۱۰ تأثیر شگفتانگیز مدیتیشن بر بدن و روان
وقتی که احساس می کنید جهان اطرافتان پر از مشغله و مشکلات ناراحت کننده شده، دوست دارید لحظهای بتوانید از توفان اتفاقات بد فاصله بگیرید و آرامش داشته باشید و به آرامی دراز بکشید و به لحظات و اتفاقات زیبا فکر کنید. در این زمان به عنوان یکی از راههای کاهنده استرس به شما مدیتشن پیشنهاد میکنند.

به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ در تقویم جهانی، روز ۲۱ ماه مه مصادف با ۳۱ اردیبهشت به عنوان روز جهانی مدیتیشن تعیین شده، روز جهانی مدیتیشن ریشه در تاریخ خود مدیتیشن دارد. مدیتیشن در بسیاری از کشورها توصیه میشود و اولین بار ۱۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح در هند درباره آن متونی نوشته شده است .
در حالی که مدیتیشن ریشه در سنتهای معنوی شرقی دارد، اکنون به طور کامل به روانشناسی راه یافته است. انواع مختلفی از مدیتیشن وجود دارد، اما همه آنها به همراهی شما نیاز دارند که از تکنیکهای خاصی برای آموزش ذهن خود، افزایش تمرکز و رسیدن به یک حالت آرام استفاده کنید. مدیتیشن فقط سلامت معنوی شما را بهبود نمی بخشد. تحقیقات نشان میدهد که فواید گستردهای هم برای ذهن و هم برای بدن دارد.
کاهش سطح استرس
یکی از بزرگترین مزایای مدیتیشن که با در نتیجه تحقیقات ثابت شده این است که استرس را کاهش میدهد. بسیاری از بررسیهای گسترده نشان دادهاند که مدیتیشن، بهویژه مراقبه ذهنآگاهی، در کمک به افراد برای مدیریت سطوح استرس به روشی سالم بسیار مؤثر است.
به عنوان مثال، یک مطالعه در سال ۲۰۱۶ نشان داد که شرکت کنندگانی که مراقبه تمرکز حواس را تمرین میکردند، به طور قابل توجهی سطوح پایین تری از استرس و سطوح بالاتری از امید را داشتند. بسیاری از انواع مدیتیشن در واقع شیمی و ساختار مغز را به گونهای تغییر میدهند که باعث کاهش استرس میشود.
بهبود حافظه و تمرکز
برخی از انواع مدیتیشن نیز می توانند عملکرد شناختی، به ویژه حافظه و تمرکز را بهبود بخشند. یک کارآزمایی تصادفی نشان داد که جلسات ۱۳ دقیقهای روزانه مدیتشن به مدت ۴ هفته باعث بهبود توجه، حافظه کاری و حافظه تشخیصی میشود.
مطالعه دیگری اثرات مدیتیشن ذهن آگاهی را روی کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی کمبود توجه (ADHD) بررسی کرد. این تحقیق نشان داد که کودکانی که ۳ بار در هفته در آموزش تمرکز حواس شرکت کردند، بهبودهایی در تمرکز، دامنه توجه، مهارتهای تحصیلی و موارد دیگر داشتند.
کمک در مدیریت اضطراب
اگرچه مدیتیشن به تنهایی ممکن است برای مدیریت یک اختلال اضطراب کافی نباشد، به خصوص زمانی که علائم شدید هستند، قطعا میتواند کمک کننده باشد. یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ نشان میدهد که مدیتیشن برای کمک به افراد برای مدیریت اضطراب مؤثرتر از استراتژیهای آرامسازی است.
یک کارآزمایی تصادفیسازی و کنترلشده در سال ۲۰۲۲ نشان داد که مداخلات مبتنی بر مدیتیشن، مانند کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، به همان اندازه داروهای ضد اضطراب لکساپرو (Lexapro) برای درمان اضطراب مؤثر است.
خودآگاهی بهتر
بیشتر انواع مدیتیشن به شما نیاز دارند که به درون خود ورود کنید و در کنار خودتان حضور داشته باشید. مدیتیشن ذهن آگاهی، به ویژه، شما را دعوت میکند تا با هر چیزی که ممکن است در لحظه حال اتفاق بیفتد کنار بیائید از جمله افکار، احساسات و احساسات دردناک.
وقتی به این شکل با خودتان وقت میگذرانید، طبیعی است که خودآگاهی شما بهبود می یابد. بر اساس یک مطالعه در سال ۲۰۲۰، افرادی که به طور منظم مدیتیشن میکنند سطوح بالاتری از درون نگری نشان میدهند.
جلوگیری از زوال عقل و از دست دادن حافظه مرتبط با سن
بسیاری از انواع مدیتیشن میتوانند از زوال عقل، از دست دادن حافظه و زوال شناختی با افزایش سن جلوگیری کنند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ نشان داد که یک تکنیک خاص مدیتیشن به نام «کرتان کریا» که تنها به ۱۲ دقیقه در روز نیاز دارد، با بهبود حافظه در افراد مبتلا به اختلال شناختی مرتبط است. فواید مدیتیشن در کاهش حافظه تا حدی به تاثیر مدیتیشن بر مغز مربوط میشود. یک مطالعه در سال ۲۰۲۱ اثرات مدیتیشن را روی افراد مبتلا به زوال عقل خفیف مورد مطالعه قرار داد. محققان دریافتند که یک تمرین منظم مدیتیشن طولانی مدت منجر به افزایش حجم ماده خاکستری در مناطقی از مغز میشود که مسئول عملکرد اجرایی هستند.
کمک به خواب بهتر
تحقیقات نشان میدهد که مدیتیشن قبل از خواب ممکن است به خواب بهتر و مبارزه با بی خوابی کمک کند. بیشتر مطالعات در مورد خواب و مدیتیشن به طور خاص در مورد مراقبه ذهن آگاهی انجام شده است. به عنوان مثال، یک کارآزمایی تصادفیسازی و کنترلشده در سال ۲۰۱۴ نشان داد که در افرادی که مداخله مبتنی بر ذهنآگاهی دریافت کردهاند، خواب و بیخوابی به طور قابلتوجهی کاهش یافته است.
کمک به کنترل درد مزمن
مدیتیشن به طور منظم مسیرهای عصبی و ساختار مغز را تغییر میدهد، که ممکن است شما را نسبت به درد کمتر حساس کند. به عنوان مثال، یک مطالعه در سال ۲۰۱۶ نشان داد که مدیتیشن ذهن آگاهی، تولید مواد افیونی درون زا در بدن را افزایش میدهد که به عنوان یک مسکن طبیعی عمل میکنند. حتی اگر مدیتیشن درد شما را کاهش ندهد، میتواند به شما کمک کند تا با تحمل درد بیشتر در آرامش باشید.
علائم افسردگی را کاهش می دهد
با به دست آوردن بینش نسبت به افکار خود و روشی که این افکار منجر به احساسات ناخوشایند میشوند میتوانید چرخه نشخوار فکری را که اغلب همراه با افسردگی است، قطع کنید. یک بررسی سیستماتیک گسترده که در سال ۲۰۱۷ منتشر شد نشان داد که مدیتیشن ذهن آگاهی نه تنها برای کاهش درد مفید است، بلکه علائم افسردگی مرتبط را کاهش داده و کیفیت زندگی را بهبود میبخشد.
روابط را بهبود میبخشد
مدیتیشن منظم ممکن است به شما کمک کند با دیگران همدلی بیشتری داشته باشید و در نتیجه روابط بین فردی خود را بهبود بخشید. مدیتیشن ممکن است روابط زناشویی و روابط عاشقانه را نیز بهبود بخشد. در یک مطالعه در سال ۲۰۲۲، رضایت زندگی زناشویی افرادی که مراقبه انجام میدادند بهطور قابلتوجهی نسبت به افرادی که مراقبه انجام نمیدادند، بیشتر گزارش شد. علاوه بر این، یک متاآنالیز در سال ۲۰۱۶ رابطه معناداری بین ذهن آگاهی و رضایت از رابطه پیدا کرد.
فشار خون را کاهش میدهد
در نهایت، مدیتیشن میتواند فشار خون شما را کاهش دهد و سلامت کلی قلب شما را بهبود بخشد. این یک مزیت مهم است زیرا فشار خون بالا با بسیاری از بیماریهای جدی از جمله سکته مغزی، نارسایی قلبی و موارد دیگر مرتبط است. یک متاآنالیز منتشر شده در سال ۲۰۱۵ به این نتیجه رسید که مدیتیشن متعالی، یک تکنیک مدیتیشن خاص که شامل استفاده از یک مانترا برای پاکسازی ذهن است، در کاهش فشار خون موثر است.