|

نمایش سایه‌بازی سیاست‌های غرب در سوریه

فاجعه مداخله‌های آمریکا

بهار عربی امید زیادی در تغییر چهره برخی از کشورهای جنوب غرب آسیا و شمال آفریقا به بار آورد، اما در غیاب نیروی سازماندهی رهایی‌بخش، نتایج بهار عربی با آن چیزی که در ابتدا تصور می‌شد، متفاوت از کار درآمد.

فاجعه مداخله‌های آمریکا

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

شرق: بهار عربی امید زیادی در تغییر چهره برخی از کشورهای جنوب غرب آسیا و شمال آفریقا به بار آورد، اما در غیاب نیروی سازماندهی رهایی‌بخش، نتایج بهار عربی با آن چیزی که در ابتدا تصور می‌شد، متفاوت از کار درآمد. در این میان اما مورد سوریه تفاوت‌های مهم و سرنوشت‌سازی با دیگر کشورها داشت. این کشور وارد جنگی ویرانگر شد که تبعات آن تا سال‌ها ادامه داشت. روایت غالب درباره سوریه همان چیزی بود که رسانه‌های جریان اصلی به تبعیت از نیروهای امپریالیستی غربی ساخته بودند. اما نگاه‌های متفاوتی از روایت غالب هم وجود دارند که از منظری دیگر به مسئله پرداخته‌اند.

میشائیل لودرز در کتابی با عنوان «آنان که توفان درو می‌کنند»، به سراغ بررسی نقش کشورهای غربی و به‌طور خاص آمریکا در بحران سوریه رفته است. او با اشاره به موج گسترده پناه‌جویان سوری نوشته است که بزرگ‌ترین فرار ملت‌ها، پس از جنگ جهانی دوم و تقسیم شبه‌قاره هند، هیچ‌گاه بدون دخالت عظیم از خارج انجام نمی‌شد. بحران پناه‌جویان سوری برخی کشورهای غربی از‌جمله آلمان را متأثر کرد و لودرز می‌گوید برای نخستین‌ بار، اروپایی‌ها و به‌خصوص آلمان دچار توفانی شدند که خود یکی از ایجادکنندگان آن هستند زیرا دست‌اندرکاران سیاست در اروپا نظریه آمریکا را پذیرفته و از آن خود کرده‌اند. لودرز در بخشی از پیشگفتار کتاب درباره سیاست‌های آمریکا در منطقه‌ای که ما نیز در آن به سر می‌بریم نوشته: «ایالات متحده آمریکا سیاست تغییر رژیم را -که قبلا در مورد عراق، لیبی و به صورت پوشیده در یمن اجرا کرده است- هنوز هم ادامه می‌دهد که البته نباید افغانستان را فراموش کرد. کشوری که پس از سوء‌قصدهای یازده سپتامبر 2001، تیر اول در آنجا شلیک شد؛ با این تفاوت که دامنه هرج‌ومرج ناشی از افغانستان فقط در منطقه باقی ماند و به نقاط دیگر سرایت نکرد.

اما در مورد سوریه، گسترش هرج‌ومرج به یک نقطه محدود نشده و دامنه وسیعی پیدا کرده است. با اینکه سیاست مزبور برای واشنگتن فاجعه پشت فاجعه به بار آورد -‌مانند سقوط دولت‌ها، تقویت نیروهای مجاهد مثل داعش و حماسه سرگردانی و بیچارگی میلیون‌ها مردم سوریه، عراق و افغانستان- باز هم انتقاد از این روش در بروکسل و برلین محدود باقی ماند». نویسنده با اشاره به این وقایع می‌گوید بحران پناهندگان خرده‌شیشه‌های سیاست مداخله‌آمیز زوال‌یافته شکست‌خورده آمریکا را نصیب اروپا کرده است که با حسن‌نیت بهای قدرت‌طلبی دیگران را می‌پردازد. لودرز در این کتاب نتایج دخالت‌های نظامی غرب در شرق را تشریح کرده و زیربنای جنگ در سوریه را روشن می‌کند. او به سراغ بخش مغفول داستان رفته که سیاست رسمی و رسانه‌های جریان اصلی نه‌تنها علاقه‌‌ای به آن ندارند بلکه در پی پوشاندن آن هستند. لودرز، به‌عنوان نویسنده و شرق‌شناس، مدت‌‌ها در هفته‌نامه آلمانی‌زبان «دی تسایت» مشغول به کار بوده است. او کشورهای خاور نزدیک و خاورمیانه را به خوبی می‌شناسد و ریاست انجمن آلمانی-عربی را هم بر عهده داشته است. او بار‌ها به‌عنوان متخصص جهان اسلام در برنامه‌های تلویزیونی و رادیویی شرکت کرده و کتاب‌های متعددی در باب مطالعات خاورمیانه  منتشر کرده است.

 

آخرین مطالب منتشر شده در روزنامه شرق را از طریق این لینک پیگیری کنید.