|

نقش تحولات هوش مصنوعی در انتخاب لقب پاپ جدید

​پاپ لئوی چهاردهم، پاپ جدید واتیکان، هنگام تشریح برنامه‌های خود برای دوران زمام‌داری‌اش در سخنرانی که مقابل کاردینال‌ها داشت، از تاثیر عمیق فناوری هوش‌ مصنوعی و چالش‌های آن گفته، و نقشی که این فناوری در انتخاب لقب وی داشته است.

نقش تحولات هوش مصنوعی در انتخاب لقب پاپ جدید
خبرنگار: ثریا حقی

پاپ لئوی چهاردهم، پاپ جدید واتیکان، هنگام تشریح برنامه‌های خود برای دوران زمام‌داری‌اش در سخنرانی که مقابل کاردینال‌ها داشت، از تاثیر عمیق فناوری هوش‌ مصنوعی و چالش‌های آن گفته، و نقشی که این فناوری در انتخاب لقب وی داشته است.

به گزارش «فن‌زی»، بر اساس بیانیه رسمی که توسط واتیکان منتشر شده است، نام پاپ جدید لئوی چهاردهم (Pope Leo XIV) انتخاب شده که از پاپ لئوی سیزدهم الهام گرفته شده است؛ پاپی که در آغاز انقلاب صنعتی بر مسند قدرت بوده است.

رابرت فرانسیس پرووست (Robert Francis Prevost)، متولد شیکاگو، که اکنون پاپ لئوی چهاردهم خوانده می‌شود، در نخستین سخنرانی خود در کالج کاردینال‌ها و پس انتخابش در روز پنجشنبه به‌عنوان پاپ جدید واتیکان، از سال‌های 1878 تا 1903 گفت؛ دوره‌ای محوری که تاریخ شاهد توسعه صنعت خودرو، هوا فضا و رشد تولید فولاد در آن بوده و همین امر، موجب الهام گرفتن او برای تعیین نامش بوده است.

وی در این باره می‌گوید: «پاپ لئوی سیزدهم، با بخشنامه تاریخی رکروم نواروم (Rerum Novarum) خود، به مسائل اجتماعی در چارچوب اولین انقلاب صنعتی بزرگ پرداخت. امروز نیز کلیسا، در حال ارائه گنجینه ارزشمند آموزه‌های اجتماعی خود در پاسخ به یک انقلاب صنعتی دیگر و تحولات هوش مصنوعی است».

جالب است بدانید که خودِ پاپ فرانسیس، در سال 2023 میلادی قربانی جعل توسط فناوری هوش مصنوعی شده بود. او به‌عنوان پاپ فقید، بارها و بارها در خصوص خطرات، فرصت‌ها و نگرانی‌های اخلاقی این فناوری صحبت کرده بود و اکنون، پاپ جدید نیز در بسیاری از موارد، تابع اوست. با این حال، چه پاپ فرانیسیس و چه پاپ جدید، نتوانسته و نمی‌توانند پتانسیل فوق‌العاده فناوری هوش مصتوعی را نادیده بگیرند.

در سندی که اوایل 2025 میلادی منتشر شده است، واتیکان به بررسی محدودیت‌های فناوری هوش مصنوعی، ارتباط این فناوری با حقیقت و ملاحظات اخلاقی توسعه و استفاده از آن پرداخته و اصولاً طی چند سال اخیر، ردپای این فناوری در این حوزه به وفور مشاهده شده است.

اگرچه پاپ فرانسیس نیز تا حدود زیادی برای بسترسازی ایمن برای توسعه فناوری هوش مصنوعی تلاش کرده بود، اما به نظر می‌رسد که پاپ جدید تصمیم دارد گام‌هایی بزرگ‌تر و جدی‌تر در این زمینه بردارد. خصوصاً که صحبت در‌خصوص آن را از همین روز نخست زمام‌داری‌اش آغاز کرده است.