۱۹ تیرماه ۷۵، سالروز بازدید مقام معظم رهبری از مجموعه فرهنگی و تاریخی آرامگاه فردوسی
یکی از مهمترین رویدادهای فرهنگی که باعث ایجاد تحول به لحاظ ساختاری و به لحاظ اهداف و رویکردها در استان خراسان شد، بازدید مقام معظم رهبری در ۱۹ تیرماه سال ۷۵ از شهر تاریخی طوس و مجموعه فرهنگی و تاریخی آرامگاه فردوسی بود. معظمله در یادداشتی که هنگام بازدید مرقوم کردند، ضمن اشاره به ذخیرههای ارزشمند فرهنگی و تاریخی این منطقه بر لزوم اهتمام دولت بر امر حفظ و صیانت از حریم شهر تاریخی طوس و مجموعه آرامگاه فردوسی نیز تأکید کردند و ضمن تقدیر از کارهای انجامشده کارهای انجامنشده را نیز بسی فراتر دانستند و با بهکاربردن قید باید در انتهای یادداشت دولت را مکلف کردند که باید در این بخش با همکاری پژوهشگران اهتمام بیشتری به طوس و مفاخر طوس و بهویژه به فردوسی و اثر گرانسنگ او داشته باشد.

به گزارش گروه رسانهای شرق،
همانگونه که اشاره شد، مرقومه مقام معظم رهبری باعث ایجاد تحولات مهمی در منطقه تاریخی طوس شد که این تحولات را در دو حوزه ساختاری (ایجاد تشکیلات) و رویکردی (برنامهریزی فعالیتهای فرهنگی و هنری و عمران و آبادانی) میتوان تقسیم کرد. در بُعد ساختاری به دلیل اهمیت شهر تاریخی طوس که دارای آثار ارزشمندی از دورههای مختلف تاریخی؛ از دوران پارینهسنگی در جوار حوزه کشف رود تا دوران میانه اسلامی است و همچنین مفاخر و مشاهیر متعلق به این خطه که آثار فکری آنان جزء مهمترین منابع مکتوب در زمینههای مختلف علوم اسلامی مانند فقه و اصول و حکمت و فلسفه و عرفان و سیاست عملی و نظری و حدیث و روایت و تفسیر قرآن و تاریخ و ادبیات و... است، بنابراین توجه و اهتمام جدی به این موضوع میطلبید که ساختاری تشکیلاتی به وجود آید تا درباره همه زمینههای فرهنگی و تاریخی و اجتماعی و اقتصادی و عمرانی اهتمام ویژه داشته باشد. برای این منظور شورای احیای طوس که مرکب از هشت وزارتخانه به ریاست معاون اول رئیسجمهور و وزیر میراث فرهنگی بهعنوان دبیر شورا است، طبق اساسنامه و شرح وظایف تعیینشده وظیفه سیاستگذاریهای کلان در حوزههای مختلف فرهنگی و هنری و اقتصادی و عمران و آبادانی طوس را عهدهدار شدند. به موازات تشکیل شورای احیای طوس در حوزه ملی که ستادمحور است و تدوین و برنامهریزی اهداف و برنامههای کلان را برعهده دارد، در حوزه استانی نیز با محوریت استاندار استان وظیفه اجرا کردن اهداف و برنامههای حوزه ستادی را برعهده دارد. پس از تشکیل ستاد احیای طوس دومین اقدام تشکیل پایگاه میراث فرهنگی و منظر تاریخی طوس است که زیر نظر امور پایگاههای میراث جهانی وظیفه حفظ و احیا و تعیین حریم و اجرای ضوابط و قوانین حاکم بر میراث فرهنگی در این منطقه تاریخی را برعهده دارد.
با توجه به هدفگذاری پایگاههای میراث جهانی وزارت میراث فرهنگی برای ثبت حریم و منظر شهر تاریخی طوس در فهرست میراث جهانی یکی از اهداف و برنامههای راهبردی شورای احیای طوس تسریع در ثبت در فهرست میراث جهانی است. سومین اقدام مؤثر پس از بازدید مقام معظم رهبری، گنجانیدن منطقه تاریخی شهر طوس در حوزه مدیریت شهری در شهرداری مشهد است. بعد از تأکید مقام معظم رهبری درباره توجه به همه ابعاد این منطقه، محدوده منفصل طوس در حوزه مدیریتی و نظارتی و خدماتی و عملیات عمرانی شهرداری مشهد قرار گرفت و برای تسهیل در تصویب طرحها و لوایح و تخصیص بودجه نیز در ساختار شورای شهر مشهد مقدس کمیسیونی ویژه به نام کمیسیون احیا و آبادانی طوس شکل گرفته است. این ساختارسازی چه در حوزه ستادی و چه در حوزه صفی باعث شده است تا ضمن جذب و تخصیص بیش از هزاران میلیارد تومان از زمان بازدید مقام معظم رهبری تاکنون شاهد رونق و آبادانی شهر تاریخی طوس و همچنین حفظ و احیا و بازپیرایی مجموعه فرهنگی و تاریخی آرامگاه فردوسی در قالب یک پروژه حفاظتی و مرمتی باغ ایرانی باشیم که با افزایش بیش از 10 هکتار به فضای سبز آرامگاه و قسمت جلوخان و بلوار شاهنامه محیطی شاداب و مفرح و زیبا را برای بازدیدکنندگان از این مجموعه فرهنگی و تاریخی فراهم کند. همچنین برای محتوا بخشی به فضاهای الحاقی به مجموعه آرامگاه فردوسی، تاکنون بیش از 10 پیکره و مجسمه در ابعادی بزرگ که به لحاظ جذابیت منظری و بصری مناسب فضای آرامگاه و قسمت جلوخان و دیگر معابر و میادین منتهی به آرامگاه باشد، به دست بهترین هنرمندان آثار حجمی ساخته و نصب شده است.
در بعد رویدادی نیز پس از ثبت روز ۲۵ اردیبهشت به نام روز ملی حکیم ابوالقاسم فردوسی و پاسداشت زبان پارسی، هرساله در دو سطح عمومی و اختصاصی یعنی برگزاری مراسم برای آحاد مردم و همچنین برگزاری همایش علمی با تعیین موضوع و محورهای تخصصی همایش با هدف بزرگداشت مقام شامخ حکیم ابوالقاسم فردوسی و معرفی ابعاد شخصیت و افکار و اندیشههای او که ضامن حفظ و بقا و استحکام دو بعد هویت اسلامی و ایرانی ما از زمان سرایش شاهنامه تاکنون بوده است، هرساله بدون اینکه این برنامهها در یک سال دچار وقفه و تعطیلی شود، برگزار میشود. برگزاری این رویدادها نیز برگرفته از سخنان مقام معظم رهبری بوده است که در مناسبتهای گوناگون و سفارش به مدیران فرهنگی کشور اشاره کردهاند که فردوسی را بزرگ نگه دارید. فردوسی در قله است، بنابراین برای ایجاد وحدت رویه و هماهنگی بیشتر بین دستگاههای متولی در امر برگزاری مراسم بزرگداشت فردوسی نیز چندین سال است که با تشکیل کارگروه فکری حکیم طوس که مرکب از همه دستگاههای فرهنگی و نهادهای علمی و پژوهشی کشوری و استانی است، این مراسم با ساختار و نظم و برنامهریزی هدفمند و دقیقتر برگزار میشود. به طور کلی بازدید معظمله در تاریخ ۱۹ تیرماه سال ۷۵ از مجموعه آرامگاه فردوسی یک نقطه عطف تاریخی نهتنها در استان، بلکه فراتر از استان یک نقطه عطف ملی بود که برکات و ثمرات آن بازدید را میتوان از نزدیک مشاهده کرد. آنچه مسلم است، نگاه اندیشهورزانه ایشان درباره فردوسی و مفاخر و مشاهیر طوس و به طور کلی شهر تاریخی طوس باعث شد تا پس از بازدید ایشان و یادداشت ایشان که فصلالخطاب برای همه مدیران و مسئولان در حوزههای مختلف بود، باعث شد که هماکنون شاهد تحولی عظیم در این پهنه مهم فرهنگی و تاریخی باشیم. بدونتردید نگاه عمیق و جامع رهبر معظم انقلاب درباره مقوله فرهنگ و هنر و هویت فرهنگی و همچنین ادبیات و زبان پارسی که در بیاناتشان در بزنگاههای مختلف درباره اهمیت آنها در فرصتها و بزنگاههای مختلف ایراد فرمودند، باعث ایجاد خطمشی و تحول بنیادی در افق و نگاه مدیران فرهنگی شد که البته آنچه تاکنون در طی این دوران اتفاق افتاده، در برابر کارهای عقبمانده و برزمینمانده خیلی ناچیز است. در شرایط کنونی پس از دفاع مقتدرانه نیروهای مسلح در کنار اتحاد و همبستگی و وحدت ملی مردم تحت رهبری داهیانه مقام معظم رهبری، این امر مسجل شد که تفکیک و جداسازی دو بعد ملی و ایرانی و بعد اعتقادی و اسلامی در مردم امری بیهوده است، بنابراین تقویت بنمایههای این دو بعد هویتی ضامن حفظ و ثبات و تقویت امنیت ملی و اقتدار نظام جمهوری اسلامی است. مهمترین شخصیت که اولین پرچمدار گفتمان پیوند بین این دو بعد هویتی است، نیز حکیم ابوالقاسم فردوسی است که شاهنامه او سرشار از اعتقاد و باور به ایمان وخدا و توسل و تمسک به ولایت امیرالمؤمنین و ائمه اطهار همراه با عشق به ایران و فرهنگ ایران و اسلام است. محرم امسال نیز عرصهگاه و تجلیگاه تبلور و جوشش این عشق به ایران و اسلام و ولایت توأمان بود. در برنامههای آتی در مجموعه فرهنگی و تاریخی حکیم ابوالقاسم فردوسی سعی خواهیم کرد با برنامهریزی منسجمتر و با استفاده از همه ظرفیتهای فرهنگی و هنری در سطح ملی بتوانیم به بهترین شکل ممکن در راستای تعمیق و تحکیم این دو بعد هویتی فرهنگساز قدم برداریم.
آخرین اخبار جامعه را از طریق این لینک پیگیری کنید.