|

منافقین ادعای خود درباره سایت هسته‌ای سمنان را پس گرفتند؟

ساعاتی پیش فاکس‌نیوز در خبری اختصاصی ادعا کرد توسط گروه منافقین به تصاویر اختصاصی دست یافته که یک تأسیسات هسته‌ای پیشتر اعلام‌نشده در ایران را نشان می‌دهد. این سایتِ به‌تازگی شناسایی‌شده، در استان سمنان ایران واقع شده و فاصله‌ قابل توجهی با دیگر تأسیسات هسته‌ای شناخته‌شده ایران دارد.

منافقین ادعای خود درباره سایت هسته‌ای سمنان را پس گرفتند؟

دیوید آلبرایت (David Albright) یک کارشناس شناخته‌شده در حوزه اشاعه تسلیحات هسته‌ای و مسائل مربوط به امنیت هسته‌ای است. او بنیان‌گذار و رئیس مؤسسه علوم و امنیت بین‌المللی در واشنگتن است، که یک اندیشکده مستقل و تخصصی در زمینه جلوگیری از گسترش تسلیحات هسته‌ای است. او در صفحه شخصی خود درباره خبر منتشر شده از سوی فاکس نیوز مبنی بر اقدام ایران برای تولید تریتیوم نوشته است: امروز ادعای «شورای ملی مقاومت ایران» (NCRI) در خصوص وجود سایت‌هایی مرتبط با تولید تریتیوم مورد بررسی قرار گرفت. تصاویر ماهواره‌ای مربوط به سایت‌های اصلی که توسط این شورا معرفی شده‌اند، بررسی شدند و هیچ نشانه‌ای دال بر فعالیت‌های مرتبط با تولید تریتیوم در آن‌ها مشاهده نگردید.

به گزارش جهان دیپلماسی، ساعاتی پیش فاکس‌نیوز در خبری اختصاصی ادعا کرد توسط گروه منافقین به تصاویر اختصاصی دست یافته که یک تأسیسات هسته‌ای پیشتر اعلام‌نشده در ایران را نشان می‌دهد. این سایتِ به‌تازگی شناسایی‌شده، در استان سمنان ایران واقع شده و فاصله‌ قابل توجهی با دیگر تأسیسات هسته‌ای شناخته‌شده ایران دارد. 

این تصاویر به یک مجموعه گسترده با مساحتی نزدیک به ۲۵۰۰ هکتار (حدود ۱۰ کیلومتر مربع) اشاره دارد که ابعاد وسیع این پروژه را نشان می‌دهد. 

گفته می‌شود این تأسیسات که توسط مقامات ایرانی با نام رمز «سایت رنگین‌کمان» شناخته می‌شود، بیش از یک دهه است که تحت پوشش یک شرکت تولید مواد شیمیایی به نام «دیبا انرژی سیبا» فعالیت می‌کند.  

ادعا شده است که وظیفه اصلی «سایت رنگین‌کمان»، استخراج تریتیوم است. تریتیوم (Tritium یا H-3) یک ایزوتوپ رادیواکتیو هیدروژن است که هم در کاربردهای غیرنظامی (مثلاً در راکتورهای همجوشی، علائم نورتاب، و برخی تجهیزات علمی) و هم در افزایش قدرت تخریب و کارایی سلاح‌های هسته‌ای کاربرد دارد. 

دیوید آلبرایت (David Albright) یک کارشناس شناخته‌شده در حوزه اشاعه تسلیحات هسته‌ای و مسائل مربوط به امنیت هسته‌ای است. او بنیان‌گذار و رئیس مؤسسه علوم و امنیت بین‌المللی در واشنگتن است، که یک اندیشکده مستقل و تخصصی در زمینه جلوگیری از گسترش تسلیحات هسته‌ای است.

او در صفحه شخصی خود درباره خبر منتشر شده از سوی فاکس نیوز مبنی بر اقدام ایران برای تولید تریتیوم نوشته است:  

امروز ادعای «شورای ملی مقاومت ایران» (NCRI) در خصوص وجود سایت‌هایی مرتبط با تولید تریتیوم مورد بررسی قرار گرفت. تصاویر ماهواره‌ای مربوط به سایت‌های اصلی که توسط این شورا معرفی شده‌اند، بررسی شدند و هیچ نشانه‌ای دال بر فعالیت‌های مرتبط با تولید تریتیوم در آن‌ها مشاهده نگردید.

 

به گفته یکی از تحلیل‌گران ما در حوزه تصاویر ماهواره‌ای:

این سایت‌ها در منطقه‌ای با امنیت بالا واقع شده‌اند و در یک حوضه جغرافیایی وسیع قرار دارند که از نظر فیزیکی و بصری، شرایط ویژه‌ای برای پنهان‌سازی از دید زمینی فراهم می‌سازد.

در یکی از این دو سایت، تعداد زیادی از مخازن استوانه‌ای (سیلندرها) شکل دیده می‌شوند؛ به‌گونه‌ای که سیلندرها در نقاط مختلف سایت پراکنده‌اند و در سایت دیگر نیز مواردی مشابه دیده می‌شود. در یکی از ساختمان‌ها که از نمای جانبی دیده شده، مخازنی مربوط به فرایندهای شیمیایی به چشم می‌خورد. بیشتر سازه‌های موجود در این سایت، سوله‌هایی با سقف و بدون دیواره هستند که تجهیزات پردازش شیمیایی را پوشش می‌دهند. همچنین به نظر می‌رسد یک دودکش صنعتی (flare stack) نیز در این محل وجود داشته باشد. در مجموع، این مکان بیشتر شبیه یک تأسیسات شیمیایی است که احتمال دارد با موادی چون فلورین یا کلر سروکار داشته باشد.

بررسی‌های بیشتری در حال انجام است و احتمال دارد در آینده تصاویر تکمیلی منتشر شود. با این حال، ادعای مطرح‌شده از سوی NCRI مبنی بر تولید تریتیوم در این سایت‌ها، نیازمند مستندات و توضیحات بیشتر است؛ چراکه در تصاویر ارائه‌شده، هیچ‌گونه شواهدی دال بر چنین فعالیت‌هایی مشاهده نمی‌شود. 

دیوید آلبرایت در توئیت دیگری با اشاره به سخنان یکی از اعضای منافقین درباره ادعای مطرح شده نوشت: 

علیرضا جعفرزاده، (عضو سازمان منافقین) می‌گوید: «ما در کنفرانس خبری خود و همچنین در مطالب ارائه‌شده، هرگز ادعا نکردیم که جمهوری اسلامی در سایت رنگین‌کمان مشغول به تولید تریتیوم است. این موضوع به‌طور مشخص توسط مایکل گوردون، خبرنگار وال‌استریت ژورنال، از بنده پرسیده شد و من به‌صراحت پاسخ دادم که خیر، اما افزودم که آنها دارای یک برنامه تریتیوم هستند، اگرچه از محل اجرای آن اطلاعی نداشتم.»

 

منبع: جماران