|

واکنش‌ها به دستورالعمل جدید بورس کالا درباره قیمت سیمان/ پای دلالان به بازار سیمان باز می‌شود؟

بر اساس دستورالعمل جدید بورس کالا درباره قیمت پایه سیمان، در صورتی که معاملات این محصول به حد عرضه نرسد، قیمت آن در هفته جدید با پنج درصد کاهش اعلام می‌شود. این امر باعث شده تا نگرانی‌ها نسبت به سوءاستفاده دلالان از شکاف قیمت موجود در بورس و بازار آزاد افزایش یابد.

واکنش‌ها به دستورالعمل جدید بورس کالا درباره قیمت سیمان/ پای دلالان به بازار سیمان باز می‌شود؟

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق ؛ دستورالعمل جدید بورس کالا درباره قیمت پایه سیمان، در روزهای اخیر توجه بسیاری از فعالان اقتصادی و مصرف‌کنندگان را به خود جلب کرده است.

مطابق این دستورالعمل، اگر معاملات در حوزه سیمان کمتر از حجم عرضه باشد، قیمت‌ سیمان در هفته بعد از آن تا پنج درصد کاهش پیدا می‌کند. در چنین شرایطی،‌ شکاف قیمتی میان بازار آزاد و بورس افزایش پیدا می‌کند و قضا برای فعالیت دلالان و افزایش التهاب بازار فراهم می‌شود.

 

قیمت سیمان

 

این دستورالعمل بورس کالا در حالی ابلاغ شده است که به دلیل ناترازی انرژی و نزدیک‌شدن به فصل تابستان قیمت سیمان در بازار آزاد روند صعودی گرفته و طبق برخی گزارش‌ها تا دو برابر افزایش یافته است. حال چنین دستورالعملی ممکن است شکاف موجود در بازار و بورس کالا را افزایش دهد و منجر به سوداگری و دلالی سیمان شود.

تعادل بازار سیمان به هم‌ خورده است / احتمالا دستور قطع برق کارخانه‌ها در صدور دستورالعمل بورس کالا درباره قیمت پایه سیمان تأثیرگذار بوده است

علی‌اکبر الوندیان، دبیر انجمن سیمان، درباره تأثیر صدور دستورالعمل بورس کالا درباره قیمت پایه سیمان بر بازار آزاد، به تجارت‌نیوز گفت: با توجه به اینکه فصل بهار، فصل ساخت‌وساز‌ است، تقاضا برای خرید سیمان افزایش پیدا کرده و‌ تعادل بازار برهم‌ خورده است. در عین حال وزارت نیرو با دستور به قطع برق کارخانه‌ها، شوک بزرگی به بازار وارد کرد. احتمالا این موضوع در صدور دستورالعمل بورس کالا درباره قیمت پایه سیمان تأثیرگذار بوده است.

او درباره وضعیت تولید سیمان‌ عنوان کرد: تولید و عرضه زیاد سیمان، بازار این‌ محصول را متعادل نگه می‌دارد. زمانی که تولید با اختلال مواجه شود، این برهم‌ خوردن تعادل به کف بازار هم‌ منتقل می‌شود.

کارخانه‌های سیمان علاقه‌ای به عرضه سیمان با قیمت بالا ندارند

الوندیان درباره نحوه عرضه سیمان و قیمت‌گذاری آن در بورس کالا تشریح کرد: بورس بسیار شفاف است و مبنای قیمت‌ها، میزان عرضه و‌ تقاضاست. به دلیل اینکه سیمان در بازار کمیاب و در مواردی نایاب شده، این محصول در بورس با قیمت بالاتری عرضه می‌شود.

این فعال صنفی تأکید کرد که کارخانه‌های سیمان علاقه‌ای به عرضه سیمان با قیمت بالا ندارند. زیرا این‌ کار برای‌ کارخانه‌ها سودی ندارد. سود این کارخانه‌ها در قیمت متوسط و‌ فروش بالاست.

هزینه‌های تولید روند صعودی دارد

دبیر انجمن سیمان درباره افزایش هزینه‌های تولید تصریح کرد: هزینه‌های صنعت به دلیل کاهش تولید، ناترازی انرژی و … رشد داشته است. به طور مثال، از فروردین‌ ۱۴۰۴، محدودیت‌های برق آغاز و‌ اکنون تولید به صورت کلی مختل شده است.

او‌ ادامه داد: محدودیت‌های گاز هم از ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ برداشته شده بود، اما در حال حاضر در پنج استان کشور گاز کارخانه‌های سیمان به صورت‌ کلی قطع شده است. در چنین شرایطی، کارخانه‌ها مجبورند از سوخت مازوت استفاده کنند که هزینه حمل آن دو برابر هزینه سوخت است.

زمان بازگشت تولید به حالت عادی به وزارت نیرو‌ بستگی دارد

الوندیان درباره زمان بازگشت شرایط به حالت عادی تصریح کرد: زمان بازگشت تولید به حالت عادی به وزارت نیرو‌ بستگی دارد، اما انجمن سیمان در تلاش است تا با وزارتخانه‌های نیرو‌ و‌ صمت مذاکره کند. امید است شرایط در روزهای آینده به حالت عادی بازگردد.

در حالی که یک روایت، افزایش قیمت سیمان را نتیجه فشارهای بیرونی مانند قطع ناگهانی برق و گاز، اختلال در روند تولید و رشد هزینه‌های جانبی می‌داند و بر نقش اختلال‌های تحمیلی در برهم خوردن تعادل بازار تأکید می‌کند، روایت دیگر، این روند را ناشی از نبود نظارت مؤثر و احتمال هماهنگی میان بعضی تولیدکنندگان برای بالا نگه داشتن قیمت‌ها می‌داند.

انجمن سیمان و فعالان این حوزه با بهره‌گیری از پروپاگاندای رسانه‌ای توانستند قیمت سیمان را افزایش دهند

فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان، درباره علت افزایش قیمت سیمان در یک ماه اخیر، به تجارت‌نیوز گفت: نکته‌ای که به‌وضوح قابل مشاهده است، این‌ است که انجمن سیمان و فعالان این حوزه با بهره‌گیری از پروپاگاندای رسانه‌ای، توانستند قیمت سیمان را افزایش دهند.

او اضافه کرد: به نظر می‌رسد وضعیت شرکت‌های سیمانی نیازمند بررسی دقیق‌تری است تا مشخص شود که آیا مشکل ناترازی انرژی فقط برای صادرات وجود دارد، یا این شرایط بر سیمان تولید داخلی تحمیل شده است؟

اراده‌ای برای کنترل قیمت‌ها وجود ندارد

پورحاجت درباره علت افزایش قیمت سیمان در بورس کالا عنوان کرد: در حالی که هدف اصلی بورس، کاهش هزینه‌ها بوده، اما قیمت‌ها در بورس از نظمی منسجم برخوردار نیستند. در بخش سیمان نیز به نظر می‌رسد اراده‌ای برای کنترل قیمت‌ها وجود ندارد و کارخانه‌ها با هماهنگی یکدیگر زمینه افزایش قیمت‌ها را فراهم کرده‌اند که در این مسیر موفق شدند.

کارخانه‌های سیمان باید شفاف‌سازی کنند

دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان با اشاره به بحث صادرات سیمان اظهار کرد: بخشی از سیمان تولیدشده، صادر می‌شود و بخشی مصرف داخلی است. در حال حاضر، ابهامی که وجود دارد این است که مشخص نیست کدام یک از این دو‌ بخش دچار اختلال شده‌اند.

او‌ تأکید کرد که باید شفاف‌سازی در این بخش صورت بگیرد و‌ کارخانه‌های سیمان در راستای احداث‌ نیروگاه‌های خورشیدی گام بردارند.

بر اساس این گزارش، ناترازی انرژی و قطع ناگهانی برق، تولید و عرضه سیمان را مختل کرده و موجب افزایش هزینه‌ها و نوسان قیمتی شده‌ است.

همزمان نبود نظارت دقیق و شفافیت در بازار، به‌ویژه در زمینه عرضه سیمان در بورس کالا و صادرات آن، زمینه‌ساز سوء‌استفاده و افزایش قیمت‌ها شده و ترکیب ضعف‌های مدیریتی و کم‌کاری‌های نظارتی علاوه بر اختلال در روند تولید، باعث تضعیف اعتماد به بازار و تشدید بی‌ثباتی قیمت‌ها شده است.

این وضعیت بدون اصلاح اساسی در زیرساخت‌های انرژی و شفاف‌سازی روند عرضه و تقاضا بهبود نمی‌یابد.

 

منبع: تجارت نیوز