نیمی از مردم جهان، بیش از 2 درصد حقوقشان را بابت اینترنت میدهند
تنها 40 درصد از مردم حدود 2 درصد از درآمدشان را صرف خرید اینترنت (همراه و خانگی) میکنند. بیشتر مردم بهویژه درخصوص اینترنت خانگی و ثابت، بسیار بالاتر از این مبلغ برای خرید اینترنت هزینه میکنند.

بر اساس جدیدترین گزارش اتحادیه جهانی مخابرات، که بازه زمانی 2023 تا 2024 را در نظر گرفته است، تنها 40 درصد از مردم حدود 2 درصد از درآمدشان را صرف خرید اینترنت (همراه و خانگی) میکنند. بیشتر مردم بهویژه درخصوص اینترنت خانگی و ثابت، بسیار بالاتر از این مبلغ برای خرید اینترنت هزینه میکنند.
به گزارش «فنزی»، اتحادیه بینالمللی مخابرات، در قالب انتشارات آیتییو (ITU Publications)، گزارش سالانهای را منتشر میکند که در آن، میزان هزینهکرد کاربران روی خرید اینترنت در دو دسته موبایلی و ثابت را بررسی کرده است.
بر اساس برآوردهای این سازمان، که طبق جامعترین و معتبرترین مجموعه دادههای جهانی در مورد قیمت مصرفکننده برای خدمات ارتباطی گردآوری و ارائه شده است، حداکثر هزینهای که یک کاربر باید در ازای دسترسی به پهنای باند موبایلی و ثابت پرداخت کند، چیزی در حدود 2 درصد از درآمد ناخالص ملی سرانه است. درواقع، اینترنت زمانی میتواند مقرون بهصرفه قلمداد شود که زیر 2 درصد از حقوق خود را بابت آن هزینه کنید.
بر اساس جدیدترین گزارش منتشر شده توسط این اتحادیه، در حال حاضر تنها چیزی در حدود 40 از مردم، بهویژه در اقتصادهای توسعه یافته، به این تارگت زیر 2 درصدی دست یافتهاند. این در حالی است که خصوصاً اینترنت ثابت، در اقتصادهای درحالتوسعه بهشدت هزینهبر است.
به نمودارهای زیر از گزارش اتحادیه جهانی مخابرات نگاه کنید:
دادههای فوق، برای ارزیابی هزینه متوسط پهنای باند موبایلی تعداد 208 اقتصاد و برای ارزیابی نرخ دسترسی به پهنای باند اینترنت خانگی یا ثابت نیز تعداد 194 اقتصاد توسعهیافته و درحالتوسعه را مورد بررسی قرار داده است.
همانطور که قابل مشاهده است، طی سالهای 2023 و 2024 میلادی، تنها چیزی در حدود 40 درصد از کاربران اینترنت ثابت یا خانگی، کمتر از 2 درصد از حقوق سالانه خود را صرف هزینههای خرید اینترنت و پهنای باند کردهاند.
درواقع، بیش از نیمی از مردم دنیا، بهویژه در کشورهایی که از نظر فناوری ضعیفتر بوده یا دیکتاتوری هستند، بالای 2 درصد از درآمد ناخالص سرانه خود را صرف خرید اینترنت ثابت میکنند.
گرانترین کشورها در سمت اینترنت ثابت، کشورهایی هستند که بالای 20 درصد از درآمدشان صرف هزینههای نت میشود که چیزی در حدود 10 درصد را شامل میشود. این در حالی است که پهنای باند ثابت، برای بخشهای وسیعی از جمعیت جهان، بهویژه در کشورهای کمدرآمد، تا حد زیادی غیرقابل دسترس نیز هست. حتی در مواردی که خدمات بهطور متوسط مقرونبهصرفه هستند نیز شاهد شکافهای قابلتوجهی در داخل کشورها هستیم که بهطور نامتناسبی بر کاربران آنها تأثیر میگذارد.
این در حالی است که متوسط تعداد کاربرانی که کمتر از 2 درصد از حقوق خود را بابت خرید اینترنت موبایلی در سال 2023 میلادی هزینه کردهاند، چیزی در حدود 61 درصد بوده که در سال 2024 میلادی شاهد افزایش آن نیز بودهایم. این رقم برای سال 2024 میلادی، چیزی در حدود 66 درصد تخمین زده شده است.
این نشان میدهد که کشورها و دولتها، طی سالهای 2023 و 2024، در مقرونبهصرفهتر کردن هزینههای اینترنت موبایلی موفقتر عمل کردهاند و توانستهاند هدف زیر 2 درصد را تاحدودی محقق کنند.
متاسفانه در کشورهای کمتر توسعهیافته، در سال 2024 میلادی، تنها 7 کشور از 45 کشور تحت بررسی به هدف 2 درصدی هزینههای پهنای باند دست یافته و عمده کاربران این مناطق، درصدهای بسیار بالاتری از درآمد ناخاص سالانه خود را به خرید اینترنت تخصیص دادهاند.
این گزارش نشان میدهد که هزینههای پهنای باند در بخش اینترنت موبایلی، از سال 2018 میلادی تاکنون با اندکی کاهش مواجه بوده است. تعداد کشورهایی که به هدف زیر 2 درصدی دست یافتهاند، طی این مدت 7 ساله از 52 کشور به 67 کشور افزایش یافته است که تاحدودی نویدبخش است.
با این حال، در بخش اینترنت خانگی و ثابت، تغییرات بسیار ناملموس و جزئی بوده و تعداد کشورهایی با تارگت زیر 2 درصد، از 38 مورد تنها به 41 مورد افزایش یافته است که بسیار پایینتر از برنامهریزیها و انتظاراتی است که میرفت.
جالب است بدانید که هنوز هم بالغ بر 7 اقتصاد، بهویژه در کشورهای کم درآمد، هزینههای بالای 20 درصدی را برای خرید اینترنت ثابت تجربه میکنند (در بخش اینترنت موبایلی تقریباً همه کشورها به هدف زیر 20 درصدی دست یافتهاند).
در عین حال، از آنجایی که خدمات دیجیتال بیشتر به پهنای باند وابسته میشوند، مقرونبهصرفه بودن باید نه تنها از نظر قیمت، بلکه در رابطه با کیفیت و کفایت خدمات نیز ارزیابی شود که متاسفانه در اقتصادهای کمتر توسعه یافته، هنوز آن طور که باید خبری از این کیفیت و کفایت نیز نیست.