برنامه نتانیاهو برای حمله مجدد اسرائیل به ایران
اسرائیل منتظر فرصت دیگری برای حمله به ایران و ایجاد یک منازعه فاجعهآفرین دیگر برای پایین کشیدن نظام جمهوری اسلامی در ایران است؛ هرچند حمله دوباره اسرائیل به ایران، نیازمند مجوز ایالات متحده است.

به گزارش گروه رسانهای شرق،
بنیامین نتانیاهو منتظر فرصتی دیگر برای حمله به ایران و ازسرگیری عملیاتش است. رهبران اسرائیل جنگ ۱۲روزه و حمله اسرائیل به ایران را یک پیروزی تلقی میکنند چراکه چندین فرمانده نظامی ایران کشتهشدند، توانمندیهای دفاعی ایران تضعیف شد و آمریکا اقناع شد که به تاسیسات هستهای ایران در فردو حمله کند. تحلیلگران معتقدند که اسرائیل همین حالا منتظر فرصت دیگری برای حمله به ایران و ایجاد یک منازعه فاجعهآفرین دیگر برای پایین کشیدن نظام جمهوری اسلامی در ایران است؛هرچند حمله دوباره اسرائیل به ایران، نیازمند مجوز ایالات متحده است.
رهبران اسرائیل جنگ ۱۲روزه ماه پیش علیه ایران را یک پیروزی تلقی میکنند چراکه چندین فرمانده نظامی ایران کشتهشدند، توانمندیهای دفاعی ایران تضعیف شد و آمریکا اقناع شد که به تاسیسات هستهای ایران در فردو حمله کند. اما همانقدر که مقامهای اسرائیلی به سرعت در این جنگ اعلام پیروزی کردند، در عین حال تاکید میکنند که آمادگی دارند در صورت ضرورت بار دیگر به ایران حمله کنند.
نتانیاهو گفتهبود «هیچ قصدی نداریم که پا را از روی پدال گاز برداریم.» تحلیلگران معتقدند که اسرائیل همین حالا منتظر فرصت دیگری برای ایجاد یک منازعه فاجعهآفرین دیگر برای پایین کشیدن نظام جمهوری اسلامی در ایران است. هرچند چنین اقدامی نیازمند مجوز ایالات متحده است که ممکن است آمریکا آمادگی دادن چنین مجوزی نداشتهباشد. حمله میانه ماه ژوئن اسرائیلی باعث کشته شدن بیش از ۱۰۰۰ ایرانی و ۲۹ اسرائیلی شد. اسرائیل ادعا کرد که حمله پیشدستانه در دفاع از خود انجام دادهاست و برنامه هستهای ایران را، که تهران ادعا میکند برای اهداف صلحآمیز است، نابود کرد.
بهرغم ادعای اسرائیل مبنی بر هدف قرار دادن تاسیسات هستهای، اصلیترین اقدام اسرائیل ترور مقامهای بلندپایه دولتی و نظامی بود که به وضوح نشان از تلاش اسرائیل برای تضعیف و یا حتی سرنگونی نظام سیاسی ایران بود. تریتا پارسی، پژوهشگر اندیشکده کوئینسی معتقد است که نتانیاهو منتظر فرصتی دیگر برای از سرگیری عملیاتش است.
او میگوید: «دلیل اینکه اسرائیلیها میخواهند دوباره حمله کنند این است که آنها میخواهند ایران به یک سوریه یا لبنان دیگر تبدیل شود؛ یعنی کشوری که اسرائیل بتواند هر زمان خواست با مصونیت به آن حمله کند.» شاید فرصت بعدی اسرائیل برای حمله به ایران، زمینهسازی اروپاییها برای احیای قطعنامههای پیشین شورای امنیت علیه ایران باشد.
این قطعنامهها با انعقاد برجام در سال ۲۰۱۵ تعلیق شدهبودند. پارسی معتقد است: «بازگشت قطعنامهها یک پنجره سیاسی در اختیار اسرائیل قرار میدهد.» مئیر جاودانفر استاد دانشگاه در اسرائیل باید بتواند اطلاعات معتبری ارائه دهد که ایران در حال بازسازی یا تعمیر برنامه هستهای خود است. جاودانفر میگوید: «چنین حملهای نیازمند توافق آمریکا و دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا است.» او معتقد است که با توجه به نگرانیهای آمریکا در خصوص حمله اسرائیل به دمشق، صدور چنین مجوزی بعید به نظر میرسد.
نگار مرتضوی، پژوهشگر اندیشکده مرکز سیاستگذاری بینالمللی (CIP) میگوید: «فکر کنم بنیامین نتانیاهو فرمولی پیدا کردهاست که بتواند بهرغم مخالف دونالد ترامپ با مصونیت حملاتی را به ایران انجام دهد.» اوری گلدبرگ، تحلیلگر مسائل ایران میگوید: «هیچ نشانهای وجود ندارد که شبکه جاسوسی اسرائیل درون ایران در طول جنگ از بین رفتهباشند.» این تحلیلگر اسرائیلی میگوید: «اسرائیل ساختار امنیتی قابل اتکایی درون ایران ایجاد کردهاست و مانند همه سیستمهای مشابه، هر زمان که لازم باشد آن را به تحرک وا میدارد.
گاهی اوقات این تحرکات با اهداف استراتژیک نیستند و فقط هدفهای تاکتیکی دارند. هر زمان که بتوانید زیرساختها و افرادی را درون یک کشور دیگر داشتهباشید، فرصت محدودی برای استفاده از آنها دارید. در نتیجه اگر شده با آتش روشن کردن و انفجار هم که شده با فعال نگه داشتن آنها به ایران نشان میدهید که آنجا هستند.» میزان فقدان خویشتنداری از سوی نتانیاهو که قبلاً فردی فراری از منازعه بود، غیرقابل پیشبینی بود اما هرچند حمله به ایران که همواره از سوی اسرائیل به عنوان لولو خورخورهای برای توجیه اقداماتش معرفی میشد، ممکن است در اسرائیل که به شدت به دلیل جنگ غزه دچار شکاف شدهاست با استقبال مواجه شود، اما واکنش دیگر متحدان اسرائیل قابل پیشبینی نیست.
اوری گلدبرگ میگوید: «نگرانی اسرائیل در مورد ترامپ است و آنها میخواهند که ترامپ همواره در سمت آنها باشد. اما مسئله ایران یک مسئله اجماعی در اسرائیل است. ممکن است افراد در مورد مسئله غزه اختلافنظر داشتهباشند، اما در مورد ایران هرگز. اگر نتانیاهو احساس کند که تهدیدی متوجه خودش است، قطعاً سراغ مسئله ایران خواهد رفت تا مردم را پشت سر خودش متحد کند.» نگار مرتضوی میگوید که برای جنگ دوم ایران منفعل نخواهد ماند بلکه انتظار دارد که اسرائیل به تهاجماتش ادامه دهد. مرتضوی میگوید: «فکر میکنم که آنها باور دارند که یک توافق دیپلماتیک احتمال حمله اسرائیل را کاهش میدهد.»
آخرین اخبار سیاست را از طریق این لینک پیگیری کنید.