|

جنگ یمن در آستانه تحولات جدید؟

از ادعای آتش‌بس ترامپ تا اصرار حوثی ها بر درگیری

دونالد ترامپ از توافق آتش‌بس با حوثی‌های یمن و توقف حملات هوایی آمریکا خبر داد. وزیر خارجه عمان هم نقش کشورش در توقف درگیری ها را تایید کرد اما حوثی‌ها حداقل در ظاهر، بر ادامه فشارها تا پایان جنگ غزه تاکید کرده‌اند. این تحولات همزمان با حملات تلافی‌جویانه اسرائیل به فرودگاه صنعا رخ داده است.

از ادعای آتش‌بس ترامپ تا اصرار حوثی ها بر درگیری

به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ رئیس جمهور امریکا ساعتی پیش اعلام کرد که ایالات متحده با حوثی‌ها در یمن به آتش‌بس دست یافته و حملات هوایی خود را در آنجا به حالت تعلیق در خواهد آورد. او مدعی شد که این گروه دیگر کشتی‌هایی را که در آب‌های خاورمیانه حرکت می‌کنند، هدف قرار نخواهد داد.

ترامپ در جریان دیداری با مارک کارنی، نخست‌وزیر کانادا، در دفتر بیضی کاخ سفید گفت: «من حرف آنها را خواهم پذیرفت و ما بمباران حوثی‌ها را فوراً متوقف خواهیم کرد.» او افزود: «آنها دیگر نمی‌خواهند بجنگند و ما به این موضوع احترام خواهیم گذاشت.»

مارکو روبیو، که هم وزیر امور خارجه و هم مشاور موقت امنیت ملی است، گفت که هدف از حملات چند هفته‌ای به اهداف حوثی‌ها، وادار کردن این گروه به توقف حملاتشان به کشتیرانی منطقه‌ای بوده است. روبیو اظهار داشت: «اگر قرار است این حملات متوقف شود، پس ما هم می‌توانیم متوقف کنیم.»

ایالات متحده در طول «عملیات راف رایدر» که بیش از ۵۰ روز به طول انجامیده، بیش از ۱۰۰۰ هدف را مورد اصابت قرار داده است.

بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان هم  نقش مسقط در توقف حملات آمریکا علیه حوثی‌ها را تایید کرد و نوشت: «این توافق در پی رایزنی‌ها و تماس‌های اخیر سلطنت عمان با مقامات آمریکایی و حوثی ها در صنعا با هدف کاهش تنش‌های موجود حاصل شده است.»

به گفته البوسعیدی، بر اساس این توافق، دو طرف متعهد شده‌اند که هیچ‌گونه حمله‌ای علیه یکدیگر، از جمله علیه کشتی‌های آمریکایی در دریای سرخ و تنگه باب‌المندب، انجام ندهند. هدف از این اقدام، تضمین آزادی ناوبری و تسهیل جریان تجارت بین‌المللی عنوان شده است.

با این حال، در بیانیه‌ای که از سوی دفتر سیاسی حوثی‌ها صادر شد، اشاره‌ای به آتش‌بس با ایالات متحده نشده و تاکید شده است که اقدامات نظامی آنها تا زمان توقف جنگ در غزه ادامه خواهد یافت. در این بیانیه آمده است: «مردم یمن تا زمان توقف تجاوز به غزه و رفع محاصره، به گزینه‌های فشار خود علیه رژیم اسرائیل متعهد باقی می‌مانند.» همچنین تاکید شده است: «تجاوز اسرائیل و آمریکا بی‌پاسخ نخواهد ماند و یمن را از ادامه موضع حمایتی خود از غزه باز نخواهد داشت.»

پنتاگون و فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام) که مسئول عملیات نظامی در خاورمیانه است، اعلام کردند که نمی‌توانند بگویند آیا کارزار بمباران متوقف شده است یا خیر و سوالات را به کاخ سفید ارجاع دادند. سخنگوی شورای امنیت ملی نیز گفت که اطلاعات بیشتری برای ارائه ندارد. به گفته مقامات دفاعی، ایالات متحده از ۱۵ مارس، از جمله دوشنبه شب، حملات نظامی روزانه‌ای را علیه حوثی‌ها انجام داده است.

 

در همین حال، هواپیماهای جنگی اسرائیل روز سه‌شنبه فرودگاه اصلی تحت کنترل حوثی‌ها را هدف قرار دادند. این دومین روز از حملات تلافی‌جویانه اسرائیل پس از حمله این گروه به فرودگاه بن گوریون تل‌آویو بود. ارتش اسرائیل اعلام کرد که باند فرودگاه، هواپیماها و زیرساخت‌های فرودگاه را هدف قرار داده و فرودگاه صنعا، پایتخت تحت کنترل حوثی‌ها را از کار انداخته است. همچنین گفته شد که چندین نیروگاه برق در نزدیکی شهر و یک کارخانه سیمان نیز مورد حمله قرار گرفته‌اند. یک روز قبل از آن، اسرائیل بندر حدیده یمن و یک کارخانه سیمان دیگر را هدف قرار داده بود.

حوثی‌ها این حملات را تایید کرده و گفتند که در این حملات سه نفر کشته، ۳۵ نفر زخمی و فرودگاه آسیب دیده است. شرکت هواپیمایی یمنیه، شرکت هواپیمایی ملی این کشور، اعلام کرد که تمامی پروازها از فرودگاه بین‌المللی صنعا تا اطلاع ثانوی به حالت تعلیق درآمده است.

به گفته ساکنان محلی، ارتش اسرائیل حدود یک ساعت قبل از حمله به مردم نزدیک فرودگاه هشدار داده بود که منطقه را تخلیه کنند و این امر منجر به آوارگی گسترده مردم از منطقه شد. اسرائیل می گوید حوثی‌ها از این فرودگاه برای انتقال سلاح و نیرو استفاده می‌کنند.