ضرر سنگین خریداران سکه حراجی دولت
سکه بهار آزادی فروردین امسال برای مقطعی در محدوده ۱۰۳ میلیون معامله شد اما همزمان با تحویل سکههای پیشفروش بانک مرکزی در کانال ۷۴ میلیون قرار دارد

به گزارش گروه رسانه ای شرق، سود 90 درصدی خریداران پیشفروش سکههای بانک مرکزی در فروردین امسال، الان فقط بین 13.5 تا 35 درصد تخمین زده میشود.
قیمت سکه امامی یا همان تمامسکه بهار آزادی همزمان با اولین طرح پیشفروش بانک مرکزی در اسفند سال قبل 65 میلیون و 700 هزار تومان اعلام شد. حالا همزمان با موعد تحویل، صرافهای بازار آزاد هر قطعه سکه امامی را بهطور متوسط 74 میلیون و 630 هزار تومان میخرند.
نوسان قیمت سکه تمامبهار در این مدت، حاشیه سود هشت میلیون و 930 هزار تومانی به همراه داشته که بهمعنای سود 13.5 درصدی است. اما نباید فراموش کنیم سکه تمامبهار آزادی در فروردین امسال سرکی به محدوده بالای 100 میلیون گذاشت. جایی که در ذهن خریداران پیشفروش سکه رویای سود بالای 60 درصد به همراه داشت و حالا این عدد همزمان با روند نزولی قیمتها در هفتههای اخیر به کمتر از 15 درصد تنزل پیدا کرده است.
قیمت نیمسکه بهار آزادی همزمان با حراج قطعات سال 86 در اسفند سال قبل، توسط بانک مرکزی 36 میلیون و 850 هزار تومان تعیین شد. از آن روز به بعد نیمسکه بهار آزادی در بازار آزاد حتی از محدوده 64 میلیون هم عبور کرد اما بهموازات سیگنالهای امیدوارکنندهای که دلار و طلا را به مسیر نزولی هدایت داد، نیمسکه هم وادار به عقبنشینی شد.
قیمت نیمسکه بهار آزادی درحال حاضر در کف محدوده 43 میلیون قرار گرفته است. سود خریداران نیمسکه به این ترتیب شش میلیون و 310 هزار تومان تخمین زده میشود که به معنای سود 17 درصدی است اما اگر خریداران نیمسکه در فروردین امسال فرصت تحویل و فروش سکهها را پیدا میکردند، میتوانستند به سود 76 درصدی برسند.
ربعسکه بهار آزادی الان در کف کانال 25 میلیون معامله میشود. اگر به فروردین امسال برگردیم باید از رقمهای بیشتری حرف بزنیم. چون قیمت ربعسکه بهار آزادی آن زمان کمی بیش از 35 میلیون تومان بود و زمانی که در اسفند سال قبل بحث پیشفروش ربعسکهها مطرح شد، بانک مرکزی برای هر قطعه 18 میلیون و 500 هزار تومان قیمت گذاشت.
ربعسکه بهار آزادی با این اوصاف روی کاغذ تا الان بهازای هر قطعه، شش میلیون و 560 هزار تومان عایدی داشته که معنی سود قابل توجه 35 درصدی را میدهد. فراموش نکنیم که این عدد در فروردین امسال چیزی معادل 90 درصد برآورد میشد. افت قیمت تنها شوک خریداران سکههای بانک مرکزی نیست و بعد تحویل سکهها، احتمالا موانع دیگری هم بهچشم میخورد.
سکههای بانک مرکزی در قالب پیشفروش بدون وکیوم و پلمب به خریداران تحویل داده میشود. مشابه همان اتفاقی که در زمان حراج رخ داد و پس از تحویل سکهها، مانعی برای آب کردن سکهها تلقی میشد.
صرافهای حاضر در بازار اغلب تمایلی به خرید سکههای بدون وکیوم بانک مرکزی ندارند. اتفاقی که بدون تعارف پشتوانه منطقی ندارد اما دودش در چشم خریداران سکهها یا همان مردم عادی میرود. یکسری دیگر از صرافها با عیب گذاشتن روی سکههای بانک مرکزی، آنها را زیر قیمت بازار میخرند و در قدم بعدی خودشان با وکیوم اختصاصی، فروشنده سکههای بانک مرکزی میشوند.
راهکار بانک مرکزی برای رفع نگرانی خریداران سکههای پیشفروش، پرداخت نقدی قیمت سکهها، طبق قیمت روز بازار است. اتفاقی که شاید معضل آب کردن سکهها در بازار را برطرف کند اما از یک طرف دیگر، در تضاد با جنبه نگهداری و سرمایهگذاری سکهها میتواند تلقی شود.