«شرق» گزارش میدهد:
آتش منطقه هماگ بندر عباس پس از ۵ روز خاموش شد
مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان از مهار آتشسوزی گسترده در مراتع و جنگلهای منطقه هماگ بندرعباس پس از پنج روز تلاش شبانهروزی نیروهای امدادی و آتشنشان خبر داد. مهرداد حسنزاده در این باره گفت: این آتش سوزی که یکم خردادماه آغاز شده بود، با تلاشهای شبانهروزی نیروهای امدادی و همکاری دستگاههای مختلف تحت کنترل درآمد و در نتیجه مهار شد.

به گزارش گروه رسانهای شرق، جنگلها و مراتع منطقه هماگ بندرعباس شب گذشته و پس از 5 روز سوختن زیر شعلههای آتش، بالاخره مهار شد. آتشی که هر ساله درست همین وقتها با گرم شدن هوا به جان جنگلهای کشور میافتد و هر بار هم میزان قابل توجهی از درختان، پوشش گیاهی، جانوران و به طور کلی اکوسیستم آن منطقه را به شدت از بین میبرد و هنوز راهکاری برای آن در نظر گرفته نشده است.
منطقه طبیعی و گردشگری هماگ با ۹۰ هزار هکتار وسعت و ارتفاع ۷۰۰ متر از سطح دریا در ۱۱۰ کیلومتری بندرعباس مرکز هرمزگان قرار گرفته و زیستگاه گونههای متنوع جانوری و گیاهی است؛ کاهش بارندگی در سالجاری، آسیبپذیری منطقه را در برابر آتشسوزی افزایش داده است.
آتشسوزی از روز پنجشنبه یکم خردادماه به دلایل نامشخصی در شمال غربی بندر عباس آغاز شد و این حادثه تلفات انسانی نداشته است. تنها بخش خوبش آنجا بود که تلفات انسانی نداشت.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان از مهار آتشسوزی گسترده در مراتع و جنگلهای منطقه هماگ بندرعباس پس از پنج روز تلاش شبانهروزی نیروهای امدادی و آتشنشان خبر داد. مهرداد حسنزاده در این باره گفت: این آتش سوزی که یکم خردادماه آغاز شده بود، با تلاشهای شبانهروزی نیروهای امدادی و همکاری دستگاههای مختلف تحت کنترل درآمد و در نتیجه مهار شد.
او با اشاره به استفاده از هواپیمای آبپاش ایلوشین سپاه و بالگرد هلال احمر برای اطفای حریق، بیان کرد: با پیگیریهای استاندار هرمزگان و سازمان مدیریت بحران کشور، ۲ سورتی پرواز توسط هواپیمای ایلوشین و بیش از ۲۰ سورتی پرواز بالگرد برای انتقال نیروها و اطفای حریق انجام شد.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان اظهار کرد: در حال حاضر ۳۲ نفر از نیروهای عملیاتی و مردمی با تجهیزات کامل در منطقه مستقر هستند تا عملیات پایش و لکهگیری نهایی را انجام دهند. باتوجه به سختگذربودن ارتفاعات منطقه هماگ، وزش باد شدید و وجود صخرههای بزرگ، عملیات مهار آتش طولانیتر، اما با همکاری همه جانبه، آتش بهطور کامل مهار شد.
این حادثه برای منطقه هماگ در حالی رخ داده است که تازه فصا گرما آغاز شده و اگر همین الان به راهکارهای مقابله با این آتشسوزیها فکر نشود، تا پایان فصل گرما تلفات بسیار بیشتر خواهد شد. همانطور که در سال گذشته هم میزان قابل قابل توجهی از جنگلهای ایران آسیب دیده بودند.
چندی پیش، معاون سازمان مدیریت بحران به این موضوع پرداخته و از تلفات جنگلها و مراتع ایران در سال گذشته و در پی وقوع آتشسوزی گفته بود: سال گذشته حدود ۴۷ هزار هکتار از جنگلها و مراتع کشور طعمه حریق شد.
حسین ظفری، معاون هماهنگی پیشگیری و کاهش خطرپذیری سازمان مدیریت بحران کشور با اشاره به اهمیت برگزاری همایش مدیریت پایدار جنگلهای زاگرس گفت: سال گذشته، حدود ۴۷ هزار هکتار از جنگلها و مراتع کشور طعمه حریق شدند.
به گفته ظفری، بیشترین وسعت تخریب این آتشسوزیها در استانهای کرمانشاه (۲۲ درصد)، ایلام (۱۵ درصد)، لرستان (۱۳ درصد)، فارس (۱۲ درصد) و کهگیلویه و بویراحمد (۸ درصد) رخ داده است.
او با اعلام نگرانی از روند افزایشی آتشسوزیها در سال جاری و تمرکز آنها در جنگلهای ارزشمند زاگرس، تاکید کرد: بررسی راههای کاهش آتشسوزی در زاگرس باید در اولویت کارهای ما باشد.
طبق گفته معاون سازمان مدیریت بحران بر نقش حیاتی مردم، گروههای جهادی و سازمانهای مردمنهاد در مقابله با این بحران راهکاری جدی است: همانطور که در دوران دفاع مقدس مردم با تمام توان وارد میدان شدند، حالا هم باید برای حفاظت از جنگلها و مراتع کشورمان، به خصوص در مناطق زاگرس، وارد عمل شوند و نقش پررنگ خود را ایفا کنند.
اگرچه مشارکت مردمی در بحرانهای این چنینی بسیار موثر است اما راهکار اولیه و اصلی نیست. آن هم در شرایطی که دنیا به سمت جنگلکاری رفته است. مشاور رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در همین باره گفت: آمارها نشان داده که پیشتر تا سال ۹۹، تنها ۵ درصد از جنگلها دستکاشت بوده است که همین امر نشان از توجه دنیا به جنگلکاری و توسعه جنگل دارد. سازمان ملل سال ۲۰۲۱ گزارش داد که سالانه ۱۰ میلیون هکتار جنگل در سطح دنیا از دست میرود که نتیجه بیتوجهی به جنگلها مشاهده معضلات و مشکلات زیست محیطی و در راس این معضلات تغییرات اقلیم است که دنیا گریبانگیر آن است.
نقی شعبانیان با هشدار نسبت به کاهش پوشش گیاهی عنوان کرد: مطالعات نشان میدهد که اثر تغییر اقلیم بهویژه برای کشورهایی با پوشش کمی از جنگل با عواقب ناخوشایند همراه است. ایران نیز از نظر کمیت، با پوشش کم محسوب میشود همچنین با توجه به شرایطی مانند ریزگرد و دیگر چالشهای موجود، از منظر کیفی نیز در وضعیت مناسبی قرار نگرفتهایم.
مشاور رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور تاکید کرد: جنگل یک اکوسیستمی پیچیده و با باغ و مزرعه متفاوت است؛ گاهی برای ظهور یک آفت در جنگل، ساعتها جلسات برگزار میشود و به همین انتقاداتی وارد است. باید این نکته را در نظر داشت که نتیجه این جلسات بر اساس خردی جمعی و با پشتوانه علمی است؛ هر چند ممکن است آن نیز با خطا روبرو شود.
او با بیان اینکه ظرفیتهای علمی کشور و جهان باید شناخته شود، گفت: تجربه نشان داده که اگر مدیریت مشارکتی را با مولفههای خود به درستی اجرا و از ظرفیت کشور در این رابطه استفاده شود، شرایط بهبود مییابد. فرصت خطا کم است؛ حالا که گامهای محکمی در این مسیر که برداشته میشود باید با خطا به حداقل برسد تا در آینده زاگرس لبخند بزند.