریکا را به یک تریلیون دلار افزایش دهد
از سویی این دیدار تفاوت زیادی داشت با سفر قبلی ترامپ در سال ۲۰۱۷، زمانی که ملک سلمان میزبان بود و محمد بن سلمان تنها معاون بلندپرواز پادشاه بهشمار میرفت. به گفته کارشناسان، در آن زمان بن سلمان در میان بسیاری از اعضای خاندان سلطنتی چندان محبوب نبود.
اما در همان سال، او بهعنوان ولیعهد منصوب شد و جانشین پسرعمویش محمد بن نایف شد. یکی از نخستین اقداماتش نیز بازداشت حدود ۴۰۰ نفر از قدرتمندترین چهرههای کشور—از جمله شاهزادگان—در هتل ریتز کارلتون ریاض بود؛ اقدامی که تحت عنوان «مبارزه با فساد» انجام شد.
آنچه در سالهای گذشته رخ داده بود—از جمله پیامدهای قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار واشینگتن پست، در سال ۲۰۱۸—در لحظهای که محمد بن سلمان بر روی فرش بنفشرنگ فرودگاه برای استقبال از ترامپ قدم میزد، همچون خاطرهای دور بهنظر میرسید.
در میان شمار اندکی از اعضای خاندان سلطنتی که برای خوشآمدگویی به رئیسجمهور ایالات متحده در محل حضور داشتند، شاهزاده ریما بنت بندر، سفیر عربستان در واشینگتن، و شاهزاده محمد بن عبدالرحمن بن عبدالعزیز، معاون استاندار ریاض حضور داشتند.
با این دیدار محمد بن سلمان نقشی فراتر ازز ولیعهد برای خود تعریف کرده است خرچند هنوز بیعت رسمی پادشاهی نگرفته است .