|

توافق واشنگتن و پکن

آتش‌بس ۹۰ روزه در جنگ تجاری

مقامات آمریکا و چین از دستیابی به توافقی برای کاهش چشمگیر تعرفه‌های اخیر و اعلام آتش‌بس ۹۰ روزه در جنگ تجاری خود خبر دادند. این گام که با هدف مذاکرات بیشتر برداشته شده، موجب جهش بازارهای سهام و امیدواری به حل اختلافات شد.

 آتش‌بس ۹۰ روزه در جنگ تجاری

به گزارش گروه رسانه ای شرق،مقامات ایالات متحده و چین ساعاتی پیش اعلام کردند که به توافقی برای کاهش بخش عمده‌ای از تعرفه‌های اخیر اعمال شده خود دست یافته‌اند و برای انجام مذاکرات بیشتر جهت حل اختلافات تجاری، آتش‌بسی ۹۰ روزه در جنگ تجاری خود برقرار می‌کنند. با عقب‌نشینی این دو قدرت بزرگ اقتصادی جهان از درگیری‌ای که اقتصاد جهانی را متزلزل کرده بود، بازارهای سهام با رشد شدیدی مواجه شدند. 

جیمیسون گریر، نماینده تجاری ایالات متحده، اظهار داشت که آمریکا با کاهش ۱۱۵ درصدی نرخ تعرفه ۱۴۵ درصدی خود بر کالاهای چینی موافقت کرده و آن را به ۳۰ درصد رسانده است. در مقابل، چین نیز موافقت کرده که نرخ تعرفه خود بر کالاهای آمریکایی را به همین میزان کاهش داده و به ۱۰ درصد برساند. گریر و اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، این کاهش تعرفه‌ها را در یک کنفرانس خبری در ژنو اعلام کردند. 

این دو مقام با لحنی مثبت اعلام کردند که دو طرف رایزنی‌هایی را برای ادامه بحث در مورد مسائل تجاری خود ترتیب داده‌اند. بسنت پس از دو روز مذاکره در نشست خبری گفت که سطوح بالای تعرفه‌ها می‌توانست به انسداد کامل کالاهای هر دو طرف منجر شود، نتیجه‌ای که هیچ‌کدام خواهان آن نبودند. بسنت تاکید کرد: "اجماع هر دو هیئت در این آخر هفته این بود که هیچ‌کدام خواهان جداسازی اقتصادی (decoupling) نیستند. آنچه با این تعرفه‌های بسیار بالا رخ داده بود، یک تحریم، معادل یک تحریم بود و هیچ‌کدام از طرفین این را نمی‌خواهند. ما خواهان تجارت هستیم." او افزود: "ما خواهان تجارت متعادل‌تری هستیم و فکر می‌کنم هر دو طرف متعهد به دستیابی به آن هستند." 

وزارت بازرگانی چین نیز اعلام کرد که دو طرف توافق کرده‌اند ۹۱ درصد از تعرفه‌ها بر کالاهای یکدیگر را لغو و ۲۴ درصد دیگر از تعرفه‌ها را به مدت ۹۰ روز تعلیق کنند که مجموع کاهش را به ۱۱۵ واحد درصد می‌رساند. این وزارتخانه توافق مذکور را گامی مهم برای حل اختلافات دو کشور خواند و گفت که این توافق پایه و اساس همکاری‌های بیشتر را بنا می‌نهد. در بیانیه این وزارتخانه آمده است: "این ابتکار با انتظارات تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان در هر دو کشور همسو بوده و در خدمت منافع هر دو ملت و همچنین منافع مشترک جهان است." 

این وزارتخانه ابراز امیدواری کرد که ایالات متحده "اقدام اشتباه افزایش یک‌جانبه تعرفه‌ها" را متوقف کرده و با چین برای حفظ توسعه روابط اقتصادی و تجاری خود همکاری کند و قطعیت و ثبات بیشتری به اقتصاد جهانی تزریق نماید. بیانیه مشترک صادر شده توسط دو کشور همچنین حاکی از آن است که چین موافقت کرده سایر اقداماتی را که از ۲ آوریل در پاسخ به تعرفه‌های آمریکا اتخاذ کرده بود، از جمله افزایش کنترل صادرات بر عناصر خاکی کمیاب (که برخی برای صنایع دفاعی حیاتی هستند) و افزودن شرکت‌های آمریکایی بیشتر به لیست‌های کنترل صادرات و نهادهای غیرقابل اعتماد خود، به حالت تعلیق درآورد یا لغو کند. 

واکنش مثبت بازارها  

با وجود این توافق، تأثیر کامل آن بر تعرفه‌های پیچیده و سایر مجازات‌های تجاری اعمال‌شده توسط واشنگتن و پکن نامشخص است و آینده تا حد زیادی به این بستگی دارد که آیا دو طرف می‌توانند در طول دوره تعلیق ۹۰ روزه، راه‌هایی برای پر کردن اختلافات دیرینه خود بیابند یا خیر. اما همین که فرستادگان تجاری دو اقتصاد بزرگ جهان کوتاه آمدند و راه‌هایی برای عقب‌نشینی از اختلالات بالقوه عظیم در تجارت جهانی و بازارهای خود یافتند، سرمایه‌گذاران را به وجد آورد. 

قراردادهای آتی برای شاخص S&P 500 به میزان ۲.۶ درصد و برای شاخص صنعتی داو جونز ۲ درصد جهش کرد. قیمت نفت بیش از ۱.۶۰ دلار در هر بشکه افزایش یافت و دلار آمریکا در برابر یورو و ین ژاپن تقویت شد. اعلام این توافق باعث افزایش شدید سهام شد، به طوری که شاخص آتی آمریکا بیش از ۲ درصد جهش کرد. شاخص هانگ سنگ هنگ‌کنگ نزدیک به ۳ درصد و شاخص‌ها در آلمان و فرانسه هر دو ۰.۷ درصد افزایش یافتند. 

با این حال، ینس اسکلوند، رئیس اتاق بازرگانی اتحادیه اروپا در چین، ضمن استقبال از این خبر، نسبت به آینده ابراز احتیاط کرد. او در بیانیه‌ای گفت که تعرفه‌ها فقط برای ۹۰ روز به حالت تعلیق درآمده‌اند و ابهام زیادی در مورد آینده وجود دارد. اسکلوند افزود: "کسب‌وکارها برای حفظ عملیات عادی و تصمیم‌گیری‌های سرمایه‌گذاری به پیش‌بینی‌پذیری نیاز دارند.

بنابراین، اتاق بازرگانی امیدوار است که هر دو طرف به گفت‌وگو برای حل اختلافات ادامه دهند و از اقداماتی که تجارت جهانی را مختل کرده و منجر به آسیب‌های جانبی برای کسانی می‌شود که در این میان گرفتار شده‌اند، اجتناب کنند." 

پیشینه جنگ تعرفه‌ها 

دولت ترامپ ماه گذشته تعرفه‌های آمریکا بر چین را به مجموع ۱۴۵ درصد افزایش داده بود و چین نیز با اعمال تعرفه ۱۲۵ درصدی بر واردات آمریکا تلافی کرده بود. چنین تعرفه‌های بالایی اساساً به منزله تحریم متقابل محصولات دو کشور بود و تجارت دوجانبه را که سال گذشته از ۶۶۰ میلیارد دلار فراتر رفته بود، مختل می‌کرد. دولت ترامپ بر کشورهای سراسر جهان تعرفه اعمال کرده، اما مبارزه آن با چین شدیدترین بوده است. مالیات‌های وارداتی ترامپ بر کالاهای چینی شامل ۲۰ درصد عوارض با هدف فشار بر پکن برای انجام اقدامات بیشتر جهت جلوگیری از ورود ماده مخدر صنعتی فنتانیل به ایالات متحده است. ۱۲۵ درصد باقیمانده مربوط به اختلافی است که به دوره اول ریاست جمهوری ترامپ بازمی‌گردد و بر تعرفه‌هایی که او در آن زمان بر چین وضع کرده بود، اضافه می‌شود، به این معنی که کل تعرفه‌ها بر برخی کالاهای چینی می‌تواند از ۱۴۵ درصد فراتر رود.