|

روابط دیپلماتیک سوریه و آمریکا از سر گرفته شد

پرچمی جدید در واشنگتن

وزیر خارجه سوریه در سفری تاریخی به واشنگتن پرچم کشورش را بر فراز ساختمان سفارت برافراشت؛ نخستین بار پس از بیش از ۲۵ سال. او دیدارهایی با مقام‌های وزارت خزانه‌داری و اعضای کنگره داشت تا درباره لغو تحریم‌ها، بازگشت به اقتصاد جهانی و آینده روابط با اسرائیل گفت‌وگو کند.

پرچمی جدید در واشنگتن

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق،

پرچم سه‌رنگ سبز، سفید و سیاه سوریه جدید ظهر جمعه بر فراز ساختمان سفارت این کشور در قلب واشنگتن برافراشته شد؛ لحظه‌ای نمادین که بازگشت دیپلماتیک دمشق به خاک آمریکا را پس از بیش از دو دهه انزوا به نمایش گذاشت. اسعد الشیبانی، وزیر خارجه سوریه، روز پنجشنبه در واشنگتن با شماری از مقام‌های وزارت خزانه‌داری آمریکا دیدار کرد. در این نشست، توماس باراک، فرستاده ویژه آمریکا در امور سوریه نیز حضور داشت. گفت‌وگوها بر بازگشت مسئولانه و ایمن اقتصاد سوریه به نظام مالی جهانی متمرکز بود؛ اقدامی که بنا بر اظهارات دو طرف، به تقویت همکاری در مبارزه با تامین مالی تروریسم نیز کمک می‌کند.

الشیبانی در ادامه با چند عضو کنگره دیدار داشت و لغو کامل تحریم‌ها را خواستار شد. تحریم‌های واشنگتن، به‌ویژه قانون «سزار» که در سال ۲۰۱۹ تصویب شد، فشار گسترده‌ای بر ارتش سوریه و افراد متهم به جنایت‌های جنگی وارد کرده است. سناتور لیندزی گراهام تایید کرد که بخشی از مذاکرات بر بررسی پایان این محدودیت‌ها متمرکز بوده است.

پیشینه تحریم‌ها و تغییر قدرت

ایالات متحده از سال ۲۰۱۱، پس از سرکوب اعتراض‌ها توسط بشار اسد، تحریم‌های شدیدی علیه دمشق اعمال کرد؛ اقدامی که زمینه‌ساز جنگ داخلی ۱۴ ساله شد. اما پس از سقوط سریع اسد در دسامبر گذشته و قدرت‌گیری نیروهای احمد الشرع، مسیر تازه‌ای برای روابط میان دو کشور شکل گرفت.

منابع آگاه گزارش دادند که واشنگتن هم‌زمان با تلاش برای ادغام کردهای متحد خود در دولت مرکزی دمشق، میانجی‌گری میان سوریه و اسرائیل را نیز بر عهده گرفته است. الشرع که قرار است هفته آینده در مجمع عمومی سازمان ملل حاضر شود، از احتمال دستیابی به توافق امنیتی با تل‌آویو در «روزهای آینده» سخن گفته است. همچنین احتمال دارد ترامپ و رئیس‌جمهور سوریه در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد با هم دیدار کنند.

تغییر در دیپلماسی آمریکا

چرخش سیاستی ایالات متحده با تغییرات در وزارت خارجه نیز همراه شد. چند دیپلمات باسابقه مسئول پرونده سوریه به طور ناگهانی کنار گذاشته شدند؛ اقدامی که ناظران آن را نشانه‌ای از بازتعریف استراتژی واشنگتن در قبال دمشق می‌دانند. وزارت امنیت داخلی آمریکا هم‌زمان اعلام کرد که وضعیت حفاظت موقت (TPS) برای بیش از شش هزار شهروند سوری پایان خواهد یافت. این حمایت‌ها از سال ۲۰۱۲ امکان اقامت و کار قانونی را فراهم کرده بود. سخنگوی وزارتخانه گفت: «شرایط در سوریه دیگر مانع بازگشت اتباع آن نیست. سوریه نزدیک به دو دهه کانون افراط‌گرایی بوده و ادامه حضور این افراد به سود منافع ملی ما نیست.» شهروندان سوری ۶۰ روز فرصت دارند داوطلبانه کشور را ترک کنند، در غیر این صورت در معرض بازداشت و اخراج قرار می‌گیرند.

این تصمیم موجی از انتقاد دموکرات‌ها و مدافعان حقوق مهاجران را برانگیخت. آنها هشدار دادند بازگرداندن سوری‌ها به سرزمینی که هنوز با پیامدهای جنگ، افراط‌گرایی و بحران انسانی روبه‌روست، می‌تواند جان هزاران نفر را در خطر قرار دهد. اما دولت تاکید دارد که حمایت‌های مهاجرتی بیش از حد استفاده شده و زمان بازنگری فرارسیده است.

آخرین اخبار جهان را از طریق این لینک پیگیری کنید.