|

ورود ترامپ به عربستان ؛ سرمایه‌گذاری تریلیون دلاری یا نمایش دیپلماتیک؟

سفر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا به خاورمیانه با وعده جذب سرمایه‌گذاری‌های کلان آغاز شد، اما حواشی و ابهامات پیرامون این سفر، آن را به موضوعی بحث‌برانگیز تبدیل کرده است. آیا این سفر دستاوردهای اقتصادی به همراه خواهد داشت یا صرفاً نمایشی دیپلماتیک برای بهبود وجهه ترامپ در داخل آمریکاست.

ورود ترامپ به عربستان ؛ سرمایه‌گذاری تریلیون دلاری یا نمایش دیپلماتیک؟

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق ایالات متحده، ساعاتی پیش در سفری پرحاشیه وارد عربستان سعودی شد. هدف از این سفر، که شامل قطر و امارات متحده عربی نیز می‌شود، جذب سرمایه‌گذاری‌های تریلیون دلاری برای ایالات متحده اعلام شده است. با این حال، این سفر از همان ابتدا با جنجال‌هایی همراه بود؛ از جمله اعلام ترامپ مبنی بر دریافت یک هواپیمای بوئینگ ۷۴۷-۸ تغییریافته به ارزش ۴۰۰ میلیون دلار از قطر برای استفاده به عنوان هواپیمای ریاست‌جمهوری (ایر فورس وان).

خیابان‌های ریاض برای استقبال از ترامپ با پرچم‌های عربستان و آمریکا تزئین شده بودند. ترامپ که در این سفر توسط مدیران عامل شرکت‌های بزرگ آمریکایی همراهی می‌شود، هنگام خروج از هواپیما با مشت گره‌کرده به ابراز احساسات پرداخت. محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، شخصاً به استقبال او رفت؛ حضوری که در پادشاهی عربستان سعودی به عنوان افتخاری نادر برای یک رئیس دولت خارجی تلقی می‌شود.

برنامه سفر ترامپ شامل شرکت در یک کنفرانس سرمایه‌گذاری و اجلاس سران کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس است. همچنین انتظار می‌رود او با گروهی از رهبران منطقه، از جمله محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، و میشل عون، رئیس‌جمهور لبنان، دیدار کند. گمانه‌زنی‌هایی مبنی بر احتمال دیدار او با احمد الشرع رئیس‌جمهور سوریه نیز وجود داشت، اما کاخ سفید دوشنبه شب اعلام کرد که چنین دیداری در برنامه نیست. لازم به ذکر است که الشرع، فرمانده سابق القاعده که در سرنگونی بشار اسد در دسامبر نقش رهبری را بر عهده داشت، همچنان در فهرست تروریست‌های تعیین‌شده از سوی ایالات متحده قرار دارد. این در حالی است که عربستان سعودی و سایر کشورهای عربی خواستار پایان تحریم‌ها علیه سوریه شده‌اند.

یکی از اولین موفقیت‌های این سفر، موافقت حماس با آزادی یک گروگان آمریکایی-اسرائیلی بود که بیش از ۱۹ ماه در نوار غزه پس از مذاکرات با میانجیگری قطر نگهداری می‌شد. ترامپ پیش از این گفته بود که اگر عربستان سعودی یک تریلیون دلار در ایالات متحده سرمایه‌گذاری کند، اولین سفر خارجی خود را به این کشور انجام خواهد داد؛ رقمی که پادشاهی عربستان سعودی آن را تأیید نکرده است. امارات متحده عربی اعلام کرده است که طی ده سال ۱.۴ تریلیون دلار سرمایه‌گذاری خواهد کرد و انتظار می‌رود قطر نیز سفارش بزرگی برای خرید جت از بوئینگ اعلام کند.با این حال، تحلیلگران معتقدند که بسیاری از این تعهدات ممکن است محقق نشوند یا شامل سرمایه‌گذاری‌هایی باشند که از قبل در دست اقدام بوده‌اند.

انتظار می‌رود ولیعهد عربستان سعودی اواخر امروز میزبان شام رسمی ترامپ و گردهمایی اعضای شورای همکاری خلیج فارس – متشکل از بحرین، کویت، عمان، قطر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی – باشد. کشورهای عربی بر این باورند که ترامپ به دنبال ایجاد سرخط‌های خبری مثبت در داخل کشورش است و به همین دلیل مشتاق نشان دادن حسن نیت خود بوده‌اند، زیرا به دنبال همکاری امنیتی بیشتر با ایالات متحده و شفافیت از سوی رئیس‌جمهور امریکا در مورد مسیر مذاکرات هسته‌ای با ایران هستند. همچنین انتظار می‌رود آنها تلاش کنند تا ترامپ را برای تحت فشار قرار دادن اسرائیل جهت پایان دادن به جنگ در غزه و عدم اجرای طرح اشغال و حفظ کنترل بر بخش‌هایی از این سرزمین، متقاعد کنند.