|

خیابانی در تهران که تفرجگاه شاهزادگان قاجار بود

مالک بخش قابل توجهی از باغ‌ها و بوستان‌های حاشیه تهران در عهد قاجار، میرزا یوسف‌خان آشتیانی یا همان مستوفی‌الممالک بود.

خیابانی در تهران که تفرجگاه شاهزادگان قاجار بود

به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ سید سروش طباطبایی پور به تاریخچه خیابان میرزای شیرازی پرداخته است، خیابانی که پل کریمخان را به خیابان شهید بهشتی وصل می‌کند و غربی‌ترین خیابان یک محله قدیمی به نام محله بهجت‌آباد در تهران است. بخش‌هایی از این تاریخچه را در پی می‌خوانیم:

 

مالک بخش قابل توجهی از باغ‌ها و بوستان‌های حاشیه تهران در عهد قاجار، میرزا یوسف‌خان آشتیانی یا همان مستوفی‌الممالک بود؛ مردی که سال‌ها مسئول امور مالی کشور بود و محله‌هایی مثل حسن‌آباد، یوسف‌آباد، عباس‌آباد، امیرآباد و البته بهجت‌آباد را به ثروت خود اضافه کرده بود. محدوده بهجت‌آباد آن روزگار که بسیار وسیع بود از جنوب به خیابان انقلاب و از شمال به محله یوسف‌آباد محدود می‌شد. او این زمین‌ها را به دخترش بهجت‌الملوک بخشید.

 

بهجت‌آباد آن‌قدر خرم بود که به یکی از گردشگاه‌های شاهزادگان تبدیل شد و البته برای رفت‌وآمد آسان میان این روستا و مثلا روستای یوسف‌آباد، خیابان‌هایی کشیدند. در دوره پهلوی اول و دوم آهسته‌آهسته این خیابان‌ها جان گرفتند و یکی از آن‌ها در محله بهجت‌آباد، همین خیابان میرزای شیرازی شد که در گذشته به آن نادرشاه می‌گفتند.

سینما آزادی

یکی از شاخص‌ترین نمادهای فرهنگی خیابان میرزای شیرازی، سینما آزادی است؛ سینمایی که از اردیبهشت سال ۱۳۴۷، کار خود را آغاز کرد و شاید با اکران فیلم «جنگ ستارگان» در آن روزها، سر زبان‌ها افتاد. ساختمان قدیمی این سینما در فروردین سال ۱۳۷۶ به ‌دلیلی، آتش گرفت و ۱۰ سال بعد و در آیین جشنواره فیلم فجر، پردیس جدید آن بازگشایی شد.

 

این خیابانِ پایتخت به خاطر خرمی، گردشگاه شاهزادگان قاجار بود

این خیابانِ پایتخت به خاطر خرمی، گردشگاه شاهزادگان قاجار بود

 

ساکنانش

شاید شاخص‌ترین مغازه‌هایی که در این خیابان جا خوش کرده، مغازه‌های فروش اسباب‌بازی، عروسک و وسایل تزئینی و کارت‌پستال است. مغازه‌هایی که معمولا در دی‌ماه هر سال و روزهای نزدیک به تولد حضرت مسیح(ع)، چهره تهران را کریسمسی می‌کنند و حال و هوای متفاوتی به شهر می‌بخشند. همچنین در این خیابان و خانه‌های قدیمی کوچه‌پس‌کوچه‌های اطرافش، هموطنان اقلیت دینی مثل ارامنه، بیش از دیگران ساکن‌اند و مغازه‌هایش را می‌گردانند.

 

این خیابانِ پایتخت به خاطر خرمی، گردشگاه شاهزادگان قاجار بود

 

اکنونش

قرار گرفتن خیابان میرزای شیرازی در میان مراکز فرهنگی و کتاب‌فروشی‌های خیابان کریم‌خان زند در جنوب و همان سینما آزادی در شمالش، محیط این خیابان را نیز به محیطی فرهنگی تبدیل کرده‌است. البته در این میان از قنادی‌ها، رستوران‌ها وکافه‌های رنگارنگ این خیابان نیز نمی‌توان گذشت.

 

این خیابانِ پایتخت به خاطر خرمی، گردشگاه شاهزادگان قاجار بود

 

منبع: همشهری