|

سعید خطیب‌زاده در مجمع گفت‌وگوی تهران: وفاق یک رویکرد پایدار است برای حل و فصل اختلافات

سعید خطیب‌زاده، معاون وزیر امور خارجه و رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه، در مراسم افتتاحیه مجمع گفت‌وگوی تهران (Tehran Dialogue Forum) با عنوان «عاملیت منطقه‌ای در نظم و بی‌نظم جهانی، وفاق یا افتراق»، به بیان اهمیت این مجمع در تقویت گفتمان‌های دیپلماتیک و رویکردهای جدید سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران پرداخت.

سعید خطیب‌زاده در مجمع گفت‌وگوی تهران: وفاق یک رویکرد پایدار است برای حل و فصل اختلافات

به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ در ابتدای سخنان خود، خطیب‌زاده با ابراز قدردانی از حضور مسعود پزشکیان، رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران، عنوان کرد که این نشست و گفتگوها مرهون حضور ایشان است. وی ادامه داد: «حضور جناب آقای رئیس‌جمهور برای ما مایه افتخار و دلگرمی است، چراکه ایشان با نگاه توسعه‌محور، متوازن و انسانی خود به عرصه سیاست خارجی، مسیر جدیدی را پیش روی جمهوری اسلامی ایران قرار داده‌اند.»

 

معاون وزیر امور خارجه با اشاره به مفهوم «وفاق» که محور اصلی گفتگوهای امسال مجمع است، اظهار داشت: «وفاق نه تنها یک سازش موقت، بلکه یک رویکرد پایدار است که برای حل و فصل اختلافات، ارائه راهکارهای همکاری و تقویت بنیان‌های گفتگو در سطوح مختلف ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی به کار می‌آید.» وی تأکید کرد که این رویکرد بر «شنیدن» استوار است و برای ایجاد واقعیت‌های نو، باید با دقت، نیت درک متقابل و احترام متقابل به سخن دیگری گوش داد.

 

خطیب‌زاده در ادامه خاطرنشان کرد: «ما در این مجمع گرد هم آمده‌ایم تا با دلی گشوده، صداقت و تمام وجود خود، گفتگوهای معنادار و مؤثری را آغاز کنیم. امیدواریم بتوانیم مفهوم شریف وفاق را فراتر از مرزهای ملی گسترش دهیم و آن را به‌عنوان پایه‌ای برای مناسبات منطقه‌ای و بین‌المللی تبدیل کنیم.»

 

وی همچنین با اشاره به حضور بیش از ۲۰۰ هیئت و ۲۵۰ شرکت‌کننده بین‌المللی در این مجمع، ابراز امیدواری کرد که این نشست دو روزه، فرصتی برای تبادل نظر و تعامل حداکثری میان مقامات، کارشناسان و اندیشمندان فراهم آورد. «امیدواریم با مشارکت فعال شما عزیزان، این مجمع تبدیل به بستری برای گفت‌وگوهای سازنده و همکاری‌های منطقه‌ای و جهانی شود.»

 

در پایان، خطیب‌زاده از حضور پررنگ و مشارکت فعال تمامی افراد حاضر در این مجمع قدردانی کرد و ابراز امیدواری کرد که این گفتگوها به ایجاد یک آینده متفاوت و پربار در سطح بین‌المللی منجر شود.سید عباس عراقچی در مجمع گفت‌وگوی تهران: «ابتکار عمل منطقه باید در دستان خود کشورهای منطقه باشد»

 

سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در سخنرانی خود در افتتاحیه مجمع گفت‌وگوی تهران با موضوع «عاملیت منطقه‌ای در نظم و بی‌نظم جهانی، وفاق یا افتراق»، بر ضرورت تغییر در نگرش جهانی نسبت به تحولات منطقه‌ای و هم‌افزایی بیشتر میان کشورهای منطقه تأکید کرد.

 

عراقچی در ابتدا ضمن قدردانی از حضور دکتر مسعود پزشکیان، رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران، که با نگاه توسعه‌محور خود به دیپلماسی ایران روح تازه‌ای بخشیده‌اند، از یاد و خاطره شهید حسین امیرعبداللهیان، وزیر فقید امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، تجلیل کرد. وی همچنین از تلاش‌های همکاران خود در مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه برای برگزاری این مجمع تقدیر کرد.

 

وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به رویدادهای تلخ یک سال گذشته، به ویژه جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و کشتار بیش از ۶۰ هزار فلسطینی، گفت: «جنایات صورت گرفته در غزه نمونه‌ای از نسل‌کشی است که دنیا در آن به تماشا ایستاده است. سکوت و بی‌عملی قدرت‌های مدعی حقوق بشر در برابر این فجایع، حقیقتاً زنگ بیدارباش جهانی است.»

 

وی همچنین افزود: «بحران غزه بار دیگر ثابت کرد که ارکان نظام بین‌الملل توانایی مدیریت بحران‌ها را ندارند و سرنوشت منطقه نمی‌تواند در دستان نیروهای فرامنطقه‌ای باشد.»

 

عراقچی با بیان اینکه «منطقه غرب آسیا نیازمند بازنگری بنیادین در نگاه به خود است»، تأکید کرد که باید تمرکز خود را از رقابت‌های غیرضروری که به‌طور مصنوعی در این منطقه ایجاد شده‌اند، برداریم و به سمت همکاری‌های مؤثر و ساختارهای بومی حرکت کنیم. وی افزود: «باید با تکیه بر تعامل، تفاهم و ارزش‌های مشترک، نظمی واقعی و بومی در منطقه ایجاد کنیم.»

 

وزیر امور خارجه ایران در ادامه به سیاست‌های دولت جمهوری اسلامی ایران در عرصه بین‌المللی اشاره کرد و گفت: «در دولت جناب آقای دکتر پزشکیان، سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بر سه محور بنیادین استوار است: تعامل حداکثری با همسایگان، گسترش همکاری با کشورهای نوظهور و کشورهای جنوب جهانی، و برقراری توازن در روابط با اقطاب و بلوک‌های قدرت جهانی.»

 

عراقچی همچنین بر گسترش روابط ایران با کشورهای آسیایی، آفریقایی و آمریکای لاتین تأکید کرد و به عضویت ایران در نهادهایی مانند بریکس و سازمان همکاری شانگهای اشاره کرد. وی این اقدامات را گامی در راستای ایفای نقش فعال ایران در شکل‌گیری نظمی چندقطبی و عادلانه در سطح جهانی دانست.

 

وی در بخش دیگری از سخنان خود به مسئله فلسطین و ضرورت یافتن راه‌حلی مسالمت‌آمیز برای آن اشاره کرد و پیشنهاد برگزاری یک همه‌پرسی ملی با مشارکت تمامی اهالی سرزمین فلسطین را مطرح کرد. عراقچی همچنین بر لزوم رفع تحریم‌های یکجانبه و ظالمانه علیه جمهوری اسلامی ایران تأکید کرد و گفت که ایران همواره به دیپلماسی پایبند است و خواهان توافقی عادلانه و متوازن در این زمینه است.

 

وزیر امور خارجه ایران در پایان سخنان خود بر اهمیت بازپس‌گیری ابتکار عمل در تحولات منطقه‌ای توسط کشورهای خود منطقه تأکید کرد و گفت: «برای نخستین بار پس از دهه‌ها، این فرصت تاریخی پدید آمده است که ابتکار عمل در تحولات منطقه‌ای، به‌جای بازیگران بیرونی، در دستان خود کشورهای منطقه قرار گیرد.»

 

وی افزود: «آینده منطقه نه در اتاق‌های فکر قدرت‌های فرامنطقه‌ای، بلکه در پایتخت‌های منطقه‌ای و بر اساس نیازها، ارزش‌ها و واقعیت‌های بومی شکل خواهد گرفت.»

 

عراقچی با اشاره به سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران که بر اساس وفاق و همکاری منطقه‌ای بنا شده است، تأکید کرد که ایران آماده است تا با همکاری و هم‌افزایی با سایر کشورهای منطقه، آینده‌ای قوی و همگرا را بسازد.

 

در پایان، وزیر امور خارجه کشورمان ابراز امیدواری کرد که این مجمع گفت‌وگوی تهران فرصتی باشد تا کشورهای منطقه با همکاری یکدیگر، راه‌حل‌های مؤثر و عملی برای مسائل مشترک خود بیابند.

 

رییس‌جمهور در مجمع گفت‌وگوی تهران: "جهان خانه‌ای مشترک است؛ حقوق انسان‌ها باید رعایت شود"

رییس‌جمهور در سخنانی در مجمع گفت‌وگوی تهران بر لزوم احترام به حقوق انسان‌ها و همکاری جهانی تأکید کرد و گفت: «ما در این کره خاکی، همچون یک توپ در کهکشان سرگردانیم و این کره، خانه مشترک همه انسان‌هاست. تمام کسانی که در این خانه زندگی می‌کنند، حق دارند در صلح و آرامش زندگی کنند.»

وی با انتقاد از نقض حقوق بشر توسط برخی حکومت‌ها، به ویژه در مورد اقدامات اسرائیل، افزود: «اگر همه انسان‌ها به حقوق یکدیگر احترام بگذارند، جنگ‌ها و درگیری‌ها هیچ معنایی نخواهند داشت. نادیده گرفتن حقوق انسان‌ها و تجاوز به آن‌ها، هیچ توجیهی ندارد.»

رییس‌جمهور همچنین بر اهمیت همیاری جهانی تأکید کرد و گفت: «دستاوردهای بشر در حوزه‌های مختلف، از سلامت تا فناوری، باید در اختیار تمامی انسان‌ها قرار گیرد. همچنین باید به حقوق دیگر موجودات زنده مانند گیاهان و حیوانات احترام بگذاریم تا چرخه هستی حفظ شود.»

وی در پایان اظهار امیدواری کرد که با این دیدگاه، بتوان در سطح جهانی برادری، صمیمیت و عدالت را گسترش داد و همکاری‌های مؤثری با کشورهای مختلف به ویژه همسایگان برقرار کرد.