سومین سفر "شی" به مسکو
تجدید دیدار در سایه جنگ
شی جین پینگ، رهبر چین، برای سومین بار پس از آغاز جنگ اوکراین، راهی مسکو میشود. این سفر رسمی که همزمان با جشنهای روز پیروزی روسیه انجام میشود، نشاندهنده تعمیق روابط راهبردی و شراکت همهجانبه پکن و مسکو در بحبوحه تنشهای بینالمللی است.

به گزارش گروه رسانه ای شرق، کرملین اعلام کرد که شی جین پینگ، رهبر چین، از ۷ تا ۱۰ می (۱۸ تا ۲۱ اردیبهشت) در سفری رسمی به روسیه خواهد بود. پیش از این نیز اعلام شده بود که شی در میان رهبرانی است که قرار است در رژه روز پیروزی در ۹ می (۲۰ اردیبهشت) در مسکو شرکت کنند. کاخ کرملین اعلام کرد این سفر به دعوت ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، انجام میشود و رهبران دو کشور علاوه بر شرکت در جشنهای روز پیروزی، درباره «توسعه بیشتر روابط مشارکت همهجانبه و تعامل راهبردی» و همچنین «موضوعات مهم در دستور کار بینالمللی و منطقهای» گفتگو خواهند کرد. گفته شده است که پوتین و شی چندین سند دوجانبه را نیز امضا خواهند کرد.
این سومین سفر شی جین پینگ به روسیه از زمان اعزام نیروهای کرملین به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ به شمار میرود. چین مدعی است که در این درگیری موضعی بیطرف دارد، اما از ادعاهای کرملین مبنی بر اینکه اقدام روسیه توسط غرب تحریک شده است، حمایت کرده و همچنان به تامین قطعات کلیدی مورد نیاز مسکو برای تولید تسلیحات ادامه میدهد.
آخرین سفر شی به روسیه در سپتامبر ۲۰۲۴ برای شرکت در اجلاس سران گروه اقتصادهای در حال توسعه بریکس بود. او همچنین در مارس ۲۰۲۳ سفری دولتی به روسیه داشت و پوتین نیز در اکتبر همان سال با سفر به چین به آن پاسخ داد. رهبران دو کشور از آن زمان تاکنون در ماه می ۲۰۲۴ در پکن - جایی که پوتین اولین سفر خارجی خود در پنجمین دوره ریاستجمهوریاش را انجام داد - و همچنین در ماه جولای در قزاقستان دیدار کردهاند.
وابستگی اقتصادی روسیه به چین
پس از آغاز آنچه کرملین اصرار دارد آن را «عملیات ویژه نظامی» در اوکراین بنامد، روسیه به دلیل تحریمهای غرب که دسترسی این کشور به بخش بزرگی از سیستم تجاری بینالمللی را قطع کرده، از نظر اقتصادی به طور فزایندهای به چین وابسته شده است. افزایش تجارت چین با روسیه به این کشور کمک کرده تا برخی از شدیدترین ضربات ناشی از تحریمها را کاهش دهد.
مسکو بخش عمدهای از صادرات انرژی خود را به چین هدایت کرده و برای واردات قطعات با فناوری پیشرفته برای صنایع نظامی روسیه و دور زدن تحریمهای غرب، به شرکتهای چینی تکیه کرده است. روابط شخصی مستحکم میان رهبران روسیه و چین نیز به تقویت مناسبات بین مسکو و پکن کمک کرده است.
در همین حال، مسکو روز شنبه ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین را متهم کرد که پس از رد آتشبس یکجانبه ۷۲ ساعته روسیه، ایمنی مقامات شرکتکننده در جشنهای روز پیروزی را تهدید کرده است. زلنسکی گفته بود که اوکراین نمیتواند تضمینهای امنیتی برای مقامات خارجی که قصد دارند ۹ می از روسیه بازدید کنند، ارائه دهد و هشدار داد که مسکو ممکن است دست به اقدامات تحریکآمیز بزند و بعداً تلاش کند اوکراین را مقصر جلوه دهد.