|

پدرو سانچز خواهان حذف اسرائیل از یوروویژن شد

اسپانیایی‌ها با جنایات نتانیاهو کنار نیامده‌اند

در میان کشورهای اروپایی،‌ اسپانیا بیش از دیگران از بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل انتقاد کرده و نسبت به انگیزه‌های او برای حمله به باریکه غزه تشکیک وارد می‌کند. به همین خاطر وقتی پدرو سانچز نسخت‌وزیر این کشور روز جمعه خواهان حذف اسرائیل از یوروویژن شد، کسی تعجب نکرد.

اسپانیایی‌ها با جنایات نتانیاهو کنار نیامده‌اند

به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ ریشه روابط میان مادرید و تل‌آویو به سال ۱۹۸۶ برمی‌گردد و از آن زمان تا امروز آنها یک سفارتخانه و یک کنسول‌گری افتخاری در حیفا داشته‌اند.

اسپانیایی‌ها به طور کلی از راه‌حل دو کشوری در سرزمین‌های اشغالی حمایت می‌کنند. مقامات مادرید به ویژه پدرو سانچز که نخست‌وزیر است، بر این امر تاکید دارند که کشور مستقل فلسطین باید به سرعت از سوی دیگر کشورها به رسمیت شناخته شود.

 در واکنش به تشدید درگیری‌ها در غزه، به‌ویژه پس از حملات حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ و پاسخ نظامی اسرائیل، اسپانیا موضعی انتقادی نسبت به اقدامات اسرائیل اتخاذ کرده است. سانچز در دسامبر ۲۰۲۳ اظهار داشت که تردیدهای جدی درباره رعایت قوانین بشردوستانه بین‌المللی از سوی اسرائیل وجود دارد و تعداد کشته‌شدگان فلسطینی در غزه را غیرقابل تحمل توصیف کرد. این اظهارات باعث تنش دیپلماتیک با اسرائیل شد، به‌طوری‌که تل‌آویو سفیر اسپانیا را برای مشورت فراخواند و این سخنان را توهین‌آمیز دانست.

یکی از جدی‌ترین اشاره‌ها از سوی اسپانیا به موضوع اسرائیل و غزه، اظهارات صریح پدرو سانچز در پارلمان اسپانیا در ماه می ۲۰۲۵ بود. سانچز در پاسخ به اتهاماتی مبنی بر حفظ روابط تجاری با اسرائیل، این رژیم را به‌عنوان دولتی نسل‌کش توصیف و اعلام کرد که اسپانیا با چنین دولتی تجارت نخواهد کرد. این اولین بار بود که یک مقام ارشد اسپانیایی به‌صورت علنی از چنین عبارتی برای توصیف اسرائیل استفاده کرد. این اظهارات واکنش تند وزارت خارجه اسرائیل را در پی داشت که سفیر اسپانیا را برای توبیخ رسمی احضار کرد.

پدرو سانچز به شدت از سوی احزاب چپ‌گرای اسپانیایی مورد فشار قرار دارد تا رویکردی جدی علیه نتانیاهو اتخاذ کرده و دست از ارتباط اقتصادی با اسرائیل بشوید. علاوه بر آن در داخل پارلمان هم نمایندگان چپ مدام او را تحت فشار می‌گذارند تا تکلیفش را با مسائله فلسطین و اسرائیل روشن کند.

اسپانیا یکی از ۱۲۴ کشور عضو دیوان کیفری بین‌المللی است و به تعهدات خود در قبال احکام این نهاد پایبند است. در نوامبر ۲۰۲۴، دیوان کیفری بین‌المللی حکمی بی‌سابقه برای بازداشت بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت، وزیر دفاع وقت اسرائیل، به اتهام جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت صادر کرد. اسپانیا به‌همراه کشورهایی مانند هلند، سوئیس، ایتالیا و ایرلند اعلام کرد که به این حکم پایبند خواهد بود و در صورت سفر نتانیاهو به این کشور، امکان بازداشت او وجود دارد. متحدان غربی نتانیاهو اما این موضع‌گیری مادرید را غیرقابل قبول دانسته‌اند و به هر حال بعید به نظر می‌رسد که بی‌بی بخواهد این روزها ریسک سفر به اسپانیا را به جان بخرد.

در مقابل اظهارنظرهای مقامات ارشد اسپانیایی، دولت نتانیاهو دو بار سفیر اسپانیا را احضار کرده است. آنها اظهارات مقامات این کشور را یهودستیزانه خوانده‌اند و آنها را توهین آمیز می‌دانند.