زلسنکی به دیدار پاپ رفت، روبیو و لاوروف در مالزی دیدار میکنند؛
روزنههای بسته دیپلماسی برای اوکراین
در حالی که بحران اوکراین سومین سال خود را سپری می کند، تلاشهای دیپلماتیک برای پایان دادن به این جنگ همچنان بینتیجه مانده و تقابل روسیه و آمریکا نهتنها در میدان نبرد، بلکه پشت میز مذاکرات هم شدت گرفته است. قرار است وزرای خارجه امریکا و روسیه امروز در مالزی دیدار کنند و رئیس جمهور اوکراین هم با پاپ در واتیکان دیدار کرد.

به گزارش گروه رسانهای شرق،
در این روزها که جهان هر صبح با خبر تازهای از جبهههای اوکراین بیدار میشود، گاهی امید به صلح از جایی غیرمنتظره سر برمیآورد.
دیدار ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، با پاپ لئو چهاردهم یکی از همین روزنههاست. زلنسکی در حومه رم، جایی میان کوههای سبز کاستل گاندولفو، با رهبر واتیکان دیدار کرد تا بار دیگر فاجعه ربوده شدن هزاران کودک اوکراینی را به یاد آورد و از او برای بازگرداندن این کودکان کمک بطلبد.
پاپ لئو در این دیدار، مثل همیشه، با صدای آرام و محکم از درد و رنج خانوادههایی سخن گفت که در این جنگ «بیمعنا» همه چیزشان را از دست دادهاند. او بار دیگر تاکید کرد که واتیکان آماده است تا میزبان مذاکرات صلح باشد؛ پیشنهادی که از سوی آمریکا هم مورد استقبال قرار گرفته، اما همچنان با سکوت مسکو روبهروست.
نماینده ویژه واتیکان، کاردینال ماتئو زوپی، مدتی با شوق و تلاش بین کییف و مسکو و پایتختهای غربی در رفتوآمد بود؛ اما این تلاشها در هفتههای اخیر کمرمقتر شده است. انگار در میان آوار و ترکشها، صلح هم گاهی نفسش میگیرد.
نکته مهم اینجاست که برآوردهای رسمی میگویند دستکم ۲۰ هزار کودک اوکراینی پس از تهاجم روسیه از خانه و خانوادهشان جدا شدهاند. اما واقعیت ماجرا از اعداد هم تلختر است: هیچکس آمار دقیقی از کودکان گمشده ندارد و خانوادهها هر روز با امیدی لرزان چشم انتظار خبری تازه میمانند.
صفبندی قدرتها
همزمان با این تحرکات واتیکان، سیاستمداران در جای دیگری از جهان، روی میز مذاکره و منافع بزرگتر چشم دوختهاند. قرار است امروز مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، و سرگئی لاوروف، همتای روس او، در حاشیه نشست آسهآن در مالزی رودررو شوند. این دیدار، به قول برخی تحلیلگران، بیش از آنکه امید به مصالحه را زنده کند، میتواند فضای مذاکره را متشنجتر کند.
این ملاقات درست بعد از آن انجام میشود که آمریکا، پس از وقفهای کوتاه، دوباره ارسال تسلیحات دفاعی به اوکراین را آغاز کرده؛ تصمیمی که خشم مسکو را بههمراه داشته اما نشانهای از چرخش سیاست واشنگتن است. در همین حال، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، نیز آشکارا از عملکرد پوتین انتقاد کرده و گفته: «پوتین با انسانیت رفتار نمیکند. خیلیها کشته شدهاند، پس باید به اوکراین کمک کنیم.»
رقابت بیپایان؛ چین، روسیه و آمریکا
از سوی دیگر، چین هم با مهرهچینی دیپلماتیک، راه خودش را میرود. پکن همزمان هم در نشستها حضور فعال دارد و هم به اتهام واشنگتن درباره تقویت توان نظامی روسیه واکنش نشان میدهد. در واقع، همه میدانند معادلات قدرت در بحران اوکراین، دیگر فقط به کییف و مسکو محدود نمیشود؛ هر تصمیمی در هر نقطه جهان، ممکن است تاثیری غیرقابل پیشبینی بر سرنوشت جنگ داشته باشد.
آخرین اخبار جهان را از طریق این لینک پیگیری کنید.