|

ترامپ در مسیر بازگشت به خاورمیانه

دونالد ترامپ، رئیس‌‌‌جمهوری آمریکا، دیروز جمعه ۲۶اردیبهشت سفر خود به سه کشور حاشیه خلیج‌فارس(عربستان، قطر و امارات) را با دستی پر به پایان ‌‌‌برد؛ سفری که آغاز آن در عربستان بود، سپس در قطر ادامه یافت و در نهایت در امارات به پایان رسید.

ترامپ در مسیر بازگشت به خاورمیانه

به گزارش گروه رسانه ای شبکه شرق ؛ این سفر دستاوردهای سیاسی و اقتصادی ملموسی به دنبال داشت: از سرمایه‌گذاری‌های کلان اعراب در آمریکا گرفته تا لغو تحریم‌های سوریه و دیدار با الشرع؛ از تحولات غزه گرفته تا اظهاراتی در مورد اوکراین و پرونده هسته‌ای ایران. در هر سه کشور، استقبال گرم و باشکوهی از رئیس‌‌‌جمهوری آمریکا صورت گرفت. ترامپ دیروز جمعه در نشستی اقتصادی و تجاری‌ شرکت کرد. پیش از آن، او پنج‌‌‌شنبه با محمد‌بن‌زاید آل‌نهیان، رئیس دولت امارات دیدار و گفت‌وگو کرد. ترامپ همچنین در جریان بازدیدی از مسجد شیخ زاید-بزرگ‌ترین مسجد کشور که با ستون‌‌‌های سفید عظیم و دیوارهای آراسته به تزئینات طلایی‌‌‌اش شهرت یافته-حضور یافت. شیخ محمد‌بن‌زاید آل‌نهیان، رئیس کشور امارات پنج‌‌‌شنبه ۲۵اردیبهشت در ابوظبی، «مدال شیخ زاید» را به دونالد ترامپ، اهدا کرد.  رئیس‌‌‌جمهور آمریکا، در جریان سفر خود به ابوظبی با اشاره به حضور کمرنگ آمریکا در خاورمیانه در سال‌های اخیر گفت: «آمریکا از خاورمیانه غایب بود، اما اکنون در حال بازگشت و تجدید موقعیت خود هستیم.» ترامپ همچنین با تاکید بر لزوم پایان دادن به جنگ اوکراین اظهار کرد: «زمان آن فرا رسیده است که به درگیری در اوکراین پایان دهیم.» او ادامه داد: «کشته‌‌‌شدن مردم در جنگ روسیه و اوکراین شرم‌‌‌آور است. باید جلوی این جنگ را بگیریم.» رئیس‌‌‌جمهور آمریکا درخصوص بحران غزه نیز گفت: «بسیاری از مردم در غزه از گرسنگی رنج می‌‌‌برند و ما راه‌حلی برای آن پیدا خواهیم کرد. به وضعیت غزه فکر می‌‌‌کنیم و به آن رسیدگی خواهیم کرد. ما راه‌حلی برای وضعیت غزه و گرسنگی در آنجا پیدا خواهیم کرد.»

با این حال، «لوک برادواتر»، «جاناتان سوان» و «ویوین نریم» در گزارشی برای نیویورک‌تایمز روایت دیگری از سفر ترامپ به خاورمیانه ارائه داده و از دو چهره ترامپ سخن گفتند: در داخل، ترامپ در حال دستور دادن به تحقیقات در مورد مخالفان سیاسی خود و یافتن راه‌های خلاقانه برای استفاده از قدرت اجرایی خود در جهت نابودی زندگی حتی برخی از منتقدان ملایم‌‌‌تر خود است. در خارج از کشور، ترامپ پیام متفاوتی ارسال کرده است: بگذارید گذشته‌ها در گذشته بمانند. حتی اگر آن گذشته‌ها شامل تلاش برای ترور او یا همکاری با القاعده باشد. ترامپ در مجموعه‌‌‌ای از سخنرانی‌‌‌ها و اظهارات بی‌‌‌مقدمه در نخستین سفر خارجی بزرگ دوره دوم خود، به مخاطبان در خاورمیانه گفت که حاضر است گذشته را به نفع «صلح و سود» کنار بگذارد. ترامپ روز سه‌‌‌شنبه در سخنرانی خود در مجمع سرمایه‌‌‌گذاری عربستان و ایالات‌متحده در ریاض گفت: «من هرگز به داشتن دشمنان دائمی اعتقاد نداشته‌‌‌ام. من با آنچه بسیاری از مردم فکر می‌‌‌کنند، متفاوت هستم.»

او اعلام کرد که تحریم‌ها علیه سوریه را لغو خواهد کرد و یک راه نجات اقتصادی برای کشوری که دهه‌ها سرکوب، جنگ داخلی، تروریسم و فقر تشدید شده توسط انزوای بین‌المللی را تجربه کرده بود، فراهم کرده است. ترامپ در مورد سوریه گفت: «این تحریم‌ها فلج‌‌‌کننده بودند و در آن زمان به‌عنوان یک کارکرد مهم - واقعا مهم - عمل می‌‌‌کردند. اما اکنون، زمان درخشش آنهاست.» او سپس در ریاض با احمد الشرع، رئیس‌جمهور جدید سوریه دیدار کرد. دیداری که حتی اعضای دولت ترامپ را هم شوکه کرد. گزارشگران نیویورک‌تایمز نوشتند، ترامپ که سابقه قضاوت افراد بر اساس ظاهرشان را دارد، تحت‌تاثیر الشرع قرار گرفت. او حتی گذشته جهادی رهبر سوریه را مثبت ارزیابی و توجه را به قدرت و سرسختی او جلب کرد. ترامپ گفت که به اصرار محمد‌بن‌سلمان(ولیعهد عربستان) و رجب طیب اردوغان(رئیس‌جمهور ترکیه) متعهد شد که تحریم‌های سوریه را لغو کند. پس از صحبت با آنها، او یک شبه، ربع قرن خصومت بین آمریکا و سوریه را کنار نهاد. با توجه به تحسین ترامپ از رهبران قدرتمندی مانند شی‌جین‌پینگ و ولادیمیر پوتین، دیدار با الشرع و بن‌سلمان و دیگران تعجب‌‌‌آور نبود. او برای آنها روشن کرد که کمتر در امور آنها دخالت خواهد کرد و مایل است نقض حقوق بشر شهروندانشان را ببخشد. البته این سفر منافعی هم داشت و ترامپ می‌تواند مدعی شود که با دستی پر به ایالات‌متحده بازگشته است. او موفق شد ۱.۲تریلیون دلار سرمایه‌گذاری از سوی قطر، همچنین ۱.۴تریلیون دلار از سوی امارات و ۶۰۰ میلیارد دلار (که می‌تواند به یک تریلیون دلار هم برسد) از سوی عربستان در آمریکا را تضمین کند.

 

«برادواتر- سوان- نریم» در بخش دیگری از گزارش خود نوشتند: اما وقتی صحبت از مسائل داخلی می‌شود، ترامپ سخاوت و بخشندگی کمتری به خرج می‌دهد. فهرست دشمنان او در داخل کشور طولانی و رو به افزایش است. او به سراغ مخالفان سیاسی قبلی خود رفته است: اعضای دولت اولش که او آنها را بی‌‌‌وفا می‌‌‌خواند؛ شرکت‌های حقوقی که افرادی را استخدام کردند که قبلا در مورد او تحقیق می‌‌‌کردند؛ دانشگاه‌هایی که او آنها را «ووک» خوانده است؛ سازمان‌های خبری که پوشش خبری آنها را دوست ندارد؛ نویسندگان مقالات و کتاب‌های انتقادی و... ترامپ همچنین مقامات سابق دولت بایدن را هدف قرار داده است. او مجوزهای امنیتی آنها را لغو و اعلام کرده که از وزارت دادگستری خود می‌خواهد بررسی کند که آیا می‌توان عفوهای پیشگیرانه‌‌‌ای را که بایدن برای محافظت از خانواده‌‌‌اش در برابر پیگرد قانونی احتمالی توسط دولت ترامپ صادر کرده بود، باطل کرد یا خیر؟

«دیوید شپردسون» و «کوستاس پیتاس» هم در گزارشی برای رویترز به جنبه دیگری از آخرین روز سفر ترامپ به امارات اشاره کرده و نوشتند دونالد ترامپ، روز پنج‌شنبه قراردادهایی به ارزش بیش از ۲۰۰میلیارد دلار بین ایالات‌متحده و امارات، از جمله تعهد ۱۴.۵میلیارد دلاری بین «بوئینگ» و «اتحاد ایرویز» امضا کرد. اتحاد دیروز جمعه تایید کرد که ۲۸هواپیمای بوئینگ پهن‌‌‌پیکر سفارش می‌دهد. انتظار می‌‌‌رود این هواپیماها از سال۲۰۲۸ به ناوگان هوایی امارات بپیوندند. اتحاد، ناوگانی متشکل از حدود ۱۰۰هواپیما دارد. «آنتونوالدو نوس»، مدیرعامل اتحاد، ماه گذشته گفت که اتحاد قصد دارد امسال ۲۰ تا ۲۲ هواپیمای جدید اضافه کند؛ زیرا می‌خواهد ناوگان خود را تا سال۲۰۳۰ به بیش از ۱۷۰هواپیما گسترش دهد و استراتژی تنوع اقتصادی ابوظبی را تقویت کند. این در حالی است که در سفر ترامپ به قطر، این کشور نیز قرارداد خرید ۱۶۰فروند هواپیما از غول هواپیماسازی بوئینگ را امضا کرد که گفته‌شده بزرگ‌ترین سفارش در تاریخ بوئینگ است.

 

اما سفر ترامپ حواشی جالبی هم داشت. یکی از این حواشی‌ها، تشکر ترامپ از هواپیمای لوکس اهدایی دولت قطر است. ترامپ در این زمینه گفت: «فکر می‌‌‌کنم این حرکت از سوی قطر یک اقدام فوق‌العاده بود. واقعا قدردان آن هستم. من هرگز کسی نیستم که چنین پیشنهادی را رد کنم.» اما حاشیه دیگر سفر ترامپ متلک او به کشورهای عربی بود. رئیس‌جمهور آمریکا گفت: «عربستان سعودی، امارات، قطر و دیگران. ما امنیت آنها را تامین می‌‌‌کنیم. اگر ما نبودیم، احتمالا الان اصلا وجود نداشتند.» او افزود: «بیش از توان هر انسانی دست دادم؛ میزبانان عرب تشنه محبت بودند و من محبت کردم.»