سناریوی احتمالی اقتصادایران پس از جنگ / آیابی ثباتی وجنگ اقتصادی دراه است؟
یک تحلیلگر اقتصادی معتقد است با وجود پایان جنگ ۱۲روزه، اقتصاد ایران وارد یکی از مبهمترین و دشوارترین دورههای نیمقرن اخیر شده است. اگرچه آثار این بحران هنوز در بسیاری از شاخصهای اقتصادی آشکار نشده، اما به باور علیرضا سلطانی، آنچه در بازار سرمایه دیده میشود، زنگ هشدار اولیهای از «آرامش قبل از توفان» است.

به گزارش گروه رسانهای شرق،
یک تحلیلگر اقتصادی نوشت: در شرایطی که آتشبس میان ایران و اسرائیل بهشدت شکننده و نامطمئن ارزیابی میشود، بازارها و فعالان اقتصادی ایران دچار بیتصمیمی و ایستایی شدهاند؛ چرا که نسبت به آینده جنگ، امکان تکرار آن، و نیز مذاکرات احتمالی با آمریکا، هیچ چشمانداز روشنی وجود ندارد.
سلطانی معتقد است در غیاب ساختارهای شفاف، پاسخگو و قابل پیشبینی، رفتار اقتصاد ایران بهجای عقلانیت و آیندهنگری، دستخوش تردید، سردرگمی و انفعال شده است. او با تشریح فضای ژئوپلیتیک، تأکید میکند که حتی در صورت آغاز مذاکره ایران و آمریکا نیز، نمیتوان به همراهی اسرائیل یا رفع پایدار تحریمها امید بست.
در این تحلیل چهار سناریوی احتمالی برای آینده اقتصاد ایران در بازه میانمدت و تا پایان سال ۱۴۰۴ پیشبینی شده است:
۱-سناریوی بدترین: بازگشت به جنگ تمامعیار، فرسایشی شدن درگیری و هدف قرار گرفتن زیرساختهای حیاتی کشور که منجر به زمینگیر شدن کامل اقتصاد خواهد شد.
۲-سناریوی بدتر: تداوم وضعیت فعلی و آتشبس ناپایدار، با افزایش بیثباتی امنیتی، بازگشت تحریمهای بینالمللی، رشد تورم و احتمال تغییر ساختار بودجه دولت برای مقابله با شرایط اضطراری.
۳-سناریوی بد: آغاز مذاکره ایران و آمریکا و دستیابی به توافقی محدود و ناپایدار با کاهش نسبی تحریمها، که اقتصاد را در وضعیت نه جنگ و نه صلح نگه میدارد.
۴-سناریوی خوب: دستیابی به توافق سیاسی و صلح پایدار با آمریکا، رفع کامل تحریمها و بازگشت به مسیر رونق و پایداری اقتصادی.
به باور سلطانی، با توجه به شواهد موجود، سناریوی دوم یعنی ادامه وضعیت فعلی و بیثباتی ژئوپلیتیک، محتملترین مسیر پیشروی اقتصاد ایران است. او تأکید میکند عبور از این مرحله مستلزم تدبیر برای همزمانی تقویت توان نظامی و رفع فشارهای اقتصادی است
آخرین اخبار اقتصادی را از طریق این لینک پیگیری کنید.