روزهای گرد و غباری در خراسان جنوبی افزایش یافت
مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی گفت: تعداد روزهای همراه با گرد و خاک ایستگاههای هواشناسی استان در چهار ماه گذشته از سال جاری ۳۴ روز بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۸ درصد افزایش داشته است.

به گزارش گروه رسانهای شرق،
مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی گفت: تعداد روزهای همراه با گرد و خاک ایستگاههای هواشناسی استان در چهار ماه گذشته از سال جاری ۳۴ روز بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۸ درصد افزایش داشته است.
جواد نخعی روز یکشنبه در نشست خبری اظهار کرد: بیشترین روزهای گرد و خاک از ابتدای امسال در سربیشه به ثبت رسیده که ۷۱ روز بوده است و حاجی آباد و طبس در رتبه های بعدی از لحاظ بیشترین روزهای گرد و خاکی قرار دارند.
وی افزود: از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون، میزان بارش در ایستگاههای استان بهطور متوسط ۷۰.۹ میلیمتر ثبت شده که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۴ درصد و نسبت به بلندمدت ۴۳ درصد کاهش یافته است.
مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی اظهار کرد: مرکز استان نیز در همین بازه زمانی ۷۳.۶ میلیمتر بارندگی داشته که نسبت به سال قبل ۵۰ درصد و نسبت به بلند مدت ۴۹ درصد کاهش داشته است.
وی افزود: بررسیها به تفکیک شهرستانها نشان میدهد که طبس با ۲۹.۴ میلیمتر بارش کمترین میزان را به خود اختصاص داده در حالی که این شهرستان سال گذشته ۵۷.۴ میلیمتر و بلند مدت ۷۶.۸ میلیمتر بارندگی داشته است.
نخعی با بیان اینکه اکنون ۹۵.۵۴ درصد استان تحت تاثیر خشکسالی قرار گرفته ادامه داد: بیشترین حجم خشکسالی مربوط به شهرستان خوسف است که ۸۵.۰۸ درصد آن تحت تاثیر خشکسالی بسیار شدید قرار دارد.
وی افزود: در شهرستانهایی مانند فردوس، قائنات، سرایان و زیرکوه نیز شرایط تفاوت چندانی ندارد و بیش از ۹۸ درصد مساحت این مناطق درگیر خشکسالی متوسط تا بسیار شدید است.
وی با اشاره به مراحل خشکسالی بیان کرد: خشکسالی ابتدا با خشکسالی هواشناسی آغاز میشود، جایی که کاهش بارش و افزایش دما در دادههای اقلیمی مشخص میشود، سپس به خشکسالی هیدرولوژیکی میرسد که منابع آبی مانند رودخانهها و سفرههای زیرزمینی کاهش مییابند و مرحله سوم، خشکسالی کشاورزی است که منجر به کاهش عملکرد محصولات میشود لذا در نهایت خشکسالی اجتماعی بروز میکند که تبعاتی نظیر مهاجرت، حاشیهنشینی، بیکاری و آسیبهای اجتماعی بهدنبال دارد.
مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی درباره وضعیت دمایی چهار ماه ابتدایی امسال گفت: میانگین دمای استان در این مدت ۲۶.۴ درجه سانتیگراد بوده که نسبت به میانگین بلندمدت (۲۴.۸ درجه) ۱.۶ درجه و نسبت به سال گذشته ۱.۹ درجه افزایش داشته است.
وی اظهار کرد: در فروردین افزایش دما به میزان سه درجه و در اردیبهشت چهار درجه گزارش شده است، همچنین در یازدهم تیرماه امسال، دمای ۵۰ درجه سانتیگراد در ایستگاه طبس ثبت شد که رکوردی بیسابقه در چند دهه اخیر بهشمار میرود.
نخعی با بیان اینکه افزایش دما رابطه مستقیمی با کاهش بارش دارد، گفت: با گرم شدن هوا، ظرفیت نگهداری بخار آب در جو افزایش مییابد و تشکیل ابر و بارش را با اختلال مواجه میکند.
وی افزود: افزایش تبخیر و تعرق ناشی از دمای بالا موجب تشدید اثرات خشکسالی میشود. شاخص جهانی SPI (شاخص بارندگی استاندارد شده) نیز نشان میدهد که استان بهطور کامل درگیر خشکسالی شده است.
مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی تأکید کرد: با توجه به وضعیت نگرانکننده اقلیمی، برنامهریزیهای آمایش سرزمین و سازگاری با کمآبی باید در دستور کار جدی مسئولان قرار گیرد.
وی گفت: جلسات ماهانه و منظم در این خصوص در سطح استان برگزار میشود و اطلاعات بهروز از طریق ادارهکل هواشناسی در اختیار استاندار، معاونین و دستگاههای مرتبط از جمله جهاد کشاورزی و شرکت آب منطقهای قرار میگیرد.
آخرین اخبار جامعه را از طریق این لینک پیگیری کنید.