|

آیا لیبیایی‌ها دلتنگ قذافی هستند؟

شوک در بنی‌ولید

قتل سیف‌الاسلام قذافی، پسر دیکتاتور سابق لیبی و سپس مراسم خاکسپاری او که با حضور جمعیتی انبوه از لیبیایی‌ها در بنی‌ولید برگزار شد، لیبی و حتی جهان عرب را در شوک فرو برد.

شوک در بنی‌ولید

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

قتل سیف‌الاسلام قذافی، پسر دیکتاتور سابق لیبی و سپس مراسم خاکسپاری او که با حضور جمعیتی انبوه از لیبیایی‌ها در بنی‌ولید برگزار شد، لیبی و حتی جهان عرب را در شوک فرو برد. اما حالا‌ برخی از ناظران و متخصصان می‌گویند برخلاف آنچه خانواده قذافی سعی در جا‌انداختن آن دارند، ادعاها در مورد حضور جمعیت میلیونی در خاکسپاری سیف‌الاسلام ممکن است صحت نداشته باشد و تصاویر احتمالا به وسیله هوش مصنوعی دستکاری شده‌اند.

سعدی قذافی، پسر دیگر معمر قذافی، حضور لیبیایی‌ها در مراسم خاکسپاری برادرش را نوعی همه‌پرسی دانست و در شبکه اجتماعی ایکس مدعی شد‌:‌ همه‌پرسی‌ای که امروز در شهر بنی‌ولید، در حدود ۱۷۰‌کیلومتری جنوب‌ شرقی طرابلس برگزار شد، بزرگ‌ترین همه‌پرسی در تاریخ لیبی و نوعی همه‌پرسی ملی پس از مرگ بوده است.

این خط خبری است که رسانه‌ها و اشخاص نزدیک به خانواده قذافی و طرفداران حکومت پیشین لیبی دنبال می‌کنند.

سیف‌الاسلام قذافی در تاریخ سه فوریه در پی یک حمله مسلحانه در حالی که در شهر الزنتان تحت حفاظت بود، کشته شد. بر‌اساس گزارش‌هایی که تاکنون منتشر شده، او در جریان حمله‌ای که طی آن افراد مسلح وارد محل اقامتش شدند، هدف گلوله قرار گرفت و جان باخت.

روایت ارائه‌شده از سوی مقامات لیبی تصویری محتاطانه‌تر ترسیم می‌کند. نماز میت در محوطه فرودگاه بنی‌ولید برگزار شد و شمار زیادی از مردم در آن شرکت داشتند، اما مراسم دفن در قبرستان القریرات انجام شد و حضور در این مرحله به اعضای خانواده و تعداد محدودی از نمایندگان قبایل ورفله و قذاذفه محدود شد. بنا بر این روایت هم شمار زیادی از شهروندان از مناطق مختلف لیبی در بخش‌های عمومی مراسم تشییع حضور داشتند؛ اما این جمعیت با آنچه میلیونی خوانده می‌شود، همخوانی ندارد.

طبق گزارش رسانه‌های عربی آنچه می‌شود به آن اتکا کرد این است که عزاداران تابوت او را در حالی حمل می‌کردند که عکس‌های بزرگی از سیف‌الاسلام و پدرش در میان جمعیت دیده می‌شد. جمعیت همچنین پرچم‌های سبز ساده را به اهتزاز درآورده بودند‌ که پرچم قذافی است.

سیف‌الاسلام، دومین پسر معمر قذافی، به‌عنوان چهره اصلاح‌طلب رژیم قذافی شناخته می‌شد؛ فردی با رویکرد دیپلماتیک که تلاش داشت روابط لیبی با کشورهای غربی را تا زمان قیام ۲۰۱۱ بهبود بخشد. در جولای ۲۰۲۱، سیف‌الاسلام به روزنامه نیویورک‌تایمز گفت‌ در نظر دارد پس از یک دهه غیبت به صحنه سیاسی لیبی بازگردد؛ در این مدت او اوضاع سیاسی خاورمیانه را بررسی کرده و گزارش شد‌‌ حامیان سیاسی پدرش را دوباره سازماندهی کرده است. در نوامبر ۲۰۲۱، او با اعلام نامزدی در انتخابات ریاست‌جمهوری کشور، اقدامی جنجالی انجام داد که با اعتراض شدید نیروهای سیاسی مخالف قذافی در غرب و شرق لیبی مواجه شد.

کمیته عالی انتخابات ملی لیبی او را رد‌صلاحیت کرد، اما انتخابات به دلیل اختلافات میان دولت‌های رقیب و گروه‌های مسلح برگزار نشد.

بسیاری از ناظران تشییع سیف‌الاسلام را به معنای خستگی لیبیایی‌ها از سال‌ها تنش عنوان کردند. به اعتقاد آنها، لیبی باز هم به یک قذافی نیاز دارد تا حداقل‌های زندگی را برای شهروندان تأمین کند. بااین‌حال، منتقدان این ایده می‌گویند آنچه امروز در لیبی رخ داده، در نتیجه سال‌ها سرکوب هولناک معمر قذافی در لیبی است.

 

آخرین مطالب منتشر شده در روزنامه شرق را از طریق این لینک پیگیری کنید.