نقطه عطفی در روند صلح کردها با ترکیه؛
آغاز خلع سلاح پکک در شمال عراق
اعلام خلع سلاح نیروهای پکک در شمال عراق نخستین گام عینی در روند صلح و پایان دهها سال درگیری مسلحانه میان این گروه و دولت ترکیه است؛ تحولی که امیدها برای پایان یکی از طولانیترین منازعات منطقه را زنده کرده است.

به گزارش گروه رسانهای شرق،
یک گروه مسلح کرد که سالها علیه دولت ترکیه جنگیده است، روز پنجشنبه اعلام کرد نیروهایش در شمال عراق روند خلع سلاح را آغاز خواهند کرد؛ حرکتی که بهعنوان اولین گام عملی برای پایان دادن به مبارزه مسلحانه و حرکت بهسوی صلح تلقی میشود.
پکک، یا حزب کارگران کردستان که از سوی دولت ترکیه و بسیاری از کشورهای غربی در لیست گروههای تروریستی قرار دارد، در ماه می اعلام کرد که قصد دارد منحل شود و رسما از مبارزه مسلحانه دست بکشد؛ پایانی بر چهار دهه درگیری که هزاران کشته بر جای گذاشته است. این تصمیم پس از آن اتخاذ شد که عبدالله اوجالان، رهبر پکک که از سال ۱۹۹۹ در جزیرهای نزدیک استانبول زندانی است، در فوریه امسال از اعضای گروه خواست کنگرهای تشکیل دهند و رسما اعلام انحلال و خلع سلاح کنند.
اوجالان ۷۶ ساله، با وجود ۲۵ سال زندان، همچنان نقش تعیینکنندهای در جنبش کردی ایفا میکند. فراخوان او برای پایان دادن به درگیری، نقطه عطفی در تلاش برای پایان دادن به یکی از طولانیترین و خونینترین منازعات منطقه بود که از دهه ۱۹۸۰ جان دهها هزار نفر را گرفته است.
در تازهترین تحول، پکک با انتشار بیانیهای اعلام کرد: «گروهی از نیروهای ما از کوهها پایین خواهند آمد و در راستای اعلام حسن نیت خود برای صلح و گذار به سیاست دموکراتیک، با سلاحهای خود خداحافظی خواهند کرد.» این مراسم قرار است بین ۱۰ تا ۱۲ ژوئیه در شهر سلیمانیه، واقع در منطقه نیمهخودمختار کردستان عراق، برگزار شود و اولین گام عملی در مسیر خلع سلاح خواهد بود.
زاگرس هیوا، سخنگوی پکک، اعلام کرد که نیروها سلاحهای خود را «زیر نظر نهادهای جامعه مدنی و طرفهای ذیربط» از بین خواهند برد. او افزود تعداد دقیق شرکتکنندگان هنوز مشخص نشده اما احتمالاً بین ۲۰ تا ۳۰ نفر خواهند بود.
او تاکید کرد که گامهای بعدی در روند خلع سلاح مشروط به لغو «رژیم ایزولاسیون» اعمالشده بر اوجالان در زندان و همچنین اتخاذ اقدامات «قانونی، سیاسی و حقوقی» است تا زمینه بازگشت نیروهای پکک به سیاست دموکراتیک در ترکیه فراهم شود.
نقش دولت اقلیم کردستان عراق و ملاحظات منطقهای
یک مقام کرد عراقی که خواست نامش فاش نشود، اعلام کرد اعضای پکک قرار است سلاحهای سبک خود را به دولت اقلیم تحویل دهند. در این منطقه، حکومت محلی میان دو حزب اصلی تقسیم شده است: حزب دموکرات کردستان (KDP) که کنترل اربیل و دهوک را در دست دارد و روابط خوبی با ترکیه برقرار کرده، و اتحادیه میهنی کردستان (PUK) که بر سلیمانیه حاکم است و به پکک نزدیکتر است.
در ترکیه، عمر چلیک، سخنگوی حزب عدالت و توسعه (حزب حاکم) روز دوشنبه اعلام کرد پکک میتواند ظرف چند روز آینده فرآیند خلع سلاح را آغاز کند اما جزئیاتی ارائه نداد. او همچنین خبر داد که رئیسجمهور اردوغان هفته آینده با اعضای حزب طرفدار کردها درباره پیشبرد روند صلح دیدار خواهد کرد. هنوز دولت ترکیه به صورت رسمی به این اعلامیه جدید واکنش نشان نداده است.
پکک سالهاست که پایگاههایی در کوههای شمال عراق دارد و نیروهای ترکیه نیز بارها عملیات نظامی و حملات هوایی علیه این گروه در خاک عراق انجام دادهاند. بهدنبال این حملات، دهها روستا خالی از سکنه شدهاند. دولت عراق سال گذشته به طور رسمی فعالیت این گروه جداییطلب را ممنوع اعلام کرد؛ گروهی که سالها پیش نیز در ترکیه غیرقانونی شناخته شد.
آخرین اخبار جهان را از طریق این لینک پیگیری کنید.