|

هشدار گزارش‌های عبری درباره نزدیکی روابط مصر و ایران

یک وبگاه عبری نسبت به فعالیت‌های قابل توجه در تقویت روابط بین مصر و ایران در هفته‌های اخیر هشدار داد؛ تحولی که توجه گسترده‌ای را در محافل سیاسی منطقه‌ای به خود جلب کرده است.

هشدار گزارش‌های عبری درباره نزدیکی روابط مصر و ایران

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

یک وبگاه عبری نسبت به فعالیت‌های قابل توجه در تقویت روابط بین مصر و ایران در هفته‌های اخیر هشدار داد؛ تحولی که توجه گسترده‌ای را در محافل سیاسی منطقه‌ای به خود جلب کرده است.

وبگاه عبری arabexpert به سفر اخیر دو وزیر ایرانی به مصر و همچنین پاسخ تهران به درخواست قاهره برای تغییر نام خیابانی در پایتخت ایران که نام «خالد اسلامبولی» قاتل انور سادات، رئیس جمهور فقید مصر را بر خود داشت، اشاره کرد. منابع اسرائیلی معتقدند این گام‌ها فراتر از جنبه نمادین است و نشان دهنده تفاهم متقابل بین دو کشور است.

این گزارش به ابراز همدردی عمومی با ایران در مصر اشاره کرد که در شبکه‌های اجتماعی و برخی رسانه‌ها، به ویژه پس از تشدید تنش‌های اخیر بین ایران و اسرائیل، مشهود بود. گزارش‌ها همچنین به تظاهرات دانشجویی در برخی دانشگاه‌های مصر اشاره کردند که خواستار تقویت روابط با تهران بودند.

در مقابل، تحلیلگران تأکید کرده‌اند که مصر مشتاق است تعادل ظریفی را در سیاست خارجی خود حفظ کند، زیرا به همکاری استراتژیک خود با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و غرب ادامه می‌دهد و همزمان فرصت‌هایی را برای همکاری با ایران در مورد برخی مسائل منطقه‌ای پیدا می‌کند.

منابع سیاسی اسرائیلی گفتند که مصر که با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و اتحادهای غربی در ارتباط بوده، اکنون در تلاش است تا فشارهای داخلی و خارجی را متعادل کند.

آنها افزودند: «از یک سو، نزدیکی با ایران به این کشور اجازه می‌دهد تا خط دفاعی مستقل‌تری در برابر چالش‌های امنیتی و اقتصادی پیش روی خود، به ویژه سیاست اسرائیل در منطقه که با عملیات نظامی و فشار دیپلماتیک همراه است، ایجاد کند. در عین حال، پیشینه اقتصادی و سیاسی وجود دارد که عمق تنشی را که مصر تجربه می‌کند، آشکار می‌کند.»

این منابع گفتند: «ادامه مخالفت عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر با طرح‌های مهاجرتی پیشنهادی دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در کنار امتناع عربستان از ارائه حمایت اقتصادی قابل توجه، باعث ایجاد حس انزوا در مصر و عدم حمایت نظام‌های سنتی که قبلا از آن حمایت می‌کردند، شده است.»

در مورد تأثیر کلی، این گزارش اظهار داشت که شواهد روشنی از همذات‌پنداری گسترده بین مردم مصر و ایران وجود دارد، به ویژه با توجه به درگیری‌های نظامی بین ایران و اسرائیل و درگیری‌های جاری در غزه.

نمونه‌هایی از این موارد شامل تظاهرات حمایتی در رسانه‌های مصری از حق ایران برای دفاع از خود و پیام‌هایی است که در رسانه‌های اجتماعی با تصاویر سربازان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در کنار شعارهای ضد اسرائیلی و ضد آمریکایی منتشر می‌شود.

موجی از حمایت مردمی نیز در دانشگاه‌های سراسر قاهره ثبت شد، دانشجویان خواستار روابط عمیق‌تر با تهران شدند و ابراز امیدواری کردند که رقبای منطقه‌ای با تشدید تنش‌ها بین ایران و اسرائیل ضعیف شوند.

گزارش وبگاه عبری این سوال را مطرح کرد که آیا مصر، یک کشور سنی مرکزی و نسبتا پایدار در منطقه، این روند را در طول زمان ادامه خواهد داد یا خیر. منابع امنیتی اسرائیل در پاسخ گفتند که واقعیت سیاسی و استراتژیک، تعادل ظریفی را تحمیل می‌کند: از یک سو، فشار از سوی ایالات متحده و عربستان برای حفظ اتحادهای سنتی وجود دارد؛ از سوی دیگر، جاه‌طلبی مصر برای استقلال سیاسی بیشتر و بهره‌برداری از تنش‌ها بین قدرت‌های بزرگ برای خدمت به منافع ملی خود وجود دارد.

گزارش عبری مدعی شد که مصر درگیر یک «بازی دوگانه» است، به این معنی که می‌خواهد گزینه‌های خود را در خاورمیانه گسترش دهد و در عین حال روابط متعادلی را با همه طرف‌های ذی‌ربط حفظ کند.

این گزارش تاکید کرد که با گذشت زمان، مصر احتمالا استراتژی خود مبنی بر ایجاد توازن پیچیده و نزدیکی به ایران را ادامه خواهد داد اما برای قطع روابط خود با غرب و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس که همچنان منبع مهمی برای ثبات اقتصادی و امنیتی هستند، عجله نخواهد کرد.

تحولات آینده در خاورمیانه، مانند تغییر نظام‌های عربی، مداخلات عوامل خارجی یا بحران‌های اقتصادی، ممکن است مسیر رویکرد سیاسی مصر را تعیین کند.

این گزارش نتیجه گیری کرد: «انتظار می‌رود قاهره همچنان در یک اقدام متعادل‌کننده ظریف باقی بماند و هدف اصلی آن تضمین ثبات و گسترش نفوذ منطقه‌ای خود بدون خطر فلج شدن یا اختلاف شدید با متحدان سنتی‌اش باشد. بنابراین، به دنبال حفظ تسلط بر هر دو طرف است.»

شایان ذکر است که روابط مصر و ایران از سال ۱۹۷۹ شاهد تنش بوده است. تحولات اخیر به احتمال بهبود تدریجی روابط بین دو کشور اشاره دارد، البته در مرزهای محدودی که تحت تأثیر ملاحظات ظریف سیاسی و منطقه‌ای قرار دارند.

منبع: ایسنا

آخرین اخبار جهان را از طریق این لینک پیگیری کنید.