سنگاندازی اسرائیل در مذاکرات آتشبس غزه
مذاکرات تبادل اسیران میان جنبش حماس و رژیم صهیونیستی در قطر با میانجیگری آمریکا، به علت اختیارات بسیار محدود هیأت مذاکرهکننده اسرائیلی با چالش مواجه شده است، منابع صهیونیستی میگویند نتانیاهو علت این وضعیت است.

به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ امروز (چهارشنبه) همزمان با سفر «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا به دوحه، پایتخت قطر، مذاکرات مقامات ارشد حماس و هیأت مذاکرهکننده اسرائیلی با میانجیگری «استیو ویتکاف»، نماینده کاخ سفید در امور خاورمیانه و «آدام بوهلر»، نماینده ویژه ترامپ در امور اسیران به سختی در حال انجام است.
منابع آگاه در گزارشی به یدیعوت آحارانوت اعلام کردند که تاکنون پیشرفت قابل توجهی در این مذاکرات حاصل نشده است. گفته میشود به دلیل این بنبست، ویتکاف چندین بار با «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر رژیم صهیونیستی تماس گرفته و صحبت کرده است.
به گفته این منابع، ویتکاف در تلاش است نتانیاهو را برای افزایش اختیارات تیم مذاکرهکننده اسرائیلی متقاعد کند اما هنوز موفق نشده است. نخستوزیر رژیم صهیونیستی نیز در این باره اصرار دارد که بدون آزادی همه اسرا و تسلیم و خلع سلاح حماس پایانی برای جنگ غزه وجود نخواهد داشت.
با این حال، ویتکاف همچنین تلاش میکند که راه حلها و طرحهای جدیدی برای مذاکرات ارائه کند تا بتواند طرفین را به یک توافقی که شامل آتشبس جنگ غزه و آزادی همه اسرا باشد، برساند.
همچنین شبکه قطری الجزیره به نقل از منابع خود گزارش داد که ویتکاف امروز در خصوص پیشرفت مذاکرات، با مقامات قطری و همچنین خانوادههای اسرا دیدار کرده است. بر اساس این گزارش، این دیدار حدود دو ساعت و نیم به طول انجامید.
در همین ارتباط، نتانیاهو به زودی قرار است جلسه مشورتی در خصوص روند مذاکرات در دوحه با وزرای کابینه و مقامات امنیتی و نظامی رژیم صهیونیستی تشکیل دهد.
این در حالی است که ترامپ امروز در مسیر سفر به قطر اظهار کرد که بدون تلاش آمریکا ممکن بود که جان همه اسرا به خطر بیفتد و کشته شوند.
رئیس جمهور آمریکا همچنین گفت که پس از آزادی «عیدن الکساندر»، سرباز اسرائیلی آمریکایی، تعداد اسرای زنده به ۲۰ نفر میرسد. وی با تصریح بر اینکه آمریکا تلاش میکند که همه اسرا را به تدریج آزاد کند، افزود: سفر فعلی وی به خاورمیانه در راستای منافع اسرائیل است.
با این حال، مذاکرات بین رژیم صهیونیستی و حماس که در پایتخت قطر برگزار میشود، در حال حاضر به عنوان «مذاکرات نزدیک» تعریف نمیشود.
بنا بر گزارش یدیعوت آحارانوت، نمایندگان دو هیأت در ساختمانهای جدا از هم اقامت دارند و میانجیها بین اعضای حماس و تیم مذاکرهکننده رژیم صهیونیستی رفت و آمد میکنند. در حالی که در گذشته، مذاکرات از نزدیک انجام میشد و طرفین در یک ساختمان میماندند. همچنین مسائل مربوط به اسرا، زندانیان و جزئیات توافق مورد بحث قرار میگرفت و قطریها بین طبقات جابهجا میشدند و این امر مذاکرات را کارآمدتر میکرد.
یدیعوت آحارانوت فاش کرد که در مذاکرات امروز موضوع مهمی در خصوص «پایان جنگ در غزه» وجود دارد که بین حماس و میانجیگران، و بین میانجیگران و نمایندگان هیئت اسرائیلی، با حضور ویتکاف در حال بررسی است. با این حال، مذاکرات به دلیل این واقعیت که هیأت اسرائیلی اختیارات کافی ندارد، ممکن است متوقف شود.
نتانیاهو در دیدار با ویتکاف در فلسطین اشغالی با موافقت با اعزام هیأتی به دوحه اظهار کرده بود که مذاکرات را طبق طرح وی ادامه خواهد داد. در عین حال، به صراحت اعلام کرده بود که مذاکرات فقط زیر آتش برگزار خواهد شد.
در همین ارتباط، مقامات صهیونیستی نیز ضمن تهدید حماس گفتند که بلافاصله پس از پایان سفر ترامپ به منطقه، آخر این هفته، عملیات در غزه را گسترش خواهند داد.
این در حالی است که جنبش حماس بارها اعلام کرده است که به توافقی که پایان جنگ در غزه را تضمین نکند و بر سلاح مقاومت غزه تأکید کند، تن نخواهد داد.
منابع آمریکایی نیز میگویند در عین حال که ایالات متحده قصد ندارد از رژیم صهیونیستی دست بکشد، بر پایان دادن به جنگ غزه اصرار دارد.
در همین ارتباط، در سفر ترامپ به عربستان سعودی، ساموئل واربورگ، سخنگوی منطقهای وزارت خارجه آمریکا در گفتوگوی با شبکه «الشرق» این کشور با تصریح بر اینکه آمریکا به دنبال منافع خود در منطقه است، گفت که منافع آمریکا ایجاب میکند که جنگ در غزه پایان یابد.
همچنین برخی منابع رژیم صهیونیستی ادعا میکنند که در گفتوگوی با مشاوران ترامپ شنیدهاند که حماس مصمم است از فرصت آزادی الکساندر و سفر رئیس جمهور به عربستان سعودی بهرهبرداری کند تا نتانیاهو را برای توافقی جدید تحت فشار قرار دهد.